Spostrzeżenia a'propo - nawozu od Holender-HI
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jestem po restarcie 240 L akwariumi i przed 1wszym nawozeniem. Woda z RO zmineralizowana aqua art hydro mineral . Posiadam "profesjonalny zestaw nawozow" od Holender - HI .
Czy ktoś używa podobnego nawozu i ma wlasne doswiadczenia jak dawkowac ten nawoz zeby utzrmac optymalne parametry w akwarium?
akwarium netto 180 L
oswietlenie 2 x 54 T5
butla Co2 1.5kg
roślinność
Cabomba caroliniana
Heteranthera zosterifolia
Hygrophila polysperma
Ludwigia repens
MAYACA FLUVIATILIS
anubiasy
Pozdrawiam
-
aksoglam
●
Używam tego nawozu od kilku miesięcy. Póki co nie uzyskałem takich rezultatów jakie chciałem osiągnąć. Nawóz według wielu opinii jest całkiem dobry. Autor nawozu prezentuje swoje imponujące akwa roślinne na innym forum. Jeśli rzeczywiście jedzie jedynie na swoim produkcie to o czymś może to świadczyć. U mnie jednak nie jest tak różowo. Mimo wielu prób nie udało mi sie osiągnąć bilansu w akwa. Rośliny rosną w miarę dobrze, ale glony (nitkowate zielenice) również. Wydaje mi się, ze problem leży w makro. Jestem ciągle na etapie ustalania optymalnego dawkowania.
-

apper
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Jeżeli to z alledrogo, to wcale bym się nie zdziwił, gdyby ten "holender h1" robił swoje cudowne specyfiki rozcieńczając i mieszając inne nawozy, np. z linii PG lub po prostu rozcieńczając nawozy do kwiatów doniczkowych  Nie kupiłbym na alledrogo żadnego nawozu od cwaniaczka, jeżeli nie miałbym kasy, to przygotowałbym coś np. z PMDD.
-
Tommygun
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
aksoglam napisał(a): Czy ktoś używa podobnego nawozu i ma wlasne doswiadczenia jak dawkowac ten nawoz zeby utzrmac optymalne parametry w akwarium?
Pozdrawiam
Dawkować radziłbym tak jak zaleca sprzedawca, czyli zacząć w pierwszym tygodniu od 1/4 dawki mikro, a makro tyle żeby uzyskać te 5-10 ppm NO3. Test na NO3 pewnie masz, a stężenie jakie daje 10ml nawozu na 100 l wody jest podane na butelce.
Radziłbym Tobie nie przesadzać z mikro, tzn. niekoniecznie docelowo stosować pełną zalecaną dawkę. Twoje oświetlenie nie jest za silne, i rośliny mogą nie być w stanie zużywać tak duże dawki mikroelementów.
Sam stosuje te nawozy od miesiąca, i u mnie dla odmiany nitki zniknęły
Miałem tą możliwość ze nawozy kupiłem w sklepie Holendra-H1 i na własne oczy widziałem tego holendra, którego zdjęcie jest na jego aukcjach, i muszę powiedzieć że z tekstem".. rośliny bąbelkują jak szampan.." nie przesadził
Powodzenia
Pozdrawiam, Krzysiek
AQUA
-

KrzysiekG
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Siemianowice Śląskie
Radze przeczytać "Objawy niedoboru oraz nadmiaru makro- i mikroelementów"
https://roslinyakwariowe.pl/art.php?go=45
Testy na PO4 nie są dokładne często wskazują zawartość na poziomie 0,25 mimo iż faktycznie nie ma ich w wodzie lub są minimalne ilości.
cytuję: "Najczęściej zalecany poziom fosforanów to 0,5-1ppm, część akwarystów uważa jednak, że powinien on wynosić ok. 2ppm."
osobiście przychylm się do 2 ppm
-
wolekw
●
Tommygun napisał(a):Jeżeli to z alledrogo, to wcale bym się nie zdziwił, gdyby ten "holender h1" robił swoje cudowne specyfiki rozcieńczając i mieszając inne nawozy, np. z linii PG lub po prostu rozcieńczając nawozy do kwiatów doniczkowych  Nie kupiłbym na alledrogo żadnego nawozu od cwaniaczka, jeżeli nie miałbym kasy, to przygotowałbym coś np. z PMDD.
....A ja się z Tobą zgodzić nie mogę, dlaczego jak coś jest z allegro to od razu musi być bee??? ja stosuję ten nawóz przeszło rok i takich efektów z innymi nawozami nie miałem jak teraz więc dlaczego od razu oskarżasz czlowieka że cwaniaczek itp. masz jakieś dowody na to...
Wiadomo że każdy zbiornik jest inny i nie ma takiego złotego środka żeby każdemu spasować idealnie np, mnie po roku stosowania go wyskoczył teraz niedobór magnezu i musiałem podać go osobno i nie winie za to producenta (Holendra), ponieważ jak ktoś chce się w to bawić tak na poważnie to powinien się zaopatrzyć dodatkowo w każdy pierwiastek osobno tak aby w razie czego móc zareagować...ale przecież to się nie tyczy tylko tego nawozu, przecież jak czytam to forum to co drugi używając markowych nawozów ma także problemy i musi podawać jeszcze coś osobno bo ma braki, to co te nawozy są także beee???
... co do ceny to także jest bardzo atrakcyjna, a nie każdego stać aby od razu wykupić pakiet nawozów za np, 100zl i jeszcze nie być z nich w pełni zadowolony....
-
slash
●
Spokojnie  Po pierwsze, miałem na myśli raczej ogół domorosłych wynalazców (nie mówię, że mogą być wyjątki - tak dla jasności) i raczej trzeba mieć dużą dozę ostrożności z takimi cudami. Nikt nikogo póki co za rękę nie złapał ALE..., moi znajomi już oduczyli się stosowania nawozów z allegro, z różnych powodów - dla mnie to od razu było podejrzane - np. 10 zł za nawóz 1000 ml. Mądry uczy się na cudzych błędach i nie kupiłem nigdy żadnego nawozu z allegro ale po prostu znam i widziałem wyniki eksperymentów z wynalazkami. Nikt tu nie powiedział, że to "holender_h1" ale tak ogólnie - trzeba być ostrożnym z nawozami z nieznanych źródeł.
Obecnie na allegro są m.in. takie oferty (holendra_h1 nie znalazłem):
*1 litr za 7,99 zł
*100 ml za 3 zł (ponoć 100 ml wystarcza gościowi do miesięcznego nawożenia akwarium 660l, jeżeli to jest taki spec, to ma na pewno akwarium roślinne - wierzysz mu?, ja do swojego 134l zużywam ok 60 ml nawozów i to trochę za mało)
*500 ml za 8 zł
Oczywiście każdy: "najlepszy, sprawdzony, o ulepszonej recepturze, wytrzymuje nawet rok", tylko płaci się za:
-opakowanie (1-2 zł?),
-wodę? (pewnie z kranu) więc gratis - rodzice płacą,
-"know how" (to może być akurat najciekawsze)
- MARŻĘ, nie powiesz, że komuś chce się robić litrowy nawóz za 8 zł aby zarobić na tym 1,50 zł, przyjmijmy marżę 3 zł
Pozostaje 3-4 zł na przygotowanie litrowego nawozu.
Z czego taki nawóz się składa? Nie wierzę, że to są PMDD.
Poza tym, stawiając kropkę nad "i":
Bartek Lipczyński napisał(a):scwik napisał(a): może by się coś dało z tym zrobić (oczywiście większe opakowania, np. 3 lub 5 litrów bez dozowników bo to byłoby bez sensu). pozdrw
Myśleliśmy o tym, są argumenty „za” i „przeciw”. „Za” - to ukłon w kierunku naszych klientów mających naprawdę duże lub/i dużo zbiorników. „Przeciw” - otóż nasze nawozy są mocno stężone, dokładamy również najwyższych starań o komponenty były najwyższej jakości. Doszły do nas niepokojące informację, że nasze produkty używane są do produkcji „cudownych specyfików” które np. można znaleźć na allegro, sprzedawanych pod innymi nazwami, poprzez zwyczajne rozcieńczanie z wodą i sprzedaż rozcieńczonego roztworu (prawdopodobnie dodatkowo „uszlachetnionego” rolniczym chelatem) za cudownie niską cenę. Nie wiemy czy ta informacja jest prawdziwa, ale wobec tego, że zgłaszały się do nas osoby prywatne chcące kupować nasze produkty na zasadzie hurtowni – a potem okazywało się, że te same osoby aktywnie handlują różnymi „cudownymi specyfikami” na allegro – uznajemy tę wiadomość za możliwą i prawdopodobną. W związku z tym, iż tego typu proceder, w naszej opinii, jest nieuczciwy wobec klienta – nie chcemy go ułatwiać i napędzać, poprzez sprzedaż naszych produktów w dużych opakowaniach zbiorczych bez kontroli nad ich dystrybucją.
