Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
walcze z tym od 2 lat, zawsze cos bylo zle
baniak 240l, filtr zewn fluval 304 (gabka, ceramika, zwirek amonowy)
na poczatku akwa bylo przerybione, rosliny nie rosly
wydalem ryby, dolozylem 3 swietlowke
do tego nawozy i CO2 z butli jednorazowej
na poczatku glony mnie pozeraly - okrzemki (takie czarne plamki)
z wylotu fluvala zrobilem deszczownice dookola akwa zeby byl ruch wody i syfki lepiej zbieral posrodku
obnizylem ph i chyba cos sie ruszylo
rosliny dostaly kopa ale...
trwalo to kilka tygodni
teraz nawiedzila mnie plaga glonow nitkowatych i juz nie wiem czemu
moze przez ten ruch wody? ale wczesniej tez bylo tak od poczatku
i teraz juz nie wiem co robic
a myslalem ze to takie proste hobby  (
TWW=5
temp=28,5
ph=6,5-7,3 ( skoki duze noc i dzien)
PO4 znikome
NO3 ponad 50mg ale tak mam od zawsze bo kranowa taka
-
Rafal111
●
- Ranga: Poznaje temat
Rafal111 napisał(a):NO3 ponad 50mg ale tak mam od zawsze bo kranowa taka
to jest według mnie główna przyczyna powstawania glonów musisz obniżyć NO3, najlepszy byłby w twoim przypadku zakup filtra RO i preparowanie wody do podmian za jego pomocą.
-
spayder
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Łódź
Potwierdzam post SPAYDER'A to z pewnoscią jest bezpośrednie przyczyna tych wstretnych glonów u ciebie. Naprawde warto zainwestować w RO, albo załatwić sobie z kądś wode osmotyczną (destylowaną) ale nie taką z supermarketu czy CPN'U ( stacji benzynowej) 
-
Jacek Petryszak
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
proponuje częstsze, ale mniejsze podmiany wody. Dobrze byłoby zwiększyć objętośc biologiczna filtra przez dodanie ceramiki. Jeśli będzie dużo bakterii to zjedzą ta nadwyżke NO3 z kranówki.
Pozdrawiam
><((((((q>
-

thors
●
- Miasto: Włocławek
thors, bakterie nitryfikacyjne produkuja właśnie No3, a dokładnie w wyniku ich działalności, No2 zamieniane są na No3.
Nadmiaru azotanów można pozbyć się przez podmianę części wody na taką o lepszych parametrach(tu niemożliwe), wprowadzenie duuużej ilości szybko rosnących roślin, filtrowanie przez RO albo kupowanie wody destylowanej itp.
Można też, za niewielkie pieniądze zrobić denitryfikator z rurki i po problemie.
Sprawdź też czy test którego używasz nie jest przestarzały.Może zwyczajnie przekłamywać.
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne. 390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO. Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)
-

eretmodus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
Cos mnie siekło, ze chodzi o NH3, jak zawsze nie dokładnie czytam  . To może zwiększenie obsady roślin pomoże.One napewno jedzą NO3.
Pozdrawiam
><((((((q>
-

thors
●
- Miasto: Włocławek
Dopóki nie rozprawisz się z poziomem NO3 w wysokości 50 mg/l nie licz na brak glonów. Rośliny, filtry nie pomogą bo i tak do podmiany używasz wody z taką zawartością NO3.
Problem tkwi w źródle wody. A tak na marginesie to ciekawe czy taki poziom NO3 w kranówie jest dopuszczalny przez przepisy...
-
Jan Poświata
●
Zdaje się że jest to graniczna wartość według norm czystości wody w Polsce.
45x45x45. Oświetlenie 30W LED. Woda RO DI. CO2 z butli. Kamienno-korzenno-roślinne. 390 l bruto150x52,5x50,roślinne.Oświetlenie 3x80W T5.Nawozy Aqua Art,Co2 z butli.Woda z RO. Krewetki(około 200szt),Otocinclus affinis(4szt)Crossohelius siamensis(5szt)Rineloricaria lanceolata(2szt).Ancistrus dolihopterus (8 szt)
-

eretmodus
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Warszawa
na stronie wodociągów Częstochowskich jest notatka sprzed 2 lat że niedługo usuna te wadę  )
-
Rafal111
●
codziennie podmieniaj wiadro wody dodając nawóz zawierający Microelementy. Ja stosuję Classic z serii Planta Gainer. Ja w ten sposób zwalczyłem swoje glony. Zbyt duże podmiany u mnie zwiększały destabilizację zbiornika i raz miałem krasnorosty a raz sinice. Teraz podmieniam co drugi dzień po 10l i widzę że skutkuje.
-
chrisowaty
●
- Miasto: Zgierz k/Łodzi
Powiązane tematy
Siemanko, ostatnio oglądałem film na YT o serwisie dużych akwarium, co zauważyłem, dość często stosowane jest tam UV, jakie jest wasze zdanie na ten temat w akwarium z Paletami, roślinami?
Pomyślałem...
Czołem. Mam problem z filtracją do miniaturowej kosteczki 20X20X20. Przez jakiś czas chodziła tam kaskada FZN-mini. Niestety albo mój egzemplarz jest wadliwy, albo robię coś nie tak, bo filtr wpada w ...
Witajcie
Posiadam akwarium 300L (wymiary zewnętrzne 120x50x50) - netto wyjdzie może z 260-270L.
Akwarium średnio zarośnięte roślinami, ze dwa korzenie, kilka kamieni.
Jako podłoże jest na dnie substr...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Witam,
Po 10.latach przyszedł czas na upgrade mojego 240l zbiornika. Padlo na 450 l. Obecnie posiadam ehaim 2275 i ten filtr bedzie przenośony do nowego zbiornika. Szukam 2 filtra i zastanawiam sie n...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
hej,
zakładam akwarium 120x50x50, szukam filtra zewnętrznego i mam absolutny mętlik w głowie, za duży wybór ;)
Do tej pory w 200 miałem Tetrę 700, ale jest teraz tyle nowości, że nie wiem sam. Z recen...
Cześć posiadam akwarium ok 200L wymiary 100x 50x40 w panoramie. Niestety przegiąłem z karmieniem , dodatkowo ściągnąłem sobie chore ryby bez kwarantanny co spowodowałem armagedon w akwarium . Obsada d...
Witam,
Z góry sorki jeżeli jest taki temat a go nie widziałem.
Pytanko mam, czy jest sens zrobic fiktracje w taki sposób:
Prefiktr jako fiktr narurowy a następnie pompa co a za pompa przejście równ...
Witam wszystkich, jestem akwarysta od lat. Jak dotąd zbiorniki 50-100 roślinne HT. Buduje dom w , którym będzie stał już większy zbiornik w salonie około 500 l. Już na etapie wybierania projektu domu ...
|