Witajcie, kończę kompletować zestaw roślinek do mojego LOW TECHA i pozostała mi kwestia trawniczka. Zastanawiam się jaka roślinka na pewno mi będzie rosła. Nie chcę kupować w ciemno, żeby okazało się później, że nie da ona rady i padnie...
Moim faworytem pod względem wizualnym jest Eleocharis Parvula. Przewidywane parametry mojego LT: podłoże Amazonia, światło około 0,5W/litr. Nawożenie, to po "kropelce" mikro, makro i CO2 w płynie raz w tygodniu - jak mi się przypomnie ...
Czy Eleocharis mi się utrzyma i będzie rósł? Ludzie polecają także Glossię - ale co strona/forum, to inne wymagania są dla roślin podawane i można zwariować.
Jakie roślinki trawnikowe macie u siebie i Wam rosną bezproblemowo w LT? Zastanawiałem się też nad mchem na trawnik, ale ponoć łapie szybko brudy i trzeba o niego dbać bardziej niż o inne roślinki pierwszego planu, a moje akwarium ma być jak najbardziej bezobsługowe
Pozdrawiam
PS: dodam, że akwarium będzie startowane "na sucho".
W moim rośnie bardzo ale to bardzo pomału. Przez 14 miesięcy nigdy nie był cięty i gęstością szału nie robi. Nie jest to na pewno jakiś dywan a raczej mały akcent w zbiorniku. Jeśli liczysz na nie wiadomo jaki dywan to się zawiedziesz. Jeśli chcesz tą roślinę aby rosła i była jakimś tam smaczkiem to śmiało możesz dawać.
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
Nie zależy mi koniecznie na roślince, która będzie szybko rosła. Najważniejsze jest aby rosła i się nie zmarnowała (nie żółkła, nie rozpadała się itd). Jak już mówiłem "suchy start" załatwi sprawę rozrostu, a po zalaniu, to im wolniej tym lepiej - mniej przycinania będzie
Godween napisał(a):Proponuję Marsilea hirsuta, u mnie się sprawdziła, lecz rosła powoli.
Również polecam Marsilea hirsuta naprawdę bardzo fajna roślinka i niestety niedoceniana. U mnie jak już zaczęła rosnąć to w miarę szybko pokryła całe dno tzn. jakieś 3-4 miesiące, także jak do LT to w sam raz.
Bez Sagitarii,bo jej nie opanujesz.Ma niesamowitą moc rozrastania i zagłuszy resztę roślin.Sam ją kiedyś miałem. Możesz dołożyć Bolbitisa,będzie rósł choć powoli ale da radę.Mam go a wycinanie starych liści pobudza do wypuszczania nowych. Rotalę posadziłem i lepiej rośnie niż w HT. Sissiflora może mieć tendencję do brązowienia,bo sam chciałem ją zasadzić ale mi odradzono,może Rogatek będzie lepszy?.Sam planuję jego kupno,bo chcę sprawdzić czy da radę. A reszta jest OK!
Co to samego trawnika to mi parvula z invitro rośnie i zagęszcza się w kostce 43l bez jakiegokolwiek nawożenia, jedynie pałeczki w podłoże, a oświetlenie to aquaelowsike ledy, tak że powinna śmiało dać Ci rade. A jeżeli chodzi o rośliny które wymieniłeś to wszelkie anubiasy, microsoria, hydrocotyle i większość kryptokoryn dadzą sobie radę
Ja mam "innego" LT i nie dał rady,może u Ciebie wyjdzie.Rozrasta się "prawie" tak samo jak Sagitaria.Ale jak napisał Godween lubią się go czepiać jeże .Miałem go w byłym iwagumi.
Mam Cryptocoryna Wendtii, Rotale która rośnie o wiele wolniej niż w HT ale nie ma z nią najmniejszego problemu, co ważne cięta raz na 6 tyg ładnie trzyma dolne partie liści. Mam Hydrocotyle ale Japan Też jest ok nie ma takiego oszałamiającego tempa wzrostu jak w HT ale rośnie bez problemu. Jedynie wielkość liści jest znacznie mniejsza co mi osobiści odpowiada z racji wielkości zbiornika.
Zanim zastosujesz się do czyjejś rady zobacz jak to wygląda w zbiorniku u osoby która Ci radzi. Unikaj porad ludzi którzy zbiornik roślinny widzieli na zdjęciu a jest tu kilku takich.
