Czytałem,ze ta Vallisneria potrzebuje trochę twardszej wody, a ja u siebie zbijałem twardości,żeby tylko zmniejszyć pH z 7.8 na 6.6 Ale żeby to zrobić to KH musiałem zejść do 1*n.
Widzę ,ze Vallisneria Spiralis marnieje,liście nie są zielone,lecz bardziej brązowe,jakby przygnite.
Słabo puszcza korzenie,nie puscił ich do podłoża napewno. ALe juz idze,ze robi sie coraz to brazowszy...a liscie jakby przezroczyste...
Swiatlo, u mnie ze swiatlem,bylo duzo problemów,najpierw 0,7-0,8W/l to polowa obsady roslin zgniła, zmniejszone do 0,6W/l było lepiej,ale jeszcze rosliny nie wzrastały i były glony.
Teraz mam 0,4W/l i nie ma glonów,a roslinki rosną,ale tylko te mniej wymagajace.
Tutaj mój drugi temat: https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... highlight=
Żabienica to mi wygląda na formę emersyjną (nadowdną), więc nie przejmuj się gubieniem liści - może i wszystkie zrzucić, najważniejsze żeby młode rosły.
Nurzańce - u mnie tez stare liście się psują, obcinam i po krzyku. JW. najważniejsze żeby rosłe młode, zdrowe liście, oczywiście jak roślina sie zaaklimatyzuje i zakorzeni.
Microsorium - nawet w świetnych warunkach stare liście brzydną Jak dla mnie to troche panikujesz Daj roślinom czas.
akwagucio w Rośliny· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3920
Wracam po 11 latach do akwartstyki i zakupiłem dzisiaj roślinę w ciemno bez nazwy i z dziwnym nalotem. Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co to za roślina i czarne kropki na liściach.
Pozdrawiam
valalisneria-torta-akwarium.jpg
Kompaktowa odmiana nurzańca o charakterystycznie spiralnie skręconych, wąskich liściach. Roślina łatwa w prowadzeniu, świetna na środkowy plan i boki mniejszych zbior...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 15056
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
arkadiuszsroka3 w Glony· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3263
Cześć 👋
Nie potrafię jednoznacznie zidentyfikować tego glona. Czy jest możliwość pomocy z Waszej strony ?
Litraż 45l
Belka Jeneca 16w
Filtracja VERSAMAX FZN 2 (gąbka+włóknina+ceramika)
Podłoże aktyw...
BOROTom w Filtracja· Odpowiedzi: 70 · Wyświetlenia: 16955
Hej.
W moim akwarium 540l "skończył się" jbl 1901 zaczął cieknąć i nic nie pomaga.Szukam nowego w rozsądnej cenie i chciałem zapytać o wasze spostrzeżenia i co proponujecie.
Wysłane z Redm...
jacekp1 w Rośliny· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3144
Czy ktoś posiada w/w roślinę i może potwierdzić że rośnie tylko do 25cm wysokości? Z doświadczenia wiem, że opisy nurzańców znajdujące się w sieci trochę wprowadzają w błąd. Ewentualnie proszę o polec...
Arczi w Rośliny· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1697
Dobry,
Pacjent to nurzaniec.
Woda: temp 28, ph 6,8, GH5, KH3, no3 - 10, po4 - coś, micro cuś, co2 - 15, oświetlenie fluval plant 32W. Roślina od tygodnia stoi i się boi :( Zasadzona, sztuk 4 w rogu ak...
bkoz w Filtracja· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5180
Cześć
Wodę do podmian podaję bezpośrednio z filtra ro i mam problem z jej temperaturą w okresach około-zimowych. Proszę o radę, może ktoś już coś kombinował w tym obszarze. Mam dwa pomysły:
1. Zamont...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6770
Witam
Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...
olczyk w Podłoże· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2941
hej wszystkim akwariuszom :)
po przygotowaniu aranżacji w akwarium, ile mam czasu na zalanie podłoża? Pytam, ponieważ czekam na przesyłakę z roślinami. Czy mogę zalać akwarium na wysokość podłoża a po...
Statystyki
Ten temat przegląda 448 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571008
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 448 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej