Nowa funkcja: wgrywanie zdjęć bezpośrednio z telefonu 📱
Miło mi poinformować o nowej funkcjonalności na forum - wgrywaniu zdjęć i załączników bezpośrednio z telefonu.
Smartfony towarzyszą nam dziś na co dzień i skutecznie zastąpiły aparat - każdy z nas nosi go po prostu w kieszeni. Z forum jednak najwygodniej korzysta się na dużym ekranie, gdy przy kawie lub herbacie zasiadamy przed komputerem do akwarystycznych dyskusji i przeglądania galerii.
Dotychczas, aby dodać do posta zdjęcia zrobione telefonem, trzeba było korzystać z mobilnej wersji forum albo najpierw zgrywać zdjęcia na komputer.
Teraz, dzięki funkcji „Dodaj zdjęcia telefonem", jest to znacznie prostsze. Wystarczy zeskanować smartfonem kod QR wyświetlony na ekranie, aby zrobić nowe zdjęcie lub przesłać fotografie z galerii telefonu prosto do pola załączników w edytorze posta.
Mam nadzieję, że nowa funkcjonalność przypadnie Wam do gustu. Zapraszam do testowania! :)
Załączniki
Klikamy DODAJ ZDJECIA TELEFONEM
Wyświetla się okno z kodem QR który zczytujemy aparatem w telefonie
Robimy zdjęcie lub wybieramy już istniejące w galerii telefonu
Zdjęcie pojawia się jako wybrane, dodajemy je do posta
Na komputerze zdjęcie od razu wskoczy jako nowy załącznik do posta
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Miło mi poinformować iż na głównej forum pojawił się nowy moduł wyświetlający najnowsze akwaria z działu naszych zbiorników:
oraz moduł popularnych tematów z forum, który wyświetla się również w każdym dziale z listą popularnych wątków z konkretnego działu. Ułatwi to powrót do ciekawych dyskusji i przekieruje początkujących na interesujące wątki.
Miłego korzystania
Jakoś się przyzwyczaję do zmian. Ważne żeby zachować funkcjonalność i łatwość obsługi, że się tak wyrażę 😜
Na telefonie, nie wiem jak to działa na pc, byłoby fajnie gdyby wchodząc w nieprzeczytane posty /tematy cały kafelek był linkiem (zaznaczyłem w załączniku) a nie tylko mały jego fragment. Łatwiej tak "stukać" palcem🤪 W tej chwili trzeba użyć "skocz do postu"
woronov napisał(a):Na telefonie, nie wiem jak to działa na pc, byłoby fajnie gdyby wchodząc w nieprzeczytane posty /tematy cały kafelek był linkiem (zaznaczyłem w załączniku) a nie tylko mały jego fragment. Łatwiej tak "stukać" palcem🤪 W tej chwili trzeba użyć "skocz do postu"
Mówisz i masz :)
Dzięki. 👍 Ale... Cała sekcja jest teraz linkiem ale nie mogę otworzyć go w tle. Więc przy kilku tematach muszę wchodzić i wracać do menu, wybierać kolejny i tak powtarzać. Byłoby super gdyby była możliwość otworzenia menu tak jak jest to w wypadku przycisku "skocz do postu". Patrz załącznik.
Dodatkowo nie działa funkcja "oznacz jako przeczytane"
Ostatni tydzień obfitował u nas "apdejtami", więc zbieram wszystko w jednym miejscu. Sporo rzeczy działa po cichu w tle, ale kilka naprawdę zmienia sposób korzystania z forum i sklepu. Na końcu wrzucam garść ciekawostek, o których pewnie nie wiecie, a warto.
FORUM
1. Powiadomienia push w przeglądarce Największa nowość tygodnia. Możecie teraz dostawać powiadomienia na pulpit albo na telefon, bez zaglądania na forum:
nowa odpowiedź w wątku, który obserwujecie,
odpowiedź w Waszym własnym wątku,
nowa prywatna wiadomość,
nowy artykuł w serwisie (maksymalnie jeden na dobę, żeby nie zasypywać).