A powiedzcie jeszcze - wracając do trawnika, bo na stronie Tropica - Parvula jest określona jako roślina mało wymagająca, a Lileopsis brasiliensis jako roślinka średnio wymagająca... To jak to w końcu jest?
Hydruśka ale ta duża mi padła ale warto spróbować. Co do mchów,to mam Tajwana i Flame.Dobrze by było jakbyś zaszczepił na korzeniu,jeśli planujesz krewetki - ja ich nie mam ale pomyślę nad ich kupnem.
Miałem Parvulę w cubie ale światło miałem do kitu,bo używałem starych modułów Aquaela.Mimo gazu zżółkł i w końcu padł.
Nie wiem czy rośliny z in vitro to jest dobry pomysł do LT, te rośliny po zasadzeniu potrzebują sporo światła i CO2 aby się dostosować do warunków wodnych ale to moje spostrzeżenie, może ktoś ma inne.
Przypominam, że będę rozbił "suchy start" więc światła i CO2 na pewno nie zabraknie. A zalanie zbiornika będzie dopiero po jakimś czasie więc wszystko myslę zdąży się dobrze ukorzenić i wyrosnąć. Z resztą nigdy wcześniej nie miałem problemów z invitro. Co prawda wszystkie poprzednie akwa to były HT... Wezmę i parvulę i brasiliensis - zobaczymy
Moniuszko w Sprzątanie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4480
Witam.
Może mi ktoś podpowiedź co się dzieje z ta rośliną? Wszystkie rosną super a trawa blednie i łamie się.
CO2 z butli.
Oświetlenie 0,7 na litr
KH 10
GH 10
PH 7
No3 15
Po4 0,8
Fe 0,2
Mg pow 10
...
wojtasek4321 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3454
Witam serdecznie drodzy forumowicze, za kilka dobrych tygodni zaczynam budowę zbiornika w stylu Iwagumi. Do tego celu potrzebuję dużą ilość eleocharisa i małego henia. Co sądzicie żeby zakupić sadzonk...
zbirr w Sprzątanie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8548
Mam problem jak w temacie. To moje 3 podejście do parvuli. 1 skończyło się niepowodzeniem, po burzy siadła lampa, zanim skleciłem drugą połowa roślin wypadła, tyle że wtedy parvula rosła bo nie miałem...
wojtekszuminski w Sprzątanie· Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 16714
Witam mam taki problem z roślinką, od jakiegoś miesiąca od posadzenia roślinka w ogóle się nie zakorzeniła kompletnie zero korzeni. A zauważyłem to dopiero dzisiaj jak jedna sadzonka podniosła się do ...
profaner w Sprzątanie· Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 10782
Witam
niedawno założyłem klasycznego low techa wszystkiego mało tylko ziemi dużo.Akwarium ma ok miesiąc i spodziewam się niespodziewanego ataku glonow.Jednak zauważyłem takie oto zwierzęta w akwarium...
salava8 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2341
Czy ktoś z was próbował hodować rośliny Hemianthus callitrichoides i Eleocharis acicularis przy świetle na poziomie 0,5 W/L z świetlówek T5? Planuje podłoże ADA Amazonia i CO2 z butli.
Mam możliwość ...
PanRobotka w Sprzątanie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4301
Opis zbiornika: 60l, podłoże na ziemi ogrodowej, pokryte bazaltowym żwirkiem o granulacji 3-5 mm. Światło: 2*24 W T5. Podawane CO2 z butli, z nawozów tylko potas przy podmianach raz w tygodniu. Proble...
mfdoom w Sprzątanie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2762
Witam
Mam problem z Skalarami, cały czas atakują mój trawnik, wcześniej posadziłem glossostigme dążyły w 3 dni zjeść, od tygodnia mam eleocharis i codziennie go skubią i wykopują sadzonki. Karmię je r...
Krzysztof100 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2872
Witam.
Proszę o doradzenie mi z jakich roślin zrobić trawnik który by rósł na bazalcie ( pod nim jest podkład z Nutri Plant) dozuję codziennie zestaw do słupa wody, światło około 0,6 W. Do do roślin ...
zelekxmalinowy w Sprzątanie· Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 11670
Witam :)
Posiadam akwarium 80 x 35 x 45 cm (126 l). Oświetlenie LED (białe zimne i RGB) ok. 6000 Lm, czyli ok 450 Watt (3 - 3,5 W/litr). Nie posiadam CO2.
Podłoże: ziemie ogrodowa i Aqua Substrat II...
Statystyki
Ten temat przegląda 104 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571038
• Liczba wątków: 48817
• Użytkownicy: 36941
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 104 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej