"ŚREDNIA" wyciągnięta z postów na temat świetlówek - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

"ŚREDNIA" wyciągnięta z postów na temat świetlówek

Liczba wyświetleń: 1890·Odpowiedzi: 5
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Czytając i analizując mnóstwo informacji na temat doboru oświetlenia można się kompletnie pogubić. Wiele przedstawionych analiz dotyczących mocy, widma, intensywności, barw itp. jest ze sobą sprzeczna. Jak wynika jednak z literatury fachowej dotyczącej akwarystyki i hodowli roślin wodnych, rośliny są w stanie przystosować się do każdej barwy światła jeśli zapewni się im czas i spokój. Przy zastosowaniu tylko świetlówek typowo dla roślin otrzymuje się nienaturalny, "cukierkowy" wygląd akwarium. Oczywiście można wtedy "podkreślić" niektóre kolory ryb ale i tak nie zmienia to faktu, że w naturze nie występuje takie oświetlenie i wygląda po prostu beznadziejnie. Postanowiłem więc zrobić kompromis. W akwa 240l zastosowałem 5 świetlówek 30W: 1 x Power-Glo, 2 x Rataj DayLight, 1 x Flora-Glo, 1 x Sylvania Gro-Lux. Swietlówki Rataj to ponoć "najlepsze" dla roślin. Mają kolor podobny do Sun-Glo ale bardziej ciemny odcień. Gro-Lux - ciepło fioletowy, Flora-Glo - pomarańczowo-fioletowy, Power-Glo - jasno niebieski-fioletowy (z przewagą niebieskiego). Wypadkowa barwa światła jest bardzo zbliżona do światła słonecznego (jasno-żółte, intensywne światło). To oczywiście wynika tylko z obserwacji wyglądu oświetlonego akwarium. Wygląda to całkiem-całkiem i wymagające rośliny rosną całkiem nieźle (Alternatera reineckii, Nuphar Japonica). W sklepie akwarystycznym facet "stanowczo" twierdził, że Power-Glo można zawieszać nad akwarium w odległości przynajmniej 50cm od powierzchni lustra wody. Nie wiem jak to się wszystko sprawdzi na wyglądzie ryb bo póki co czekam jeszcze na stabilizację w akwarium.

kekon7
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Piotr Baszucki

13 cze 2005, 20:21   (#2)  

Na Ogólnopolskim Zlocie Akwarystów w Łodzi koleżanka Anna Czajkowska miała wykład na temat "Świetlówki do akwarium roślinnego - teoria w służbie praktyki".Był to interesujący wykład na temat wykorzystania przez roślinę "tego co do niej dociera ze źródała światła czyli świetlówki"Niestety ja nie umiem tak pięknie tego przekazać,ale na pewno potwierdzą moje słowa Ci którzy na tym wykładzie byli.(Pozdrowienia dla Waldeusza)
Ale do rzeczy:
ujmując to w kilku zdaniach
Tak naprawdę to co roślina potrzebuje do swojego wzrostu ma się ni jak do naszych odczuć wizualnych.Gdybyśmy zastosowali tylko takie świetlówki ktore "potrzebuje roślina" to z całą pewnością nie dałoby się oglądać takiego akwarium.I zgadzam się tutaj z Bartkiem Lipczyńskim, który podczas wykładu powiedział rzecz chyba najistotniejszą w całej akwarystyce,
Cytat może nie do końca dokładny ale oddający sedno :
"My tak naprawdę tworzymy swoje akwaria aby cieszyły nasze oczy i były radością tworzenia ,a nie tylko po to aby rosły rośliny których nie można oglądać ,bo zastosowaliśmy światło teoretycznie najlepsze dla roślin(a co z naszymi odczuciami wizualnymi ?"

Kończąc mozna stwierdzić że to co zamontujemy nad naszym lustrem wody zależy od naszych upodobań - to ma nam sie podobać.Pamiętajmy jednak że najważniejsza (jak się okazuje i potwierdziła to Ania) jest moc światła a nie lumeny.

