Rotala H'ra to przepiękna odmiana o charakterystycznych pomarańczowych liściach. Dzięki wąskim blaszkom liściowym tworzy gęste i niskie szpalery dzięki czemu można nią obsadzić środkowy plan akwarium...
To co jest powszechnie znane pod nazwą Rotala Vietnam, to nie jest Rotala H'Ra. To znaczy to co jest na grafice to jest Rotala H'Ra, ale raczej nie Rotala Vietnam.
Z resztą Tropica nie pierwszy raz kombinuje z nazewnictwem. Hedyotis Salzmanii to u nich Bacopa Compact, Limnophila Aromatica, to Limnophila Hippuridoides czy jakoś tak.
Hedyotis salzmannii (poprawna nazwa z "nn" oraz "ii) to inna roślina niż Bacopa compact.
Swego czasu Bacopa compact była błędnie sprzedawana w internecie pod nazwą Hedyotis salzmannii, niektórzy hobbyści nadal stosują tę błędną identyfikację. Rośliny są do siebie bardzo podobne na pierwszy rzut oka.
Co do Limnophila aromatica masz rację. Tropica opisuje ją błędnie jako: Limnophila hippuridoides (takson nieznany nauce).
To najprawdopodobniej właśnie ta odmiana. Obie pochodzą z Vietnamu i obie są odmianami Rotala rotundifolia.
Jest jeszcze Rotala colorata H'ra ma od niej węższe blaszki liściowe. Szczegóły widać lepiej gdy wszystkie odmiany są uprawianie w jednym zbiorniku, na indywidualnych zdjęciach są trudne do identyfikacji ponieważ jak wiemy rośliny różnią się morfologią w zależności od warunków panujących w akwarium (jedne gatunki mniej, innej bardziej).
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
szamot1 napisał(a):Ale Rotala Vietnam jest już raczej odmianą Rotali Vallichii więc zostawiłbym w opisie samo H'ra lub tak jak Tropica - Rotala 'Vietnam H'ra'
Masz rację.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
bon2.jpeg
Rotala Bonsai znana pod nazwą Ammania bonsai to kompaktowa forma podobna do Bacopy caroliniany charakteryzująca się atrakcyjnym wyglądem, małymi rozmiarami i wolnym tempem wzrostu, dzięki ...
Piotr Baszucki w Szkło i meble· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8519
viv-super-pure-6.jpeg
Zapraszam do zapoznania się z zajawką dystrybutora:
Z ogromną przyjemnością informujemy o poszerzeniu naszej marki ROTALA o AKWARIA SUPER PURE TANK :)
AKWARIA SUPER PURE T...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 6574
maflora-intense.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże krócej ...
Piotr Baszucki w Podłoże· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 7468
rotala-maflora-light.jpg
Zachęcam chętnych do wzięcia udziału w ankiecie. Przeznaczona jest ona dla osób które stosowały dane podłoże przez minimum rok czasu . Osoby, które stosowały dane podłoże kr...
rotala-rotundifolia-blood-red-1.jpg
Nowość w ofercie Tropica - Rotala rotundifolia 'Blood red'
Blood Red to najintensywniej czerwona odmiana Rotala rotundifolia. Jest to roślina łatwa w uprawie, ...
lukaszcirut w Nawożenie· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 5321
Nie chce zawracać głowy, ale może ktoś znalazł by chwile, podrzucił mi jakiś pomysł co zrobić ze stożkami u rotali coloraty i rotali vietnam. Na Ludwigi sp. mini pojawiły się zółte kropki, być może ki...
tunajerzy w Szkło i meble· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 7831
Zamierzam kupić akwarium 360L i mam dylemat, co wybrać. W internecie nie znalazłem informacji, na temat różnic, wad i zalet. Jeżeli ktoś miał/ma doświadczenia z tymi zbiornikami, proszę o podzielenie ...
DmRO w Rośliny· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2504
Witajcie, po tym gdy pękło mi akwarium, przymierzam się do zakładania nowego. Więc chodzi mi o rotale h'ra w poprzednim akwarium udawało mi się utrzymywać wodę na poziomie pH 6.8,
W nowym akwarium będ...
Statystyki
Ten temat przegląda 15 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571608
• Liczba wątków: 49480
• Użytkownicy: 36914
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej