HQI i akwa 112L prośba o szybką pomoc - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

HQI i akwa 112L prośba o szybką pomoc

Liczba wyświetleń: 3225·Odpowiedzi: 10
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Marcin Kierkus Szprotawa
Witam. Zamówiłem dziś kompletną lampę HQI do mojego zbiornika 112L. Zdecydowałem się na lampę 150W. Proszę o poradę , czy taka moc nie jest zbyt duza na taki baniak?? Wysokość akwa to 43cm , długość to 80cm. Bałem się kupić 75W ze względu na niedoświetlone boki. Zmieniam aranżację akwarium i planuję ładny trawnik stąd przesiadka na HQI. Lampa ma wisieć około 40cm nad akwa . Będę wdzięczny za szybką odpowiedz. Jeszcze jutro mogę zmienić zamówienie w slepie.

Pozdrawiam serdecznie

Marcin Kierkus
Ranga: Początkujący

Miasto: Szprotawa

MarcosB Małopolska

27 lut 2006, 21:17   (#2)  

Dlaczego uważasz ze 75W będzie słabo doświetlać boki ? Przecież to taka sama lampa tylko światło słabsze...nawet przy tych 75W roślinki będą miały dobrze:)
A jeśli nadal uważasz ze akwa będzie miało niedoświetlone boki to kup sobie obudowe do halopaka 1000W jest bardzo duża i mysle ze bez problemu oświetli 80cm a lampę będziesz mógł umieścic niżej.

Mam akwarium 120L i lampa HQI 150W wisi 40 cm nad zbiornikiem w obudowie halogena 500W, boki akwarium są doświetlone w 100%.
Jeśli zdecydujesz się na 150W czeka Cię ostra jazda!
Opanowałem zakwity dopiero po 2 tygodniach...z lampą UV i setką eksperymentów...

Jeśli zdecydujesz sie na 150W, koniecznie kup bakterie do filtra i do podłoża.
Przyspieszy to proces stabilizacji zbiornika, co nie oznacza że będzie łatwo :)
Rób częste podmiany wody na początku, włóż węgiel aktywny do filtra na pierwsze 3 tygodnie akwa...mi to pomogło. OSTROŻNIE Z NAWOZAMI!
Jeśli startowałbym dzisiaj, skorzystałbym z preparatu BACTER 100 - ADA

Gdy wymieniłem rury na HQI w ustabilizowanym zbiorniku, absolutnie wszystko było ok do końca aranżacji .

Pozdrawiam
Marek

MarcosB
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Małopolska

Marcin Kierkus Szprotawa

27 lut 2006, 22:04   (#3)  

Zbiornik mam od maja i uwazam ze jest ustabilizowany. W tej chwili o

Marcin Kierkus

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marcin Kierkus Szprotawa

27 lut 2006, 22:07   (#4)  

Zbiornik mam od maja 2005. Nigdy nie mialem problemów z glonami. Oświeltlenie w tej chwili to 2x 18W (1x sylvania gro lux + 1x hagen power glo) Filtr to kubeł hagena , kupiony na wyrost (przeznaczony do akwa 400L) Mam nadzieje że przeskok na inne oświeltenie będzie bezbolesny.

Marcin Kierkus

MarcosB Małopolska

27 lut 2006, 22:34   (#5)  

A jakie miałes wcześniej oświetlenie ?
Napisz coś więcej o zbiorniku.

MarcosB

Marcin Kierkus Szprotawa

27 lut 2006, 23:01   (#6)  

Miałem różne oświetlenie w zbiornikach ale w tym od maja mam 2x 18W (sylvania gro lux + hagen power glo) W zbiorniku mam stado neonów czerwonych + 5 akar z maroni + 4 pecoltie + otosy i krewetki amano. Rośliny to taiwan moss , x-moss , singapour moss,
Anubias Barteri var. Nana,microsorium pteropus ,microsorium pteropus windelov

Jak tylko zrobię nową aranżację podzielę się fotkami. Najbardziej się martwię jak osłonić akwa przed kotem. Teraz nie ma problemu bo jest pokrywa. Jakby ktoś mógł podesłać mi fotki jak ma zamontowane lampy hqi oraz jak zrobić osłony aby ryby nie wyskoczyły będę wdzięczny.

Marcin Kierkus

MarcosB Małopolska

27 lut 2006, 23:24   (#7)  

Co do kota ......eh ciężko będzie powiesić lampę 40 cm nad zbiornikiem i jednocześnie osłonić akwarium, będziesz musiał chyba kupić OKAP do kuchenki :))).

