Skalary i glonojady niszczą rośliny - co z tym zrobić?
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Jak w temacie- najprościej to je wyrzucić, ale może jakieś inne rozwiązanie odnośnie karmienia.
Skalary upodobały sobie Hygrophilę i moczarkę. Niszczą stożki wzrostu i młode liście, gołoca je pozostawiając tylko żyłki.
Glonojady dosłownie wysysają liście Cryptocoryny Balanse, a ja szukałem przyczyny w niedoborach mineralnych (chyba tak jest). Macie podobne problemy 
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Mi tez na poczku skalary skubały rosliny, zjadły mi całego lotosa, ale później zacząłem karmic je pokarmem roślinnym, i po kilku tyg. nie tykały juz roślin.
-
Richy
●
Też karmię roślnnym, ale spróbuję w większych ilościach. Do tego jeden z samców jest bardzo agresywny (to ten z obrazka) i zamordował innego, bądź inną.
-

GP
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Krosno
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witajcie !
W moim akwarium mam problem z rybą Hypostomus punktatus.
Wcześniej miałem dużo glonów i z rybą był spokój.Gdy udało mi się opanować inwazję to skurczybyk zaczął zżerać rośliny.Karmię go pokarmem roślinnym ale to nic nie daje.
Obgryza bezlitośnie najpiękniejsze rośliny.
Jak można go poskromić - POMÓŻCIE !!!
Pozdrawiam
Janosik
-
Janosik
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
A czy wasze pokarmy mają duży dodatek glonów spirulina?
Jeśli nie to zacznijcie właśnie takimi pokamami karmić.
GP napisłeś że jeden ze skalarów jeste agresywny, a ile masz skalarów, z jakimi rybami i w jakim zbiorniku?
-
Jacek Petryszak
●
Jeżeli nie pomoże spirulina to napewno szpinak może być mrożony,nawet lepiej bo jest posiekany. 
-
annaogrodnik
●
Jak przygotować szpinak, taki kupiony, aby był dobry do sporzycia przez ryby?
-
Jacek Petryszak
●
Ja przygotowuję szpinak tak jak sałatę czyli parzę jego (lub jej  )liście. Aby sparzyć liście należy je dokładnie wyłukać i oblać wrzątkiem 
-

Zobek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gliwice
Szpinak mrożony już sam w sobie jest miękki i nawet dość drobno posiekany , wystarczy go rozmrozić i podać rybką.Nie parz go wrzątkiem,bo straci resztę wartości odżywczych.Ryby to nie my nie jedzą gotowanego. 
-
annaogrodnik
●
annaogrodnik napisał(a):Szpinak mrożony już sam w sobie jest miękki i nawet dość drobno posiekany , wystarczy go rozmrozić i podać rybką.Nie parz go wrzątkiem,bo straci resztę wartości odżywczych.Ryby to nie my nie jedzą gotowanego. 
Mrożonego oczywiście nie należy parzyć, ale świeży bałbym się podać bez sparzenia 
-

Zobek
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Gliwice
Powiązane tematy
Dzień dobry,
To mój pierwszy wątek na tym forum. Kiedyś siedziałem na superakwarium lata temu, ale miałem dłuższą przerwę od baniaka. Po latach chcę wrócić, tym razem już z nieco większym zbiornikiem...
Cześć
Stefan proponuję, żeby padnietej rybie zrobić zdjęcie i pokazać w sklepie zoologicznym - co o tym sądzicie? U mnie w mieście nie ma dobrych 'sprzedawców/sklepów", więc czy to by pomogło, pr...
Witam
Mam problem z roślinami i podejrzewam wine tutaj kosiarek. Mam świeży zbiornik ,świeżo zasadzone rośliny które są pocięte!!! Mam lotosa, kryptokoryny których liscie są pocięte. Mam w baniaku 2 ...
Jak w temacie z jakimi rybami można trzymać skalary ? Akwarium standard 240 l . Z góry dziękuję za odpowiedzi
Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab...
witam któryś raz rzędu moje skalary składaj ikrę pytanko to para czy dwie samiczki czy coś z tego będzie ?
Witam.
Pierwszym raz mam narybek glonojada. Wykluły się po 5 dniach, narybek jest teraz cały czas w jaskini glonojad zrobił ja w skalę dragon Stone. Jaskinia jest dość ciasna jak glonojad do niej wejd...
Wymyśliłem i nawet zamówiłem sobie krewetki amano ale mam w akwarium skalary.
Zeżrą?
Witam mam takie pytanie posiadam akwa 240l i skalary plywaja cały czas pod powierzchnią wody reszta rybek plywa normalnie w akwarium chodzi napowietrzacz filtr ultramax 2000 z deszczownia może ktoś wi...
Pytanie czy mogę trzymać narybek pielęgnic miodowych z narybkiem glonojada(zbrojnik ) w jednym akwarium bez dorosłych osobnikow
|
|