Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Lajon 120 - czy warto ??? - opinie !!!



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat
Witam wszystkich !!!!
Zamierzam zautomatyzować troszeczkę swój baniaczek i w ostatnich dniach natknąłem się na LAJONA 120 !!!
Czy ktoś z was używa czegoś takiego ???
Oczekuję opinii na ten temat !!!
I MOŻE KTOŚ Z WAS WIE ILE ON KOSZTUJE
BO NA TEN TEMAT TEŻ JEST NIEWIELE ;)
Obrazek

Avatar użytkownika

tom.pol
Poznaje temat
 
Posty: 116
Dołączył: 16 mar 2005, 11:50
Miasto: Lublin / Bruxela

28 lip 2005, 20:54   (#2)  

Ja go niedawno zakupiłem, ale jeszcze nie jest zainstalowany bo czeka sobie na remont generalny i nową aranżację. Wizualnie prezentuje się całkiem całkiem. Zapłaciłem gdzieś koło 450 zł, ale brałem do niego elektrodę Eurosensor, elektrozawór i dodatkowy zasilacz do elektrozaworu.
Generalnie wpisz lajon 120 w googlu i poczytaj sobie o nim . To dosyć nowy model i mało osób go na razie ma ( bodajże na stronie Triamonda jest recenzja). Generalnie od Lajona 112 różni się dodatkowo tym że mierzy tempreaturę a co do funkcji ph to tak jak w lajonie 112 wiec pytaj również ich użytkowników.

Co do ceny to wejdz na stronę producenta i napisz maila - wszystko Ci wycenią.



Jan Poświata
 

28 lip 2005, 21:13   (#3)  

A może ktoś z was używa czegoś takiego -
http://www.tehsystem.pl/karta_produktu.php?id=7
Obrazek

Avatar użytkownika

tom.pol
Poznaje temat
 
Posty: 116
Dołączył: 16 mar 2005, 11:50
Miasto: Lublin / Bruxela

28 lip 2005, 21:50   (#4)  

Poczytaj sobie ten prawie 30-sto stronicowy wątek ....może znajdziesz natchnienie ;). Koleś odwalił kawał solidnej i niezwykle fachowej roboty. Pierwsze egzemplarze już działają.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/vie ... php?t=9796

:arrow: http://www.skalar.pc-net.pl./
Pozdrawiam, Norbert

Avatar użytkownika

Norbert Sabat
Znający temat
 
Posty: 1271
Dołączył: 27 gru 2003, 00:35
Miasto: Deep In Underground

28 lip 2005, 22:15   (#5)  

Witam,

Uzytkuje ten model od 8 miesiecy, na chwile obecna dziala bez zarzutu i moge polecic z czystym sumieniem, tylko doplac troche i kup z elektroda Eurosensor (Metronowska z tego co rozmawialem z ludzmi szybciutko pada i trafiaja sie modele nieszczelne ), na potwierdzenie moge powiedziec ze po 4 miesiacach odchylka od wzroca wynosila tylko ok 0,05 ph.Jak dla mnie stosunek jakosci do ceny bardzo dobry.

Pozdrawiam
Norbert Odolinski



Norbert Odoliński
 

29 lip 2005, 13:21   (#6)  

W niedzielę będę odpalać Lajona 120. Z tego co pamiętam, sam komputer kosztuje ok. 320 zł, za komplet: komputer, elektroda Eurosensor, zasilacz, elektrozawór i wysyłka płaciłam niedawno ok. 500 zł.
Pozdrawiam



Ninka
 

29 sie 2005, 19:30   (#7)  

Trochę aktualnych info nt. Lajona 120:
-cena urządzonka to 320zł
-elektroda Eurosensor to dodatkowe 120zł

Taki zestaw sobię fundnąłem :wink: No i mam kilka spostrzeżen:
- przydało by się dodatkowe ustawienie czasu (w sekundach) wyświetlania pH razem z temp.
- wtyczki w urządzeniu sterującym są tylko płaskie, problem pojawia się w przypadku gdy np. wtyczka od zaworu elektromagnetycznego jest okrągła

Ogólnie dobry sprzęt :D
Pozdrawiam, Mariusz

Avatar użytkownika

enigma
Zasłużony akwarysta
 
Posty: 967
Dołączył: 27 sie 2003, 14:12
Miasto: Wrocław

29 sie 2005, 21:06   (#8)  

Norbert (Duch) napisał(a):Poczytaj sobie ten prawie 30-sto stronicowy wątek ....może znajdziesz natchnienie ;). Koleś odwalił kawał solidnej i niezwykle fachowej roboty. Pierwsze egzemplarze już działają.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/vie ... php?t=9796

:arrow: http://www.skalar.pc-net.pl./

sklecilem wlansie skalar'a lite'a ale czekam jeszcze na obudowe - sprzet jest bardziej funkcjonalny niz lajon wiec dlatego mnie zainteresowal... w przyszlym miesiacu zloze sobie modul PH i bedzie juz komplet.

Dla zainteresowanych zlozeniem Skalara - strona jest ciutke nieaktualna wiec polecam przeczytanie calego watku a forum www.akwarystyka.com.pl i ewentualnie kontakt z autorem :)

pozdrawiam,
mcten

Avatar użytkownika

Marcin Wnuk
Stały bywalec
 
Posty: 424
Dołączył: 10 sie 2003, 14:58

07 wrz 2005, 10:03   (#9)  

jest juz nowa strona skalara

http://skalar.rrserwis.pl/index.php



Matrix
Zainteresowany tematem
 
Posty: 167
Dołączył: 28 paź 2003, 00:00
Miasto: Warszawa








Powiązane tematy
  • CO2 bimbrownika czy butla

    Witajcie.! Od niedawna zastanawiam się jakiego typu CO2 użyć w swoim baniaku 54l oświetlenie 2x 15w aquael plant, dużo czytałem o bimbrowni ale jakoś nie mogę się zdecydować z drogiej strony nie należ...

    Wyświetlenia: 1101 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Czy warto zastosować CO2?

    Witam. Mam pytanie. Warto kupić butle tylko ze wzglądu na monte carlo?

    Wyświetlenia: 1599 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

  • 112L dyfuzor czy reaktor ?

    Hej, Jak w temacie. Przymierzam się do kupna zestawu co2 i zastanawiam się który z powyższych wybrać. Gdzieś przeczytałem, że reaktor raczej jest wskazany przy dużych przepływach w filtrze, co przy m...

    Wyświetlenia: 3983 | Odpowiedzi: 19 czytaj więcej...

  • Napowietrzanie przez dyfuzor do Co2 - czy można

    Dozuję Co2 z butli tylko w porze dziennej i jako że jestem zwolennikiem jak najmniejszej ilości "technikaliów" widocznych w akwarium chciałem zapytać czy można przez ten sam dyfuzor napowiet...

    Wyświetlenia: 2376 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Czy można wlewać wodę gazowaną do akwarium?

    Jw. Czy to może zaszkodzić? Piszę odnośnie tego tematu? http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/pielegnacja-akwarium/glony-i-sinice/jak-skutecznie-zwalczyc-krasnorosty-57489.html?start=15

    Wyświetlenia: 17423 | Odpowiedzi: 45 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 103 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.