Pokaż w jakiej obudowie będzie ta lampa, jak zamówisz w obudowie halogena 1000W będziesz mógł ją powiesić niżej,obudowa 500W ma 16 cm szerokości a 1000W chyba około 26.

MarcosB

Maciejewski Maciek Gorzów Wlkp.

28 lut 2006, 12:51   (#8)  

MarcosB napisał(a):Mam akwarium 120L i lampa HQI 150W wisi 40 cm nad zbiornikiem w obudowie halogena 500W, boki akwarium są doświetlone w 100%.
Jeśli zdecydujesz się na 150W czeka Cię ostra jazda!
Opanowałem zakwity dopiero po 2 tygodniach...z lampą UV i setką eksperymentów...

Pozdrawiam
Marek

MarcosB opisz coś wiecej z tego wątku stabilizacji akwarium 120l przy oświetleniu 150 W i o tych twoich eksperymentach. Ja miałem podobną sytuację ale zrezygnowałem i przeszedłem na oświetlenie 70 W i było już dobrze. Jestem ciekaw jak ustabilizowałes akwarium przy tym mocnym oświetleniu.

Maciejewski Maciek
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Gorzów Wlkp.

Marcin Kierkus Szprotawa

28 lut 2006, 16:10   (#9)  

Zrezygnowałem ze 150W i kupiłem 75W. Teraz pytanie jak wysoko zawiesić lampę na akwarium??

Marcin Kierkus

28 lut 2006, 22:17   (#10)  

Skąd masz żarnik 75W :?: Ja mam 70W i troche bo bokach ciemniej :?

Jakub K

MarcosB Małopolska

01 mar 2006, 00:49   (#11)  

MarcosB opisz coś wiecej z tego wątku stabilizacji akwarium 120l przy oświetleniu 150 W i o tych twoich eksperymentach. Ja miałem podobną sytuację ale zrezygnowałem i przeszedłem na oświetlenie 70 W i było już dobrze. Jestem ciekaw jak ustabilizowałes akwarium przy tym mocnym oświetleniu.

No muszę przyznać ze byłem bliski zrobienia tego samego...kupna żarnika HQI 70 Wi Sądzilem ze moje kłopoty się rozwiążą...ale nie doszło do tego i jestem niezmiernie zadowolony z tego powodu :)

AKWA 120 L - 80x45x35
Wystartowałem z podłożem glina(0,5)+torf(delikatnie przykryta glina))+floran(3,5 cm)+aquagrunt(2,5cm) w takiej kolejnosci jak napisałem.

Po 4 dniach od restartu(bez nawożenia) aquagrunt w miejscach gdzie był bezpośrednio oświetlony został straszliwie zaatakowany przez zielenice...praktycznie cały zzieleniał...wyglądało to fatalnie i ręce mi opadły bo czegoś takiego jeszcze w swojej historii akwarysty nie widziałem :)
Co ciekawe miejsca lekko przycienione były BIAŁE JAK KRYSZTAŁ...zupełnie ZERO zielenic...6 dzień - zakwit...byłem w szoku... non stop monitorowałem PO4(JBL),NO3(HAGEN),PH(SERA+TETRA),FE(JBL),KH(TETRA),stale CO2 poprzez test permanentny JBL...Nie miałem problemu z żadnymi innymi glonami, tylko zielenice...14 dnia włączyłem lampe UV 10W...
Zakwit zwalczyłem w 3 dni. ale powrócił 3 dni później...znowu 3 dni i znowu zakwit...

Zaczałem dodawać TMG, i NPK Hagena w minimalnych dawkach.
Zakwit po dodaniu nawozów wrócił po 1 dniu!!!...Poziom makro i mikro praktycznie sie nie zmienił...czym zawiniłem...nie wiedziałem..

Poziomy makro i mikro w tym czasie : FE 0,05 - 0,2 , NO3 10-15, PO4 0 - 0,5

Dodawałem sporo KNO3 który znikał w TURBINOWYM tempie...z 20ppm na 5 w 1 dzień!
Ale mój test na NO3 hagena sprawił mi nie lada niespodzianke...o tym później..

W początkowej fazie zbiornika wystepowała też niewielka zawartość NO2
Wodę podmieniałem średnio co 3 dni 30-50% ale nie rzadziej niz co 7 dni.
Lampa UV co jakis czas, filtr non stop, Co2 poziom optymalny 30ppm ,
Rośłiny :
glosia została jakby spalona! Wogóle nie rosła...można powiedzieć padła...
heniek cali - rósł ale słabo
Ponikło- rosło całkiem nieźle ale wyglądało na lekko przypalone :)
alternathera splendida- wzrost OK,piękna czerwień ale pokryta delikatnie zielenicami
mayaca - wzrost OK ale zielenice zupełnie ją opanowały
heniek mic- spalony...
Didiplis diandra - bardzo bardzo powolny wzrost
Micranthemum umbrosum - nie narzekało :)
Ryby : 6 kosiarek

Ponownie lampą zniszczyłem zakwit, ale wyłączając ja chciałem coś zmienić, by pozbyć się zakwitu w naturalny sposób...

Kolejny etap w którym wygrałem z zakwitami
Postanowiłem coś zmienić mianowicie :

60% wody z akwa OUT.....wyczyściłem dokładnie szyby, "odmuliłem" rośliny z zielenic , szczególnie mayaca która straszliwei się rozrosła i wręcz leżała juz na powierzchni była pokryta sporymi ilościami tych glonów...Wyciałem większość, wpuściłem 6 krewetek Red cherry by wspomóc kosiarki które miałem od początku.
Do filtra włożyłem węgiel aktywny, lampe HQI podniosłem o 15 cm, aktualnie wisi 40 cm nad akwarium.

I stał się cud...tydzień bez zakwitu...aquagrunt zaczał się oczyszczać z zielenic, zaczeły umierać...dodałem 2,5ml TMG i 2,5 ml NPK,co ciekawe zauważyłem lekkie zmętnienie po 1 dniu ale było bardzo lekkie , minęło po 2 dniach...woda ponownie kryształ, wzrost roślin się poprawił, glosia zaczeła rosnąc!
z 3 pędów po tygodniu bylo 10 pędów, heniek mic zaczał wypuszczać piękne soczyście zielone listki, stare zaczęły odpadać, Jednym słowem rośliny zaczęły się regenerować.
Oczyściły się z zielenic, glony zaczeły wymierać, Didiplis zaczął wypuszczać sporo nowych listków i zaczął się krzewić,śmiem twierdzić że wygląda lepiej niż od "akwarysty profesjonalisty" z allegro od którego go kupiłem :)
Heniek cali zaczał wypuszczać świerze listki i porasta powoli podłoze.
Ponikło rozrasta się fantastycznie.
Aquagrunt się w 80% wyklarował,w sumie juz mi na nim nie zalezy bo glosia, heniek i ponikło wkrótce zasłonią całe dno.

JEST DOBRZE...

Kolejny etap:

Postanowiłem ograniczyć dawki nawozów do minimum i nie przesadzać...
Przed wczoraj dodałem 5ml TMG i 5 ml NPK, juz w południe zauwazylem delikatne zielenice na mayace ,to taki mój barometr , gdy mayaca dobrze rośnie jej końcówki są bardzo jasne,wygląda to fantastycznie, ale również odrazu widać zielenice bo jest najblizej lampy i to własnie one pokrywają się glonami w bardzo szybkim tempie, przez co mayaca na końcówkach juz nie jest biała tylko zielona :) Mayacę pięknie widać na zdjęciu które zamieszczę niżej...W starej aranżacji białe końcówki widać doskonale.

Zacząłem się zastanawiać dlaczego dodanie TMG i NPK powoduje wysyp zielenic.
TMG wykluczyłem, dlatego ze miałem drobne ilości rotali indica w akwarium, a w mojej poprzedniej aranżacji rotala ta była wspaniale wybarwiona na różowo, widać to na fotce poniżej :

Obrazek

a TMG w tej aranżacji dodawałem regularnie w SPORYCH ilościach. Nie używalem wtedy NPK!. W nowej aranżacji indica ma wręcz zielone liście i praktycznie większość padła...
Więc przyczyną zielenic mógł być TYLKO NPK.

Postawiłem na fosfor...zmierzyłem - 0.25....Więc teoretycznie OK....ale listonosz chyba wyczuł sytuację :P...przyszła paczka z testem na NO3, tym razem SERA...i... DOZNAŁEM SZOKU
Gdy test HAGENA pokazywał poniżej 5 NO3. To test SERY pokazał 40!!!!
Gdy HAGEN w mojej kranówce widzi 0 to SERA widzi 10!!!
Hagen ma jeszcze rok do końca wazności, ale w sumie mam go juz 2 lata, od początku w niego wątpiłem...ale jakoś nie chciało mi się tego sprawdzać, a pech chciał ze gdy zamawiałem zestaw testów JBL, to nigdzie nie mieli NO3...więc pozostałem przy tym nieszczęsnym hagenie.