Piotr Baszucki

13 cze 2005, 20:45   (#3)  

Hmmm, ale w naturze występuje takie światło, które rośliny lubią najbardziej i jakoś da się je oglądać :) Chociaż gdyby rośliny "powiedziały", które "części" z tego światła najbardziej lubią (czyli zestawienie różnych barw wybranych ze słonecznego widma) to pewnie rzeczywiście nie dało by się ich oglądać dla człowieka z przyjemnością...

kekon7

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Paweł Warszawa

14 cze 2005, 00:00   (#4)  

kekon7 napisał(a):Hmmm, ale w naturze występuje takie światło, które rośliny lubią najbardziej i jakoś da się je oglądać :)
A skąd wiesz, że oświetlenie naturalne rośliny lubią najbardziej? Powiedziały Ci? ;-) Ja powiem, że nie miały wyboru. Możemy tylko zalożyć, że w procese ewolucji mniej lub bardziej przystosowały się do takiego oświetlenia.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Piotr Baszucki

14 cze 2005, 06:03   (#5)  

Cześć !
Jeżeli ktoś z Was nie był na zlocie w Łodzi to polecam fotoreportaż ze zlotu który znajduje się na stronie MeWash'a,znajdziecie tam również kilka zdjęć dotyczących oświetlenia które mówią same za siebie.
Podziękowania dla Miłosza (MeWash) http://www.torun.mm.pl/~mewash/zlot/

Piotr Baszucki

14 cze 2005, 07:12   (#6)  

Sam wniosek końcowy dotyczący oświetlenia świetlówkami właściwie mnie nie zaskoczył. Fakt że fotosynteza ma najbardziej intesywny przebieg przy udziele niebieskiej i czerwonej części widma jest znany już od dawna. Ale sam wykład z pewnością był bardzo ciekawy.

kekon7

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Application guide.jpg

Najpopularniejsze kombinacje świetlówek (porównanie)

roslinyakwariowe.pl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 109 · Wyświetlenia: 104005
Fotografie: Maciej Michalski, Opracowanie: Piotr Baszucki http://www.roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2013/pazdziernik-2013/porownanie.jpg Zapraszamy do obejrzenia por...

Kolejność czterech świetlówek

Avona w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1976
Cześć, Mam akwarium 240l stylizowane na obszary zalewowe Amazonki. Aktualne oświetlenie to 2xT8: Grolux (8500K) i Sylvania Luxline Plus 865 (6500K). Ostatnio dokupiłam zestaw dodatkowego oświetlenia ...

Świetlówki, temat rzeka..

Tiero w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1374
Witam, posiadam akwarium 240l roslinne na ziemi, nie chce podawac co2, aktualnie mam 2x sylvania 6500k + sylvania grolux co daje 0,67w/litr. Ogólnie kolor tego oświetlenia mi sie bardzo nie podoba, na...

4X54W dobór swietlówek

DamianS w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3585
Witam, Zakupiłem lampę Odyssea Quad 4X54W. Chciałem się dowiedzieć czy świetlówki które są w zestawie fabrycznym 2x 6500k, 2x 8500k będą OK. Mam raczej średnio wymagające rośliny. Zbiornik 240L - 12...

Prośba o weryfikację świetlówek LED Dobór nowego oświetlenia

ciabatta w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5861
Witam Prosiłbym was o opinię poradę jak rozwiązać kwestie z oświetleniem. Posiadam Akwarium 80x35x45 roślinne, razem z pokrywą gdzie mam zamontowane. 2x biale to 22 w/m i 3200 lm/ LED 8520 1 x plant ...

Statecznik Elektroniczny 2x36w do świetlówek 18w

fullkazik w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2006
C Czy da rade podpiąć statecznik elektryczny 2x36w do świetlówek 18w , 2 lub 4 . J ak bedzie wygladał schemat ? :D

Jaki zestaw świetlówek 2x15W T8 do 60L?

zbojmadej w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 5678
Jestem nowym użytkownikiem tego forum. Akwarium posiadam, a w zasadzie posiadałem od nie pamiętam kiedy, ale dopiero jakieś 4lata temu zacząłem interesować się tym na poważnie i wiele rzeczy z przypły...

Optymalny zestaw świetlówek do akwarium roślinnego

pudlos210 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2145
Witam, Który zestaw oświetlenia najlepiej wybrać dla akwarium roślinnego, 225l (100x45x50): - 1 zestaw 2x Sylvania 39W 865 6500k Sylvania Grolux 39W 8500K Sylvania Aquastar 39W 10000K - 2 zestaw ...

[180l] wymiana świetlówek - na jakie?

Kaalinkaa w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1389
Witam :). Jestem tutaj nowym użytkownikiem i postanowiłam się zarejestrować w nadziei, że coś mi doradzicie, ponieważ na poprzednich forach akwarystycznych nikt nie był w stanie udzielić mi konstrukty...

Proszę o pomoc w doborze świetlówek do 112l

DamianS w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1438
Witam, Proszę o pomoc w doborze świetlówek. Obecnie posiadam dwie w standardowej pokrywie Diversa: OPTI PLANT 18W T8 + Zoo Med Tropic Sun 5500K 24" Daylight, 17W Akwarium 3 dni temu świeżo pos...

Statystyki

Ten temat przegląda 257 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 257 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.