źródło: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... 8&start=30
Nie robię nagonki ale nie pierwszy raz słyszę o "cwaniaczkach" z alledrogo - pierwszy raz nauczyłem się ich unikać właśnie dzięki doświadczeniom kolegów. Nie mówię też, że ktoś nie może być zadowolony z tych nawozów, może - wolny kraj, wolny wybór. Ja byłbym sceptyczny i ostrożny, wolałbym wydać więcej ale mieć zaufanie do producenta i napisałem, aby nie wierzyć bezkrytycznie w cudowne specyfiki z allegro, bo medal ma dwie strony a nie tylko jedną, kreowaną w opisach na allegro.
-
Tommygun
●
Używam nawozów od Holendra H1 i jestem zadowolony. Micro jet bardzo skoncentrowane i daje go naprawde mało. Zdecydowanie szybciej schodzi macro. W mojej opinii jest zbyt rozcieńczone. Rośliny pieknie bąblują. Jestem na etapie alki z zielonymi nitkami, które nawiedziły ojego tanka po kombinacjach z Symfonią mieszanek;) powoli wychodze na prostą
-
mareecki
●
- Ranga: Poznaje temat
Nawozy pana arka rewelacyjne.Jak narazie wszystko w moim baniaku idzie w tę "dobrą" stronę.
-
Gość
●
Heh też mam nawoz Pana H1-Holender i... go nie używam. Jakos jednak wierze oryginalnym specyfikom i aktualnie uzywam PGC i PGF+. Efekty są dobre wiec nie kombinuję. Gdy Pan Arkadiusz zdecyduje się na zgodna z normami produkcje swojego specyfiku, to napewno się zdecyduje i spróbuję - narazie mam zbyt wiele wątpliwości  .
-
MaxRipper
●
- Miasto: Białystok
- Wspieram stronę kontem Premium
-
A co jest nie zgodne z normami w nawozach Holendra H1 
-
Kansol
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
mih napisał(a):A co jest nie zgodne z normami w nawozach Holendra H1 
Coż niezaprzeczalnie nawozy z Allegro sa specyfikami robionymi w "garażu", często ze slabej jakości skladników. IMHO zawsze wierzę bardziej specyfikowi wyprodukowanemu przez firmę niż przez domoroslego chemika - aczkolwiek nie uwlaszczam tu wiedzy, czy umiejętności p. Arkadiusza.
Po prostu bardziej ufam firmowym nawozom, bo jestem pewien ze podczas ich produkcji sa zachowane pewne normy  .
-
MaxRipper
●
-
Po za tym takie PMDD są robione przeważnie pod zbiornik autora. Dlatego jemu spisuje się rewelacyjnie, innym już niekoniecznie. Choć tu dużą role odgrywa również umiejętność stosowania nawozów, a z tym bywa naprawde różnie.
-

Bartek
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Oleśnica
-
Praktycznie mnie klienta nie obchodzą problemy firmy Aqua Art z nieuczciwą konkurencją i nie dziwię się akwarystom, którzy poszukują nawozów tańszych od oferowanych przez p. Bartka. Akwarystyka jest coraz droższa. Sam chętnie kupiłbym jego nawozy w większych opakowaniach pod warunkiem, że cena byłaby mniejsza. Zamówiłem w ubiegłym roku nawóz i uzdatniacz w firmie Zoo Zajac w 5 litrowych opakowaniach i nikt mi się nie pytał do czego i po co kupuję. Nawozy Aqua Artu są dobre i potrafią się przed nieuczciwą konkurencją same obronić. Ja słyszałem o nawozie Holendra H1 i widziałem zbiornik nawożony tym nawozem, widziałem także zbiorniki nawożone linią PG P i nie od nazwy nawozu zależał wygląd tych zbiorników ale od umiejętności ich posiadaczy. Niech nikt mi nie mówi, że przepiękne zbiorniki p. Bartka to tylko nawozy, które stosuje/produkuje bo na wygląd zbiorników składa się bardzo wiele czynników do tego wszystkiego on ma wyjątkową "rękę" do roślin. Należy pamiętać, że wielu naszych producentów zaczynało kiedyś również w garażach i kombinowało coś tam na kolanie. Ciekaw jestem jak zaczynał p. Bartek ? Myślę, że Holender H1 ma swoje grono klientów i jeżeli oni są zadowoleni to nie ma mu co przeszkadzać tylko życzyć osiągnięcia sukcesu.
