Zielone drzewo w akwarium - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zielone drzewo w akwarium

Liczba wyświetleń: 1858·Odpowiedzi: 2
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.

24 maja 2006, 18:36 Zielone drzewo w akwarium  (#1)  

Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum. Nie wiem czy to coś odkrywczego i być może na nowo odkrywam ameryke ale chciałbym się podzielić moją koncepcją na aranżacje korzenia.

Zazwyczaj albo w akwariach widuje się wolno stojące „gołe” pieńki albo gałęzie porośnięte mchem naśladujące puszczę. Tymczasem mój „patent” na korzeń wydaje się dość unikatowy - korzeń wygląda mniej więcej jak drzewo z zieloną koroną.

Właściwie to trudno mówić o pomyśle po prostu dostałem sporą kępę mchu, który tymczasowo bez żadnych żyłek luźno zakręciłem wokół górnej partii korzenia, żeby mi nie pływał po całym akwarium do czasu, gdy będę miał czas odpowiednio się nim zająć. Mój korzeń to cos pośredniego miedzy pieńkiem a grubą gałęzią z kilkoma małymi konarkami „rosnącymi” w górę, co początkowo bardzo mnie irytowało, bo kto widział korzenie rosnące w górę. (Niestety inaczej nie można było go ustawić – miał szeroki kawałek służący za podstawkę.) Wbrew pozorom po dodaniu kępy luźnego mchu wyglądało to dość ciekawie jak ciemnozielona korona drzewa. A dodatkowo konary przestały wyglądać nienaturalnie
Kolejnym już zamierzonym krokiem było poutykanie w tej plątaninie mchu najzwyklejszej gąbki – efekt był niesamowity. Za sprawą jasno zielonej gąbki korona się rozświetliła jest poprzerastana ciemnozielonymi gałązkami mchu idealnie kontrastuje z ciemna barwą korzenia.

Dodatkową zaletą łączenia gąbki z mchem jest to, że gąbka nie pływa po całej powierzchni wody a mech nie gubi tylu nitek pod wpływem prądu wody ani nie opada na dno. A same rośliny też nie są wymagające i ogólnie dostępne więc nadają się nawet dla bardzo niedoświadczonego akwarysty.

Pozdrawiam i mam i nadzieję, że nikt nie poczuł sie urażony kompozycją z tak "banalnych" gatunków roślin ;) A jeśli ktoś jednak zdecyduje się wykorzystać ten pomysł to niech pochwali się zdjęciami.

and80

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Eternal Opole

25 maja 2006, 10:10   (#2)  

Pomysł ciekawy, ale umieść jakieś zdjęcia, żebyśmy mogli sami ocenić wygląd tego korzenia. Powiedz mi tylko, co to jest „najzwyklejsza gąbka”. To nawa potoczna jakiś rośliny, czy twór sztuczny, tzn. gąbka do mycia naczyń?
Pozdrawiam
Eternal

Eternal
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Opole

27 maja 2006, 21:03   (#3)  

Przepraszam chodziło oczywiście o wgłębkę wodną Riccia fluitans
A co do zdjęcia to zobaczę co się da zrobić; może za tydzień, gdy wroce do domu zrobie fotke. Ale prawde mówiąc to wolał bym się nie kompromitować :? za dużo w nim ryb a za mało roślin i miejsca.

ps Może ktoś chciałby dwa sumiki rekinie około 12 cm bo sumienie mnie męczy.
(Jarocin, Poznań)

and80

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

376426823_861707842336986_7958025644608257909_n.jpg

Mega akwarium - peha68

rafau w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 64 · Wyświetlenia: 49720
Absolutnie fantastyczna aranżacja (pomijając aspekt ścieżki :) )ponadnormatywnego akwarium w wykonaniu Panów z Peha68. oraz filtracja:
YouTube

Film Akwarium w starym stylu.

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1790
Hej MJ aranżuje akwarium w starym stylu. Moim zdaniem wyszła mu ciekawa aranżacja. ?si=dwLbrbD1NcH4t4RA
YouTube

Film 60 cm akwarium

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1665
Hej Pachi aranżuje zbiornik 60 cm. Film po niemiecku. ?si=KFBN4Enb7N4ZZSk2
YouTube

Film 45 cm akwarium

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1493
Hej Kolega Pachi aranżuje zbiornik 45 cm. Film po niemiecku. ?si=-DjieBrUC9b6y9m6
maxresdefault-2.jpg

Film ADA - Akwarium 120 cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1532
Hej Miłego oglądania. ?si=8hN4zjYDSt79m0XP
YouTube

Tutorial - zakładanie akwarium z mchami

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1372
Zapraszam do obejrzenia.
YouTube

Filmy Akwarium 90 cm , Pachi w akcji

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 998
Hej Miłego oglądania. ?si=5Fh2Rz-9gGmSNldY ?si=9QdaKHCSzZTR51mD
YouTube

Film Akwarium holenderskie

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1915
Hej Coś pięknego. ?si=o8iiFtK3TiTxFyNn
YouTube

Film ADA Cluster and keystone - akwarium 120cm

Jacek Pawłowski w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1425
Hej Warto włączyć napisy po angielsku. ?si=w6pAznFJN2NMJ__n

Statystyki

Ten temat przegląda 584 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 583 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.