Cześć i czołem
W drugim poście napisałaś
MAM AKWARIUM dł76*szer.33*wys.38 czyli około 96l ma to być holender czy takie oświetlenie to nie za dużo 1*pawer glo,1*philips aquarel,1*gro lux,1*philips tld 840,1* phillips tld 865a może lepiej:
1*philips aquarel 2*philips tld 840 1*phillips tld 865
prosze o poradę jak najszybciej bo chcę założyć akwaroum na nowo i nie wiem jakie konkretnie świetlówki użuć?
a ja zacytuję to tu i spróbuję pociągnąć temat.
Oświetlenie:
Rozumiem, że mówimy o świetlówkach 60 cm/18 w. To liczymy 4x18=72 wat na 96 l brutto, czyli 0.9 - 1.0 w/l netto. I tu pierwsza uwaga - to dużo. Jeśli nie masz doswiadczenia z nawożeniem to możesz mieć problemy ze stabilizacją a w rezultacie wysyp glonów. Myślę, że możesz zacząć od 2 świetlówek - jakieś 0,5 w/l a jak już akwarium dojrzeje i zdobędziesz doświadczenie w nawożeniu to zwiększysz ilość światła.
Jeśli idzie o dobór świetlówek to obydwa zestawienia mają sens. Tylko jedna uwaga - na sam przód dajemy świetlówki o najlepszym współczynniku oddawania kolorów.
PODŁOZE: czy takie jak jóż wyczytałam na forum Inital Stick wymieszany z Aqualitem może być ?;i jeszcze czy warto dodać troszke torfu,ale w jaki sposób i ile;czy warto w podłoże włożyć kabel grzewczy?
Osobiście nie jestem zwolennikiem podłoża z zawartością nawozów. Uwalniają mikro i makro do wody w sposób niekontrolowany. A w połączeniu z kablem w podłożu mógłby być to spory problem. Wiem, że sporo osób stosuje takie rozwiązanie - ale jest to IMHO rozwiązanie dla zaawansowanych.
NAWOŻENIE:
cze zakupić oryginalny nawóz TROPICA czy możę zestaw PG
Obydwa rozwiązania mają sens. Dodam tylko, że PG jest mocno stężone i dawka na opakowaniu jest uśredniona. Poczytaj wątek z forum nawożenie:
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=11550