Pozdrawiam
-
Saxe
●
- Miasto: Wielkopolska
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Saxe napisał(a):...Należy pamiętać, że wielu naszych producentów zaczynało kiedyś również w garażach i kombinowało coś tam na kolanie. Ciekaw jestem jak zaczynał p. Bartek ? Myślę, że Holender H1 ma swoje grono klientów i jeżeli oni są zadowoleni to nie ma mu co przeszkadzać tylko życzyć osiągnięcia sukcesu.
Pozdrawiam
amen
-
maanba
●
Witam.Od 3 tygodni stosuje nawoz od Holendra,i efekty sa super,HETERANTERA i glossostigma szybko rosna i wygladaja zdrowo,.Kilka razy z nim rozmawiałem i uwarzam ze gosc zna sie na rzeczy,i nie sadze zeby wciskał komus szajs.Troche za wczesnie na koncowa ocene,ale pierwsze efekty sa super,wiec polecam.
-
JanRO
●
- Miasto: Slask
JanRO napisał(a):Witam.Od 3 tygodni stosuje nawoz od Holendra,i efekty sa super,HETERANTERA i glossostigma szybko rosna i wygladaja zdrowo,.Kilka razy z nim rozmawiałem i uwarzam ze gosc zna sie na rzeczy,i nie sadze zeby wciskał komus szajs.Troche za wczesnie na koncowa ocene,ale pierwsze efekty sa super,wiec polecam.
A jaki wcześniej stosowaleś nawóz? 
-
MaxRipper
●
-
mareecki napisał(a): Micro jet bardzo skoncentrowane i daje go naprawde mało. Zdecydowanie szybciej schodzi macro. W mojej opinii jest zbyt rozcieńczone.
Co do mikro nie mam zastrzeżeń. Co do makro - fakt schodzi za szybko i w przypadku mojego akwa jest w nim za mało potasu.
-
falszerz
●
Powiązane tematy
Witam. Posiadam system co2 czy poleci ktoś nawóz ogólny który mógłbym stosować do wszystkich roślin ? Czy samo co2 wystarczy ?
Witajcie!
W niedzielę wykonałem sporo żmudnej pracy i przeniosłem swoje akwarium o 50km. Sprawę utrudniłem sobie dodatkowo, bo założyłem, że:
1. nie będzie restartu - ryby musiały trafić do akwari...
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
Witajcie!
Zasadniczo od startu w listopadzie 2020 przeszedłem w moim baniaku 200l spora drogę (szczególnie jeśli chodzi o wiedzę i świadomość). Dużo się też zmieniło i przeszedłem z LT na HT, chociaż ...
Od znajomego otrzymałem taki przepis na nawóz ... jeszcze nie próbowałem
Prosze o Waszą opinie czy ta "receptura" może zadziałać ??
1 litr destylowanej wody
59 gramow K2SO4
65 gramow KNO...
Dzisiaj zakupiłem i podałem nawóz Tropica Plant Specjalised fertiliser, nigdzie nie mogę znaleźć czy w składzie jest potas czy ktoś z was go stosował? Czy oprócz niego dawać codziennie potas?...
Cześć,
Na podstawie załączonego zdjęcia.... czy wg. Was, ilość roślin w akwarium jest duża, czy mała ?
Pytanie wynika z ilość dawkowanego nawozu COMPLETE dla roślin. Obecnie co tydzień podczas podm...
Witam.Prosze o poradę.Według testu zoolek mam no3 20mg/l fe 0,1a po4 0,5mg/l.Chciałbym podnieść po4 do 1,5 majac gotowy fosfor ,którego 1ml podnosi o 0,33mg/l w 100l.Akwa mam 72l brutto(55netto) jaka ...
Znalazlem dobry kalkulator zulixa. W tabeli jest opcja rozrobienia symfoni zlotej. Chem sie upewnic czy dobrze to rozumiem. Moje akwa 450L dawka dzienna 10 ml SZ 50g + Fe13% 5g nawoz 500ml gotowy. To ...
|