Aponogeton madagascariensis - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Aponogeton madagascariensis

Liczba wyświetleń: 1170·Odpowiedzi: 1
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
KaeMeL Gdynia

06 mar 2005, 00:35 Aponogeton madagascariensis  (#1)  

Sprawa wygląda tak:
ostatnio tj. około tydzień temu miałem restart nawożenia (glon rósł bujnie) - pisałem post na ten temat :arrow: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=10688
Podmieniłem 3/4 wody (PO4 spadło o 1 mg/l i wynosi teraz 1,5 mg/l) i zastosowałem się do rad Bartka Lipczyńskiego. W tym momencie nawoże Ferro + 1ml/dobę i na razie nie wprowadzam Macro (zamieżam zacząć ostrożnie w poniedziałek cały czas mierząc poziom PO4). Sprawy typu oświetlenie i CO2 chyba nieźle bo na 126 l brutto mam 80 W, dwutlenek z butli wysokociśnieniowej do dyfuzora Hagena. Ogólnie rośliny rosną dobrze.

No ale przejde do rzeczy:
kupiłem 4 dni temu Aponogetona w dobrym stanie (ładna, nienaruszona bulwa i 5 sporych liści - od 10 do 7 cm), posadziłem, aż tu nagle dzisiaj wracam z pracy a on ma największy liść w połowie zgniły i ten odrobine mniejszy już powoli też szlag trafia. Rośnie troszke skryty pod jeszcze niedużym lotosem ale podobno woli stonowane, rozproszone światło (ale jest dobrze oświetlony). Młodsze liście są nienaruszone, nawet dzisiaj zebrało się pod nimi trochę bąbelków więc roślina żyje 8)

Jest szansa, że będzie dobrze rósł czy mam go już powoli spisywać na straty :?: :?: Co moge zrobiś żeby mu pomóc :?: :?:

P.S. Przepraszam za długość tego postu :oops: , ale chciałbym uniknąć sytuacji, że nikt mi nie może nic powiedzieć, ponieważ umieściłem za mało informacji.
Jeśli ktoś chciałby mi pomuc to ten post zawiera info na temat mojego zbiornika (oprucz informacji o nawożeniu ale to już pisałem :arrow: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=10651).

Odrazu ogłaszam konkurs na najdłuższy post na SRWiA :lol:

KaeMeL
Ranga: Początkujący

Miasto: Gdynia

ArS Szczecin

17 mar 2005, 19:12   (#2)  

Najwyrazniej traci liscie w wyniku przeniesienia go w inne warunki wodne! Mysle, ze te liscie ktore wypusci w Twoim akwa beda rosly ok. Dodam tylko, ze uwazaj naporastajace go glony!

Pozdrawiam
Artur
Szczecin

p.s. A tak na marginesie ile za niego zaplaciles?

ArS
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Szczecin

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Aponogeton pada

haiaw w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1079
Hej, Kupiłem pare miesięcy temu aponogetona na giełdzie z jakąś cebulką nawozową czarną, była bardzo twarda, teraz roślina straciła już wszystkie liście, warunki wody się nie zmieniły, zauważyłem, że...

Statystyki

Ten temat przegląda 851 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 851 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.