Hemianthus callitrichoides Cuba to jedna z najmniejszych roślin akwariowych, odkrta na Kubie na zachód od Hawany. Jej liście posiadają rozmiar zaledwie 1-2 milimetrów, co sprawia, że nadaje się idealnie na trawnik w akwarium. Jej soczysta zieleń wspaniale kontrastuje z...
Zdecydowanie jedna z moich TOP5 roślin wodnych. Uwielbiam jej zieleń i gęstość pokrycia dna. Roślina dla bardziej zaawansowanych akwarystów, chociaż jak na przekór spróbowałem wyhodować trawnik z tej rośliny w swoim debiucie w świecie akwarystyki i nie żałuję!! Myślę że z powodzeniem będę z niej korzystał praktycznie w każdej z kolejnych aranżacji.
Pastel w Rośliny· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2591
Cześć,
która z wyżej wymienionych roślinek sprawdzi się lepiej w takich warunkach?:
-35x35x40, 49l brutto, ok.38l netto,
-oświetlenie chihros wrgb 2 slim 30, 31,5lumena/l netto, 0,6w/l netto,
-co2,
-z...
pros-1.jpeg
Proserpinaca to roślina łodygowa dorastająca do 10-40cm wysokości i zajmująca około 5-10cm długości akwarium. Jej liście posiadają charakterystyczne ząbki, wraz z biegiem czasu przekszta...
wajda w Sprzątanie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4301
Witam mam problem z małym heńkiem, może ktoś z doświadczonych forumowiczów pomoże mi rozwiązać ten problem. Problem polega na tym, ze heniek brązowieje. Od razu napisze nie mierze parametrów wody, mie...
hm-1.jpeg
Hemianthus micranthemoides pochodzi z Ameryki Pólnocnej. Występuje także pod nazwą Micranthemum micranthemoides. Przy mocnym świetle rośline szybko i łatwo się zagęszcza. Może być także uż...
Borys w Rośliny· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2861
Akwarium na 4,5 tygodnia, od początku Ludwigia rośnie z pokręconymi listkami i w ogóle się nie wybarwia. Nawożę linią Growise, jeszcze mikro i makro 40% zalecanej dawki docelowej.
ok. 160l netto
6 na...
Majkel82 w Rośliny· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1479
Cześć,
chciałbym się Was poradzić, czy widoczne ciemne unerwienie na liściach Cuby to oznaka braku np magnezu (tak strzelam) choć testy tego nie potwierdzają lub jakiegoś innego pierwiastka. Czy po p...
witek80 w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4047
Witam,
akwarium na ziemi z kulkami gt, co2 z butli 24h.
Wyniki po testach:
NO3 - 6 - podniosłem do 15 po testach
PO4- 1
K-16
Gh- 6
Kh- 3
Ca-25
Mg-13
Mikro dodaję codziennie 4ml swój mix z chelatu 13% ...
Zeman w Rośliny· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5004
Witam.
Mam w akwarium jako dywan heńka małego... rośnie pięknie, ale po czasie zaczął się wybrzuszać, tzn zrobił się zbyt gęsty i zaczęła się robić górka z heńka.. coraz wyższa i wyższa, a korzenie n...
dolargan w Rośliny· Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 15140
Witam. Mam pytanie odnośnie hemiantusa. Od jakiegoś czasu żółkną a potem obumierają najmłodsze listki, przeważnie te wystawione na bezpośrednie świato. U rośliny rosnącej bardziej w cieniu problem wyd...
salava8 w Sprzątanie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2303
Czy ktoś z was próbował hodować rośliny Hemianthus callitrichoides i Eleocharis acicularis przy świetle na poziomie 0,5 W/L z świetlówek T5? Planuje podłoże ADA Amazonia i CO2 z butli.
Mam możliwość ...
Statystyki
Ten temat przegląda 5 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571608
• Liczba wątków: 49480
• Użytkownicy: 36914
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej