Jedną z najbardziej poszukiwanych odmian roślin w ostatnim czasie byłoHydrocotyle sp. "Japan", pokazana po raz pierwszy w zbiornikach w galerii Amano (najnowsze aranżacje, które pojawiły się wraz ze stylem "ragwork").
Jest to niezwykle dekoracyjna roślina nadająca się zarówno na pierwszy jak i środkowy plan akwarium.
Z uwagi na trudną dostępność była nieosiągalna dla większości akwarystów, którzy wymieniali się do tej pory pojedynczymi sadzonkami i utrzymywali ją w swoich akwariach z większym lub mniejszym powodzeniem.
Miło nam poinformować iż dzięki współpracy z firmą Masta, producentem roślin in-vitro udało się wprowadzić ją na nasz rodzimy rynek Zapewne już niebawem będzie dostępna w większości specjalistycznych sklepów akwarystycznych.
Dobrze, że nie wiesz w jakiej cenie chodziła na gałązki wcześniej, spadłbyś z krzesła
A na poważnie,
producent jak widać szybko reaguje na rynek i wysoko ceni sobie wprowadzenie nowego gatunku w cykl hodowli in-vitro. Miejmy nadzieję, iż wraz z upływem czasu i rozpowszechnienia się tej rośliny oraz szybką reakcją innych producentów in-vitro, cena będzie sukcesywnie malała. Zapewne niebawem akwaryści zaczną wymieniać się nią bezpłatnie w dziale "Giełda".
Póki co trzeba mieć na uwadze, że to nowość, w dodatku w żelu a więc ilość szczodra
u mnie rośnie doskonale, nie sprawia żadnych problemów. W jednym ze zbiorników obsadziłem pierwszy plan mając do dyspozycji tylko kilka listków, miksując z hemianthusem. Nie pamiętam ile czasu minęło, może 3-4 tygodnie od posadzenia, cięcia nowych listków i kolejnego sadzenia, ale dziś pokrywa już większość zbiornika. W maluchu załączonym na zdjęciu (proszę nie patrzeć na to zdjęcie jak na pełnoprawną aranżację, jestem dopiero na początku tworzenia konceptu), tydzień po starcie, tworzy kępkę, która podwoiła swój rozmiar. A ha, hydrocotyle sp. bardzo lubi easy carbo
rafau napisał(a):u mnie rośnie doskonale, nie sprawia żadnych problemów. W jednym ze zbiorników obsadziłem pierwszy plan mając do dyspozycji tylko kilka listków, miksując z hemianthusem. Nie pamiętam ile czasu minęło, może 3-4 tygodnie od posadzenia, cięcia nowych listków i kolejnego sadzenia, ale dziś pokrywa już większość zbiornika. W maluchu załączonym na zdjęciu (proszę nie patrzeć na to zdjęcie jak na pełnoprawną aranżację, jestem dopiero na początku tworzenia konceptu), tydzień po starcie, tworzy kępkę, która podwoiła swój rozmiar. A ha, hydrocotyle sp. bardzo lubi easy carbo
Czy ma tendencję do wypuszczania korzeni bocznych?
U mnie też rośnie bez problemu nawet w cieniu,w optymalnych warunkach rośnie dość szybko więc można powiedzieć że jest to roślina ekspansywna,lubi co2 łatwo sie formuje poprzez przycinanie międzywęźli ,podobnie jak każda Hydrocotyla puszcza boczne korzenie ale są one bardzo cieniutkie zresztą sama roślina też jest dość drobna i delikatna.
Redakcja Serwisu napisał(a):producent jak widać szybko reaguje na rynek i wysoko ceni sobie wprowadzenie nowego gatunku w cykl hodowli in-vitro.
koszty wyprodukowania tej rośliny in vitro nie odbiegaja od produkcji innych roślin w kulturach in vitro (w żelu), no chyba, że w Brzegu wyprodukowano 5 puszek
nie jest tajemnicą, że każdy chce zarobić wiec marża zapewne też odpowiednia do 'nowości'
Bardzo ładna roślinka. Myślę, że niedługo będzie bardzo popularna, szczególnie, że raczej, z tego co koledzy piszą wynika, że nie jest specjalnie trudna w uprawie.
Pierwszy kubek rozpieczętowany i posadzony. Zobaczymy jak będzie rosło. W innym zbiorniku hodujemy ją od pojedynczej sadzonki i przyjęła się nieźle. Polecam, byle z czasem potaniała
Przy silnym świetle nie idzie w górę. Rośnie bardzo szybko.
To będzie chyba jedna z niewielu roślin, która będzie nadawała się na pierwszy plan w słabiej oświetlonych zbiornikach. Taką rośliną jest też Marsilea hirsuta - polecam, przy małej ilości światła (<0,3W/l) płoży się po podłożu i nie ma tendencji do rośnięcia w górę, choć wzrost jest bardzo powolny.
Dostałem 3 odnóżki tej roślinki.
Odnóżka ma długość 6 cm i około 5-6 listków.
Jak ją posadzić? Tak jak łodygowce, przytwierdzić (zakopać) w podłożu w 1 miejscu (pionowo), czy położyć na dnie i przysypać międzywęźla (poziomo) ??
Witam.
Wsadz bezpośrednio w podłoże. Ja po przycięciu wsadzam obok i bez problemu przyjmuje się. Ma delikatne korzonki więc do czasu naprawdę dobrego ukorzenienia się często wykopują ją rozbiegane kiryski. Rośnie dość dobrze u mnie przy 0,6 W na litr.
Pozdrawiam Artur.
Piotr Baszucki w Zwierzęta· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 372
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-tropical-shrimp-up-nowa-linia-pokarmow-dla-krewetek_1-6ceccc22f45b339491de34ec499fd9a1.jpg
Shrimp-UP! - premiera na targach w Norymberdze. ...
Piotr Baszucki w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3998
skylight-parmaster-lampa.jpg
Skylight PARMASTER to lampa LED do zadań specjalnych - miękkie, równomierne światło z odbłyśników i soczewki pokrywają duży obszar nawet w szerokich akwariach co nawiązu...
Piotr Baszucki w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2003
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg
Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
Badman w Glony· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3375
Był restart akwarium jakieś 3 tyg. temu, korzeń był w poprzedniej aranżacji. Aktualnie "coś" rośnie na korzeniu i się rozprzestrzenia.
Czy to jest śluzowiec czy może jakaś odmiana grzyba ? T...
Witam, jutro będę robił restart. Całkowicie inny styl. Użyje pokruszonej ławy na wzniesienia a jako substrat pójdzie tropica soil czarna. Jezeli chodzi omateriały to tylko dragon rock i korzenie do te...
roslinyakwariowe.pl w Nawożenie· Odpowiedzi: 74 · Wyświetlenia: 57277
yokuchi-2.jpg
Na polskim rynku pojawiła się nowa marka z produktami dedykowanymi do akwarystyki roślinnej. Znajdziemy wśrod nich podłoże aktywne, substat, nawozy oraz mineralizatory RO...
Czytaj w...
Badman w Filtracja· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8285
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Statystyki
Ten temat przegląda 490 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571074
• Liczba wątków: 48825
• Użytkownicy: 36948
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 490 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej