ruch wody - syfki czy glony
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
z glonami walcze juz dlugo i co zauwazylem
jak mam maly ruch wody to na lisciach roslin gromadza sie syfy i z tego powstaja glony i liscie obumieraja
jak zrobilem deszczownie dookola i woda faluje to na lisciach nie ma syfkow ale za to nitki szaleja nawet na szybach
i jak to rozwiazac?
-
Rafal111
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Musisz sie pozbyc ruchu wody
-
Bambo
●
Bambo napisał(a):Musisz sie pozbyc ruchu wody
Interesująca odpowiedź...
-

Robcio
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Łódź
ok bambo, dzieki za mistrzowska rade  :D
Ostatnio edytowano 10 maja 2006, 11:00 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
-
Gość
●
jarex66 napisał(a):bambo idz lepiej sobie pobiegac i juz sie nie wypowiadaj nigdy
Proszę o spokojniejszy ton wypowiedzi!! Moderator
-

diki
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Wychodzi na to, że bez względu na to czy masz mały czy duży ruch wody to glony i tak są, tyle że innego rodzaju. Czyli rozwiązania trzeba by poszukać nie tyle w deszczowni czy falującej wodzie, ale gdzie indziej. Mogą to być błędy w nawożeniu, może zbyt duże obciążenie biologiczne wody, może już woda, którą podmieniasz jest zanieczyszczona, a może po prostu nie dajesz temu akwarium dojrzeć, wspomagając się chemią w walce z pływającymi śmieciami? Glony to temat „morze” i bez gruntownej znajomości twojego akwarium rozwiązanie problemu jest więcej niż trudne.
-

ratafia
●
Powiązane tematy
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
cześć akwamaniacy - proszę Was o opinię - co to się wyrabia w moim baniaku - co to za zielone ustrojstwo - zielenice czy coś innego ?
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|