Akwarium -40x25x30 cm -30L -25W zwykla zarowka, wlaczona zazwyczaj 8-20 -podloze zwirek akwariowy 3-6mm (rozne odceienie szarosci i bialego, kwarc i cos jeszcze o ile dobrze pamietam),+zwirek czarny 2-4mm. -brak co2 -zwykly prosty filtr z gabka w srodku + deszczownica,24/7 -temp wody 23-26st -parametrow chemicznych nie znam bo nie mam kasy na testy :/ -pod zwirkiem, kazda z roslinek ma kilka kulek gliniano torfowych -nie uzywam wody z filtra, woda ze studni, -nie uzywam srodkow uzdatniajacych wode -jeszcze nie podmienialam wody (nowy zbiornik), dzis dolalam ok 1L bo szybko odparowuje -korzen wskoczyl dopiero dzis wiec jego pobyt nie wplywal wczesniej na rosliny -codziennie wyjmuje z wody kilka slimaczkow male ok 2mm przyniesione razem z roslinkami ze sklepu, a poza tym to nie mocze raczek w akwa -nie uzywam preparatow antyglonowych -nie uzywalalm lekow dla ryb bo jeszcze ich tam nie ma -nie uzywam lampy UV -akwa postawione 3 czerwca -od okolo 3 dni w akwa jest kokos
Problemem sa roslinki, moczarka i cabomba, widoczne sa na nich zbrazowienia jak na foto, nie wiem co jest tego przyczyna. Chcialam dokupic jakis maly mech np malego henka i do tego eleocharis parvule bo planuje posiadac w zbiorniku krewetki, ale jesli nie idzie mi hodowla jednych z prostszych roslinek to nie wiem, czy inwestowac w nowe, nie chce ich stracic jak i tych (o ile uda sie je jeszcze uratowac). Pomozcie, jak odratowac roslinki, i co moze byc przyczyna ich wygladu. Dodam, ze moczarka zaczela mi marniec ok 2 dni po przyniesieniu ze sklepu...
Woda ze studni zazwyczaj posiada ogromne ilości bezwartościowego fe, to fe to ten nalot dodatkowo w twoim wypadku, świeży zbiornik i beznadziejne swiatlo. Celem sprawdzenia sugeruje nalać do miski wody zostawić na 2doby, zakładam ze miska bedzie pękną osady żelazowego. Raczej nie ryzykowałabym wpuszczania krewetek do zbiornika nie znając podstawowych parametrów wody. Woda studzienna może zawierać dosłownie wszystko, lacznie z pestycydami z okolicznych pól.
Ostatnio edytowano 14 cze 2016, 21:02 przez Lali75, łącznie edytowano 1 raz
justine napisał(a):a czy sytuacje moze poprawic dolanie wody zrodlanej, kupowanej w baniakach po 5L? swiatlo az tak tragiczne? na co podmienic?
Taka woda moze zawierać za dużo mineralow najlepiej jakiś sprawdzony kran z ujęcia i tez musisz mieć świadomość ze na takiej wodzie to tylko pospolite krewety. Co do światła to może jakaś lampka albo przebudowa pokrywy na jakies bardziej przyjazne swiatlo niż zwykla żarówka
Ostatnio edytowano 14 cze 2016, 21:10 przez Lali75, łącznie edytowano 1 raz
justine napisał(a):A czy po wymianie wody istnieje szansa na odratowanie moczarki i cabomby czy kupić nowe?
Ten osad powinien przy plukaniu zejsc, można uzyc tych roślin, nie wiem jak z cabomba bo ona jednak potrzebuje sporo swiatla i jest czula na wszelkie osady ale warto spróbować.
Lepiej co parę dni wymienić ok. 30% wody. W sumie Lali masz rację, zbiornik jest jeszcze niedojrzały.
Jakieś dwa lata temu podczas restartu, zakupiłem zestaw startowy roślinek różnej maści. Wszystko rosło tylko właśnie Cabomba i Moczarka strasznie marniały. Do dzisiaj nie wiem dlaczego, i już się nie dowiem - bo już ich nie ma. Dodam że wodę też mam ze studni.
Zastanawiam się jaką grubość masz tego żwirku? Pytam się ponieważ powtykałaś kulki gliniano torfowe czy czasem rozpuszczona glina nie wydostaje się do słupa wody. Wydaje mi się że masz za cienką warstwę żwirku. Co do oświetlenia, nie chce straszyć ale ta żarówka z biegiem czasu przepali ci pokrywę.Pomyśl powoli o innym oświetleniu.
