Glony 112L - jak dlugo trzymac zakryte akwa? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Glony 112L - jak dlugo trzymac zakryte akwa?

Liczba wyświetleń: 1928·Odpowiedzi: 2
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Wygląd listy:
niteki krotkie zielone pedzelkowate zielone ipedzelkowate czarne.

Wyloczylema lampy i zakrylem kocem cale akwa, Jak dlugo tak go trzymac aby zginelo jak najwiecej glonow a zeby zle sie na roslinkach nie odbilo?
Aha CO2 tez wylaczylem i nawozow mam chyba niepodawac no nie (PMDD AquaPlant Multimineral)
Dziekuje i pozdrawiam

neo_ns

Nuroslaw Sieraków

12 kwi 2006, 10:44   (#2)  

Zaciemnianie akwarium nie pomoże Tobie :(

Dodaj lepiej światła, i mniej nawozu. ustal też na niskim poziomie NO3 (nie wiem czy nie masz ich w nawozie, albo zwrócić uwagę na obsadę i ją dostosować).

Zielone nitkowate glony - to zwykle objaw bardzo świeżych akwariów, wystarczy przeczekać, a nie ingerować w akwarium za dużo.

Nuroslaw
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Sieraków

12 kwi 2006, 18:57   (#3)  

Po dokladniejszym przyjrzeniu sie oraz porownianiu moich "chwastow" z informatorem firmy sera o glonach zidentyfikowalem dokladnie nastepujace gatunki glonow : glony pedzelkowate zielone , brunatne glony pedzelkowate Krasnorosty.
Od wczoraj akwarium jest zupelnie zaciemnione (nakryte kocem) i wykonywane podmiany wody 15% co 12h .
Oswietlenie jakie bylo do tej pory to 2x18W + 30W w swietlowkach T8 .

Obsada do dnia 6 kwietnia 3 bojowniki oraz 1 zbrojnik niebieski.

Zbiornik filtrowany poprze SUMPa z ustawiona popma na wydajnosc okolo 350-450l/h ktora wraca poprzez deszczownie znajdujaca sie w zdluz tylniej szyby z otworami skierowanymi pod katem okolo 45* w dol na tylnia szybe .

Rosliny w 95% sa szybko rosnace pozostale 5% zalicza sie do gatunkow wolno-srednio rosnacych . Gestosc roslin szacuje na okolo 30-40% akwaria .

Tak wiec nie wydaje mi sie aby swiatla bylo malo. Czy faktycznie w tym przypadku zakrycie akwaria nic nie daje? Czy wykonujac podmiany 15% co 12h robie dobrze? I czy tylko to wystarczy czy moze mam robic cos jeszcze?
Aha zapomnialbym od momentu zaciemnienia akwaria podawanie wszelkich nawozow zostalo wstrzymane. Co i jak mam robic?

neo_ns

Powrót do Glony

Powiązane tematy

1. Przód.jpg

SPIROGYRA w akwa - sposoby zwalczenia

sigmar w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20134
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :) więc wg prawidła Akwa 200l światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin ) Filtracja - Eh...
IMG20260103102018.jpg

Ciemnozielone glony na małym heńku - co to?

bpjl w Glony · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5411
Cześć, Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu. Parę danych z...
IMG20250917044720.jpg

Glony w połowie szyb

Jacek Pawłowski w Glony · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4647
Hej Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
IMG_20250513_002649.jpg

Start akwa - rośliny padają, woda twarda, gloniszcze atakuje

kinga tajmer w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 9042
Cześć, Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować. Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
20250503_180914.jpg

Nowe akwarium i glony na liściach.

Aquaglon w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5539
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
IMG_9469.jpeg

Glony nitkowate

hyniks w Glony · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8105
Cześć W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach. Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
466009645_842234617900880_7975423113078137804_n.jpg

Zielenice i glony zielone nitki na roślinach

densen w Glony · Odpowiedzi: 81 · Wyświetlenia: 36483
Witam Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...

Restart - glony i sinice

Puszek__823 w Glony · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1768
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić? Akwarium 40l Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony Filtr...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1707
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Krasnorosty dlaczego powstają i jak temu zapobiec

Zybi76 w Glony · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 23460
Witam Wiem było już wałkowane o tym wiele razy ale po dosłownie 2 latach walki z tymi glonami i przeczytaniu masy artykułów sprawa została rozwiązana postaram się wszystko wyjaśnić w poniższym poście...

Statystyki

Ten temat przegląda 263 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36917

•  Najnowszy użytkownik: marcel_mizia

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 263 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.