Wnioski :
Powodem zakwitów w początkowej fazie było zbyt mocne oświetlenie przy starcie w nieustabilizowanym zbiorniku, twierdzę tak dlatego że gdy do starej aranżacji dołożyłem HQI a powiesiłem ją odrazu 25 cm nad akwarium, przez 2 miesiące było OK ZERO glonów, aż do końca aranżacji.
Kolejny powód - aquagrunt w zacienionych miejscach był zupełnie wolny od zielenic, czysty jakby wsypany przed momentem.

Powód ataków zielenic : zbyt wysoki poziom NO3, lub jak kto woli za mało fosforu na taki poziom NO3 :)
Ufff.....troche sie rozpisałem :)

Mam nadzieję że komuś ten tekst sie przyda :)

PZDR
Marek

PS. Nowej aranżacji Wam nie pokażę bo chcę aby dno totalnie zarosło, ponikło juz zarosło 20% dna akwarium-plan wykonany, ale glosia i heniek cali jeszcze nie :).
Wtedy również zrobię foto story z dokładnym opisem i fotkami z poszczegółnych tygodni.

MarcosB

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

suwaki lampa.jpg

Pomoc w ustawieniu oswietlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2828
Witam, posiadam lampę Chihiros Led Rgb C II Serie 20-36Cm 20W, oraz akwarium 22L 36x22x28cm. W akwarium posadziłem Micranthemum tweediei Monte Carlo (in-vitro) i Rotala rotundifolia BLOOD RED (in-vitr...
Screenshot_2024-08-26-17-42-27-963_cn.chihiros.chihiros_magic_new.jpg

Pomoc w wyborze oświetlenia

kajnia w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4934
Witam wszystkich forumowiczów. Posiadam małe akwarium 20x20x20 z bojownikiem i paroma roślinkami, ale w niedługim czasie będę chciał zmienić na kostkę 30x30x30 iszukam odpowiedniego oświetlania, ale j...
akwa.png

Prośba o poradę z doborem oświetlenia

Konrad2022 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2385
Drodzy, zwracam się do Was z prośbą o wsparcie, bo chyba utknąłem w martwym punkcie. Zbiornik Aquael Optiwhite o wysokości 50 cm (realnie od podłoża do powierzchni wody jest jakieś 40 cm). Początkowo...
PXL_20230622_163836757.jpg

Oświetlenie DIY power LED prośba o pomoc w doborze barw.

Sebosska w Oświetlenie · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 14790
Hej, chce stworzyć oświetlenie DIY na dwóch profilach aluminiowych 118x16 do akwarium o wymiarach 120x50x60 Łączna moc oświetlenia, to 126w, 3 rzedy diod na każdym profilu po 21 oświetlenie, będzie st...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3435
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Oświetlenie akwarium 200 litrów pomoc

Hagar w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4791
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post. Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...

Budowa lamp LED do nietypowego zasosowania - prośba o poradę

MrV w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3283
Witam! Jest to mój pierwszy post; jestem pełen uznania dla Waszej wiedzy. Stąd też mam konkretne pytania - jak się okazuje, najwięcej wiedzy praktycznej przy budowie customowych lamp LED mają akwaryś...

Chihiros LED A801 do 112l?

dodo2456 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 15467
Witam, mam pytanie czy lampka CHIHIROS LED A801 nada się do akwarium 112l (80x35x40 cm)? Potrzebuję lampki do akwarium HT, podaję CO2 z butli 24/7w. Poszukuję nowej lampki bo mam wrażenie że moja obec...

Belka LED z regulacją barwy przez WiFi/BT - 112L

brunonatura w Oświetlenie · Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 12349
Cześć, zakładam nowe akwarium, będę hodować mało wymagające rośliny na trawniku + obsada. Rośliny Eleocharis parvul na 3 planie oraz jako trawnik bazowy Micranthemum „Monte Carlo”. Pojemność akwarium ...

Wymiana świetlówki w 112l.

Ami w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1630
Witam. Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?

Statystyki

Ten temat przegląda 223 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571007
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 223 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.