Moczarka także lubi mocne światło i do tego dużo substancji odżywczych, które pobiera wyłącznie ( bądź głównie, nie jestem pewien) z wody, kulki gliniane na niewiele się przydadzą. Woda musi być twarda i często podmieniana, bo moczarka przy dobrym świetle potrafi ją bardzo szybko wyjałowić. Jeśli nie masz CO2, to podmiany powinny wystarczyć ( o ile woda jest odpowiednia, a tego nie wiemy ). Jednak w pierwszej kolejności powinnaś zadbać o lepsze światło ( ale też nie za mocne, ze względu na brak CO2 ).
Kabomba z kolei lubi miękką wodę, więc w zależności od tego jakie są parametry Twojej wody (miękka/twarda), jednemu z tych dwóch gatunków roślin można wróżyć przyszłość.
Nie mam odzelaziacza, ale woda kilka dni w basenie nie robi sie brazowa. Na kulkach gliniano-torfowych mam co najmniej 4cm żwiru. Akwa mialo byc cos w stylu low tech tylko bez ziemi ogrodowej a z kullkami.
Właśnie skojarzyłam że po płukaniu gąbki z filtra w wodzie pozostawały rude//brązowe paprochy. Czy to mógł być wynik zazelaźnionej wody czy raczej jakiej glony/inne nieczystości?
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
Nie wiem, jaka jest przydatność takiej żarówki pod kątem widma, bo ekspertem od LED-ów nie jestem, ale na pewno da dużo więcej światła, a na tym roślinom w szczególności zależy.
kwapa0783 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 6911
Witam
Problem jak w temacie.
Akwarium 30x30x30 (27l)
Świecę lampka led 27W na diodach 3W
CO2 - jest
Mikro - PG Classic- dawka producenta rozbita na 7 dni
Potas codziennie 1 ppm
Easy Carbo dawka dzie...
smoovb w Sprzątanie· Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 16215
Witam,
mam akwarium 126L około 4 miesięcy na ziemi ogrodowej. Akwarium jest zarośnięte różnymi roślinami, wszytko raczej dobrze rośnie nawożone CO2 z butli, rybek nie za wiele (4 skalary, 12 neonek, 2...
ryba zdzisu w Sprzątanie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4228
Cześć,
Zrobiłem wywar z liści dębu (gotowałem przez 5 min) zrobiłem go za dużo, całego nie wleje do akwa a wylać go szkoda. Jak go przechowywać czy sie nie zepsuje.
Pozdrawiam.
Hassoz w Sprzątanie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5210
Cześć wszystkim,
mam w moim zbiorniku problem, mianowicie liście roślin mi marnieją :cry: (tak, jak na zdjęciach).
Akwarium 60L
Oświetlenie 22W power led (6500K,4500K,Fullspectrum) świeci 9h
Filtr Fan...
forman2 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6767
Witam wszystkich.
Akwarystyką interesowałem się od małego, ale od pół roku próbuje swoich sił na poważnie, więc proszę o wyrozumiałość.
Kilka słów o baniaczku:
Start wrzesień 2016.
Baniaczek 180l - 10...
RafalOS w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2164
Witajcie
Jakiś czas temu kupiłem w sklepie akwarystycznym Echinodorusa (nie pamiętam gatunku). Miał 5 owalnych, zielonych liści i 3 czerwone lancetowane. Po kilku tygodniach został mi jeden zielony, a...
Dariix w Sprzątanie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4716
Witam ponad 3 miesiące temu założyłem akwarium na ziemi ogrodowej 2 tygodnie temu przesadziłem rośliny i prawdopodobnie ziemia dostała się do wody i zaczęły marniec rośliny zrobiły się brązowe czy jes...
Wristtech w Sprzątanie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1856
Witam,
Niedawno kupiłem ludwige repens rubin, po paru dniach od wsadzenia roślinka ładnie ruszyła po ok tyg rośnie jak na drożdżach, cały efekt psuja pędy wypuszczane tak od połowy w dół to samo jest ...
MarekG w Sprzątanie· Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 14677
Obajw jest taki: microsorium zaczyna marniec, liscie robia sie brazowe, dziurawe, potem odpadaja, pierwszy taki objaw zauwazylem w juz ustabilizowanym zbiorniku ale na roslinie ktora miala rozcinane k...
Statystyki
Ten temat przegląda 132 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571081
• Liczba wątków: 48827
• Użytkownicy: 36954
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 131 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej