czego brak PMDD ? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

czego brak PMDD ?

Liczba wyświetleń: 1202·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
furraan Łódż

29 mar 2005, 13:56 czego brak PMDD ?  (#1)  

Nim napisałem to co teraz czytacie wcześniej próbowałem szukać interesujacych mnie informacji , ale niestety nie znalazłem .
Dostałem od znajomego PMDD którym teraz naważam . Mam tylko jeden problem :
- ludwiga która wypuszcza nowe liście ma je b.blade . Jaka jest przyczyna ?

furraan
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódż

Grzegorz Guzik Kraków

29 mar 2005, 22:23   (#2)  

Madre de Dio, Julio Iglesias, FC Barcelona... Napisz cos wiecej o wodzie, swietle, obsadzie, podmianach filtracji, CO2 i ile tego nawozu lejesz, bo nikt tu nie jest prorokiem :!: :evil:
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

furraan Łódż

30 mar 2005, 13:42   (#3)  

Bardzo przepraszam i obiecuję poprawę :oops: Akwa 140l.100dł* 35wys.*40szer , ph 7.2 , 2 razy 30 W plus odbłyśniki - na stateczniku elektronicznym - Aquarelle( 6 m-cy ) i 6000 K ( zapomniałem firme ) 12 m-cy, No3 - na poziomie 0 , podmiany 50 litr/ na tydzień , nawożę od 3 tygodni PMDD ( 16 kropli na 140l. ) -codziennie .Wcześniej przez parę lat Pokonem (ok. 2.5 ml. /dzień ) z K2SO4 i MgSo4 , filtracja Aquaszut 300l/h . W akwa jest dużo roślin
Ryby :
6 Pielęgniczek boliwijskich -dorosłe
8 otosków
2 kosiarki -małe
2 krewetki Amano
3 kiryski -małe
Do tej pory miałem problem :
- z tzw. substancją białkową ( mam i teraz ) - nie ruszały nawet molinezje i dlatego ściagam ją niestrudzenie
- czasami liście Microsorium , mimo że jest ono naprawdę duże ( ok. 30 cm. wysokości ) robiły się jasno zielone lub żółtawe ( chloroza ? -przy 2.5 ml / dziennie Pokonu ) a następnie brązowe ( które odcinałem ) . Ale być może to od Pokonu bo od kiedy stosuję PMDD nie zauważyłem takich nowych liści .
No i teraz te blade liście ludwigi , ktore wyglądają naprawde źle .
Chyba dokładnie , co ?

furraan
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Łódż

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorz Guzik Kraków

30 mar 2005, 17:13   (#4)  

Mysle, ze masz za malo swiatla przynajmniej o 30-50W. Na dodatek ta swietlowka emerytka... Zacznij od tego, potem popraw ewentualnie nawozenie, doloz CO2 jesli nie masz instalacji
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_5150.JPG

Niedobór, nadmiar tylko czego? Proszę o pomoc

melvin33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13448
1. 120x50x50- 300 litrów 2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia 3. Co2 butla z elektrozaworem 4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance 5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
YouTube

Czego brakuje roślinom?

iron333 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5981
Hej. Robiłem restart jakieś 3tyg. temu, rośliny słabo rosną i w niektórych pokazują się brązowe lekko zawinięte liście. Zastanawiam się czego może brakować. W załączniku opisane parametry wody oraz z...

Test JBL na PO4, brak wyniku na skali.

DamianKr w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6373
Hej, Mam szybkie pytanie, robię test JBL na PO4 i wynik mam taki jasny żółty. I tu jest problem ponieważ skala idzie od takiego białego-szarego przez odcienie jasno-niebieskiego po ciemny niebieski. ...

Czego brakuje

Dark w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 45362
Cześć. Mam akwarium 360l wody jest 300 Podłoże to piasek, ziemia, kulki GT i lignit. Oświetlenie 4x54w T5 Świeci się od 12 do 22 Nawożenie to KNO3, KH2PO4 i Profito Dziennie podaje 3ppm azotu 0,2ppm ...

Ile czego dodać ?

spoko9711 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6667
Witam Od początku Posiadam akwarium 1080 l nawożę solami, z mniejszymi bądź większymi sukcesami - jak do tej pory :D Ponieważ zdarzyła się mi przeprowadzka wraz z całym akwa i sprzętem trafiłem na...

Problem z CAL - nawozy RED, GREEN, brak reakcji na podanie

ciabatta w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1084
Założyłem Akwarium w styczniu. Podłoże i podsypka CAL oraz cała Lina nawozowa z CAL. Po dwóch-trzech tygodniach rośliny zaczęły brązowieć, karłowacieć, bieleć. Okazało się że mam dużo NO3-100, PO4-0,K...

Czego brakuje roślinom w akwarium

tomekchrzaszcz w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3169
Witam Posiadam akwarium 80 litrów na amazoni podłożu (10 miesięcy ma ) światło twistar Nawożenie od 2 tygodni EI Mikro seachem flourish comprehensive Podmiana 50% Filter eheim 25 Co2 podaje jak się...

Brak azotu i pierwotniaki.

JackDaniels732 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 988
Witam. Akwarium zaczęło ładnie balansować się ok. miesiąca temu - glony zniknęły (a był nie lada wysyp), poza nitkami, ale ich jest bardzo mało. Raptem parę nitek ok. 7-10 cm raz w tygodniu wyciągam z...

Czego brakuje moim roślinom?

tomaszgotowala w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4215
Witam mam problem z roślinami czego im może brakować. Do nawożenia stosowałem mikro i makro oraz co2 wszystko w płynie, ostatnio zakupiłem nawozy uzupełniające żelazo, azot, potas, magnez, fosfor. Czy...

Brak PO4

wegrzyn19161 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 1996
Cześć. M am brak fosforanów w baniaku, reszta parametrów ok. czy jego brak może być odpowiedzialny za zakwit wody i glony na szybach i roślinach ? Jaki fosfor polecacie ? Zapraszam do dyskusji :)...

Statystyki

Ten temat przegląda 476 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570937
 •  Liczba wątków: 48796
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 476 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.