Włączacie to w Ustawieniach konta > Powiadomienia (jest tam osobny przełącznik), albo jednym kliknięciem w dymku, który pojawia się po naciśnięciu "Obserwuj temat". Powiadomienia mają zdjęcie z wątku, więc od razu widać, czego dotyczą. Wyłączyć można w tym samym miejscu, w każdej chwili.
2. Logowanie przez Google i Facebooka Przyciski Google i Facebooka są teraz na pierwszym planie, zarówno przy rejestracji, jak i w menu konta oraz w okienku logowania spod wątku. Rejestracja to dosłownie dwa kliknięcia, bez wymyślania hasła i bez czekania na maila aktywacyjnego. Dwie rzeczy warte podkreślenia:
Wasze zdjęcie profilowe z Google albo Facebooka samo staje się awatarem na forum jeśli nie macie go ustawionego (starym kontom też je uzupełniliśmy).
Jeśli macie na forum konto sprzed lat na ten sam adres e-mail, logowanie społecznościowe je rozpozna i podepnie, zamiast zakładać drugie.
3. Nowa strona główna forum: zakładka "Aktywność" Zamiast dwóch osobnych zakładek "Nowe tematy" i "Nowe posty" jest jeden strumień: wątki nie dublują się, wpisy są pogrupowane na Dziś / Wczoraj / Wcześniej, a każdy ma miniaturkę z pierwszego posta. Obok nadal są Działy i Nieprzeczytane.
4. Akwaria: filtr litrażu i ranking W dziale Akwaria pojawił się pasek "chipów" z zakresami pojemności. Jedno kliknięcie i widzicie wyłącznie zbiorniki np. 100-200 l, razem z licznikiem, ile ich jest. Filtr trzyma się przy przechodzeniu na kolejne strony. Doszedł też box Ranking akwariów w prawej kolumnie (w dziale, w wątku i na głównej forum) oraz zakładka Nowe akwaria z galerią i kartami: litraż, autor, liczba odpowiedzi i głosów . 5. Miniaturki wszędzie tam, gdzie ich brakowało Listy wątków, wyniki wyszukiwarki, powiązane tematy i zakładka Aktywność w profilu pokazują teraz miniaturę zdjęcia z posta, nawet jeśli zdjęcie jest wklejone w treści, a nie jako załącznik.
6. Baza roślin Pod listą poddziałów wyświetlamy teraz wszystkie wątki z całej bazy naraz, z etykietą poddziału przy każdym. Doszedł też widok alfabetyczny z przyklejonym paskiem liter A-Z, więc można skakać wprost do interesującego rodzaju zamiast przewijać.
7. Przebudowane menu Wszystkie rozwijane menu (Galerie, Działy, Posty, Niezbędnik, Moje forum, Serwis, Sklep) mają teraz jeden spójny układ: kolumny z grupami, ikony, liczniki jako pastylki i przyciski akcji. W Niezbędniku znajdziecie w trzech kolumnach kalkulatory, przydatne linki i pomoc w identyfikacji.
8. Maile o odpowiedziach Powiadomienie mailowe o odpowiedzi w obserwowanym wątku wygląda zupełnie inaczej: nick i awatar autora, fragment odpowiedzi (300 znaków, bez tagów), zdjęcie z posta i przycisk "Odpowiedz". W stopce jest link "Przestań obserwować", gdyby temat przestał Was interesować.
SERWIS
Strona główna serwisu dostała ten sam strumień Aktywności co forum, a pod nim sekcję Nowe akwaria i przebudowane "Nowe tematy w działach" z dużym zdjęciem wiodącym.
W galeriach otwieranych w okienku doszły filtry: akwaria można filtrować po pojemności, a rośliny i zwierzęta przeglądać alfabetycznie z paskiem A-Z.
