Lajon 120 - czy warto ??? - opinie !!! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Lajon 120 - czy warto ??? - opinie !!!

Liczba wyświetleń: 3333·Odpowiedzi: 8
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
tom.pol Lublin / Bruxela
Witam wszystkich !!!!
Zamierzam zautomatyzować troszeczkę swój baniaczek i w ostatnich dniach natknąłem się na LAJONA 120 !!!
Czy ktoś z was używa czegoś takiego ???
Oczekuję opinii na ten temat !!!
I MOŻE KTOŚ Z WAS WIE ILE ON KOSZTUJE
BO NA TEN TEMAT TEŻ JEST NIEWIELE ;)
Obrazek

tom.pol
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin / Bruxela

Jan Poświata

28 lip 2005, 20:54   (#2)  

Ja go niedawno zakupiłem, ale jeszcze nie jest zainstalowany bo czeka sobie na remont generalny i nową aranżację. Wizualnie prezentuje się całkiem całkiem. Zapłaciłem gdzieś koło 450 zł, ale brałem do niego elektrodę Eurosensor, elektrozawór i dodatkowy zasilacz do elektrozaworu.
Generalnie wpisz lajon 120 w googlu i poczytaj sobie o nim . To dosyć nowy model i mało osób go na razie ma ( bodajże na stronie Triamonda jest recenzja). Generalnie od Lajona 112 różni się dodatkowo tym że mierzy tempreaturę a co do funkcji ph to tak jak w lajonie 112 wiec pytaj również ich użytkowników.

Co do ceny to wejdz na stronę producenta i napisz maila - wszystko Ci wycenią.

Jan Poświata

tom.pol Lublin / Bruxela

28 lip 2005, 21:13   (#3)  

A może ktoś z was używa czegoś takiego -
http://www.tehsystem.pl/karta_produktu.php?id=7
Obrazek

tom.pol
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Lublin / Bruxela

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Norbert Sabat Deep In Underground

28 lip 2005, 21:50   (#4)  

Poczytaj sobie ten prawie 30-sto stronicowy wątek ....może znajdziesz natchnienie ;). Koleś odwalił kawał solidnej i niezwykle fachowej roboty. Pierwsze egzemplarze już działają.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/vie ... php?t=9796

:arrow: http://www.skalar.pc-net.pl./
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

Norbert Odoliński

28 lip 2005, 22:15   (#5)  

Witam,

Uzytkuje ten model od 8 miesiecy, na chwile obecna dziala bez zarzutu i moge polecic z czystym sumieniem, tylko doplac troche i kup z elektroda Eurosensor (Metronowska z tego co rozmawialem z ludzmi szybciutko pada i trafiaja sie modele nieszczelne ), na potwierdzenie moge powiedziec ze po 4 miesiacach odchylka od wzroca wynosila tylko ok 0,05 ph.Jak dla mnie stosunek jakosci do ceny bardzo dobry.

Pozdrawiam
Norbert Odolinski

Norbert Odoliński

29 lip 2005, 13:21   (#6)  

W niedzielę będę odpalać Lajona 120. Z tego co pamiętam, sam komputer kosztuje ok. 320 zł, za komplet: komputer, elektroda Eurosensor, zasilacz, elektrozawór i wysyłka płaciłam niedawno ok. 500 zł.
Pozdrawiam

Ninka

enigma Wrocław

29 sie 2005, 19:30   (#7)  

Trochę aktualnych info nt. Lajona 120:
-cena urządzonka to 320zł
-elektroda Eurosensor to dodatkowe 120zł

Taki zestaw sobię fundnąłem :wink: No i mam kilka spostrzeżen:
- przydało by się dodatkowe ustawienie czasu (w sekundach) wyświetlania pH razem z temp.
- wtyczki w urządzeniu sterującym są tylko płaskie, problem pojawia się w przypadku gdy np. wtyczka od zaworu elektromagnetycznego jest okrągła

Ogólnie dobry sprzęt :D
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

29 sie 2005, 21:06   (#8)  

Norbert (Duch) napisał(a):Poczytaj sobie ten prawie 30-sto stronicowy wątek ....może znajdziesz natchnienie ;). Koleś odwalił kawał solidnej i niezwykle fachowej roboty. Pierwsze egzemplarze już działają.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/vie ... php?t=9796

:arrow: http://www.skalar.pc-net.pl./

sklecilem wlansie skalar'a lite'a ale czekam jeszcze na obudowe - sprzet jest bardziej funkcjonalny niz lajon wiec dlatego mnie zainteresowal... w przyszlym miesiacu zloze sobie modul PH i bedzie juz komplet.

Dla zainteresowanych zlozeniem Skalara - strona jest ciutke nieaktualna wiec polecam przeczytanie calego watku a forum www.akwarystyka.com.pl i ewentualnie kontakt z autorem :)

pozdrawiam,
mcten

Marcin Wnuk
Ranga: Stały bywalec

Matrix Warszawa

07 wrz 2005, 10:03   (#9)  

jest juz nowa strona skalara

http://skalar.rrserwis.pl/index.php

Matrix
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

YouTube

Nowy atomizer przepływowy CO2 - opinie

Crossley w Technika CO2 · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 15287
Chciałbym zapytać, czy ma ktoś doświadczenia z poniższym atomizerem co2 ??
20250120_161119.jpg

czy to moment aby nabić CO2

arcwarden w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3648
Hi pierwszy post piszę w sprawie mojego zestawu CO2 mam pytanie czy to już moment aby zabrać butle i ją nabić ? sprawdzałem teraz poziom gazu na skali i wskazówka zbliża się do wartości 0 zrobiłem ...
IMG20231017191432.jpg

Jak sprawdzić instalację CO2 czy jest szczelna?

Jacek Pawłowski w Technika CO2 · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 11567
Witam Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jes...
reduktor_co2_z_dwoma_zegarami-i-9835-1-500.jpg

Ankieta: Reduktor CO2 Blue czy standardowy + zaworek

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4846
Zapraszam do podzielenia się opiniami.

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2317
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7259
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Czy taki reduktor będzie pasować do butli z bio ?

Anonim 59529 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3530
Witam Od razu domyślam się jakie będą komentarze że ładuje silnik Ferrari do malucha ale no nie mam gdzie nabić butli takiej z prawdziwego zdarzenia gazem co2 więc musze korzystać z bio co2. Mam taki...

Butla CO2 czy może stać powyżej akwarium

guzi75 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2226
Witam, zawsze miałem butle poniżej akwarium ale teraz brak miejsca, czy butla może stać powyżej akwarium?

Kupić CO2 czy oświetlenie

Wiktor27 w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2256
Cześć, mam pytanie otóż mam w akwarium rośliny wymagające, i zastanawiam się czy najpierw kupić butle Co2 czy zrobić lampe DIY dla roślin. Oświetlenie aktualne to dwie tuby jedna Biała druga z światł...

CO2 w pionie czy w poziomie ?

Pablomistrz w Technika CO2 · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 12490
Witam wszystkich Czy butla CO2 może być ułożona w poziomie zamiest pozycji pionowej?? Czy działanie, ciśnienie lub cokolwiek innego związanego z jej działaniem zmienia się pod wpływem takiego uł...

Statystyki

Ten temat przegląda 124 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 124 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.