Kłopoty z Sagittaria Subulata - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kłopoty z Sagittaria Subulata

Liczba wyświetleń: 2337·Odpowiedzi: 2
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
GP Krosno

30 sty 2006, 13:00 Kłopoty z Sagittaria Subulata  (#1)  

Witam
Nawożę Symfonią Złotą, Mg, Mn, Fe, K2SO4 + KNO3 i KH2PO4
NO3-10
PO4-0,5-1 ( - dalej test Rataja, sklepy u mnie to kicha, czekam juz 2 miesiące na test SERY)
kH - 8
gH - 11
pH - 7.2

A teraz problem:
Od dwóch miesięcy miałem piękny i bujny rozwój Sagittarii Subulaty, aż się dobre skończyło. Liście stają się od środka lub końców brązowawe, przezroczyste i rozpadają się, gniją. (zdjęć niestety brak). Wszystkie inne rośliny mają się dość dobrze, no może rotala indica ma małe liście, więc jest to dla mnie dziwne bo Sagittaria nie jest chyba wymagającą rośliną.
Próbowałem podawać dodatkowo żelazo, ale bez zmian. Sagittaria to roślina z mocnym systemem korzeniowym, więc myślałem że przesadzanie nowych roślin ma taki wpływ, ale też nie do końca tak jest. Owszem nowe roślinki szybciej gniją niż stare, ale chyba nie powinny. Raczej sprawa dotyczy nawożenia.
Wygląda mi na to, że brak im potasu, ale podaję razem z KNO3 i TMG ok. 12 mg/l. na tydzień.
Ostatnio zacząłem podawać 4 ml MgSO4 do podmienianej wody, żeby zrównoważyć Ca:Mg. Zauważyłem same pozytywne efekty, roślinki przyspieszyły wzrost, zniknęły kropki na starszych liściach Hyrophili i młodych Anubiasach. Może ten magnez wykazał jednak teraz braki potasu i należy podawać jeszcze więcej, a może to inny pierwiastek :idea:
To nawożenie przypomina mi wagę, gdzie ciężko z równoważyć szalki. Dodaję czegoś, trafiam w dziesiątkę, rośliny szaleją, a potem znowu jakiś niedobór.
Przy okazji zapytam też o żelazo, czy podając np. jednorazowo 0,1 ppm Fe należy zrównoważyć również Manganem, jeśli tak to o ile?
Czy ktoś pomoże :?:

Pozdrawiam
Grzegorz

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

31 sty 2006, 17:25   (#2)  

Wydaje mi się, że doprowadziłeś do przenawożenia ktrórymś mikroelementem. Czy próbowałeś dopasować objawy: https://roslinyakwariowe.pl/art.php?go=45 ?
Inna możliwość jaka przychodzi mi do głowy to powstanie strefy rozkładu beztlenowego która podtruwa rośliny (o ile masz w tym miejscu większą warstwę drobnego żwiru).
Sagittaria nie jest zbyt wymagającą rośliną i takie jej zachowanie jest IMHO alarmujące. Może parametry kranówki w ostatnim czasie gwałtownie się zmieniły? Zimą często zdarzają się skoki azotanów, siarczanów, fenoli i cholera wie jeszcze czego. Zapytaj w wodociągach czy nie mieli jakichś awarii, lub czy nie modyfikowali parametrów wody. (Mała szansa na konkretną odpowiedź, ale może trafi się jakiś akwarysta :wink: )
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

GP Krosno

01 lut 2006, 09:06   (#3)  

Zmiany w nawożeniu to dodanie MgSO4 do podmienianej wody, ale na innych roślinach przyniosło same pozytywne efekty. Z klucza do oznaczania niedoborów wychodziłby potas, ale podaję go 14 mg/l.
Żwirek to czysty kwarc 4-5 mm i był wymieniany 4 m-ce temu.
Azotany w akwa są ostatnio trochę podwyższone, bo 15-20 mg/l. Czy to może mieć wpływ, nie jest to jeszcze przecież kosmiczny poziom, a wielu utrzymuje cały czas taki stan, PO4 - 1.
W większości gniją nowo przesadzone roślinki, stare dobrze ukorzenione są OK.
Cała sytuacja jest jednak dziwna bo jak piszesz Sagittaria nie jest wymagającą rośliną, a pozostałe rośliny mają piękny wzrost i jak nigdy wyglądają dobrze.

GP
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Krosno

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20231231_193055.jpg

Kłopoty ze startem

jacekp1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2581
Witam, - Akwarium 240l: 120x40x50 - Filtr aqauel ultramax 1000 + skimmer Aquael SAS FILTER 500 Skimmer - oświetlenie sinkor wrb 25W + DIY wrb 24W - temp 25C - podłoże piach + lawa - rośliny: anubiasy,...
roślina 1.jpg

Sagittaria - chloroza ?

kazujama w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1416
Czy takie liście Sagittarii świadczą o chlorozie? 1435998346259.jpg Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Kłopoty z nawożeniem

jogo w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1216
Witam, Panowie i Panie potrzebuje pomocy w nawożeniu solami. Mianowicie posiadam dwa akwaria 375 litrów, oba prowadze na kranówce bez dodatku co2,na podłożu jałowym, w obu zbiornikach mało wymagajace ...

Kłopoty z EI:(

Dam1991 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 758
Witam! Proszę o poradę w sprawie nawożenia. Moje akwarium o 120l, filtr kubełkowy 700l/h, światło 3x24W t5(w sumie 72W),CO2 butla ciśnieniowa, woda kranowa. Problemem z jakim się spotykam są częściow...

samorobka nawozu= kłopoty DLACZEGO?

berkoz w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2006
Witam . Mam akwarium 240l mocno zarośnięte, trzy miesiace temu pojawiły sie w nim obiawy chlorozy i nekrozy (zwłaszcza na kryptokorynach lotosach i nadwódce).Według wzoru na oznaczanie niedoborów, by...

Problemy z Sagittaria subulata

mkuczara w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2022
teroetycznie łatwa w uprawie roślina. Mam okol o 0.5 W na litr, nawożenie trojcą Aqua -artu a roślinka marnieje. Jakie to to ma naprawde wymagania?

kłopoty z hygrophilami

Michał Podolski w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3812
Cześć mam w akwarium hygrophile corymbosę, Siamensis, polyspermę i difformis, żadne nie chcą rosnąć :( . Akwarium 530l, 320W T5, Co2, TMG 6ml co dziennie. Czy wie ktoś co jest grane?

Statystyki

Ten temat przegląda 409 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 409 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.