Blok komentarzy z forum pod artykułami ma nowy, czytelniejszy układ z przyciskami "Pokaż komentarze", "Dodaj komentarz" i przejściem do wątku.
Lista newsów na głównej jest bardziej zwarta, przez co mieści się jej dwa razy więcej.
SKLEP
1. Nowa strona z opiniami klientów Powstała osobna strona sklep.roslinyakwariowe.pl/recenzje.php: podsumowanie ocen, filtry (tylko 5 gwiazdek, tylko ze zdjęciami, konkretna kategoria), sortowanie, dociąganie kolejnych opinii bez przeładowania strony, a do tego lista najlepiej ocenianych produktów i ranking w kategoriach. Pasek z opiniami pojawił się też na stronie głównej, na listingach i na kartach produktów. Kliknięcie w opinię przenosi wprost do sekcji opinii na karcie produktu, bez szukania.
2. Logowanie Google i Facebookiem także w sklepie Przyciski są nad formularzem logowania. To te same konta co na forum.
3. Wyszukiwarka podpowiada zamienniki Jeśli szukany towar jest chwilowo niedostępny, pod wynikami zobaczycie dwie sekcje: "chwilowo niedostępne" i "podobne dostępne od ręki". Koniec pustych wyników, kiedy czegoś akurat nie ma na stanie.
4. Nowe mega-menu Kategorie Kategorie są pogrupowane w działy (Akwarystyka słodkowodna otwiera się domyślnie), a lewa kolumna na listingach pokazuje to samo drzewko. Łatwiej skoczyć z roślin do sprzętu bez wracania na główną.
5. Śledzenie przesyłek DeltaTrans Zamówienia wysyłane tym kurierem mają teraz klikalny link do śledzenia w statusie zamówienia i w historii konta.
6. Drobne, ale odczuwalne
NIP przy rejestracji, przy danych do faktury i w książce adresowej jest sprawdzany od razu przy wpisywaniu, więc literówka nie zablokuje faktury.
Na stronie głównej doszła sekcja "Rośliny akwariowe", a zakładki "Wybrane dla Ciebie" mają układ teczek, taki sam jak na forum.
Włączyliśmy kompresję Brotli i uporządkowaliśmy ładowanie stylów: listingi przestały "przeskakiwać" w trakcie wczytywania, a strony ważą mniej.
Na karcie rośliny w wierszu Kategoria jest teraz link do strony gatunku.
CIEKAWOSTKI, czyli co warto kliknąć
Forum da się zainstalować jak aplikację. Na Androidzie i iPhonie wystarczy w przeglądarce wybrać "Dodaj do ekranu głównego". Forum otworzy się wtedy bez paska przeglądarki, a na iPhonie to jedyny sposób, żeby w ogóle działały powiadomienia push.
Nie musicie ustawiać avatara. Jeśli logujecie się przez Google albo Facebooka, Wasze zdjęcie profilowe pobiera się samo. Gdy je zmienicie, awatar na forum zmieni się razem z nim. Wolicie własny avatar? Wgrajcie go w profilu - wtedy zdjęcie z Google i Facebooka już go nie nadpisze.
Obserwuj temat = powiadomienie w telefonie. Po kliknięciu "Obserwuj temat" pojawia się dymek z propozycją włączenia powiadomień. Jedno kliknięcie i odpowiedź w Waszym wątku dotrze do Was w kilka minut.
Szukacie akwarium podobnego do swojego? Wejdźcie w dział Akwaria i kliknijcie chip z litrażem. Zobaczycie wyłącznie zbiorniki w tym zakresie, z licznikiem przy każdym przedziale.
Baza roślin ma dwa widoki. Przełącznik "Najnowsze / Alfabetycznie" nad listą. Widok alfabetyczny ma pasek A-Z, który zostaje na ekranie podczas przewijania.
Kalkulatory siedzą w Niezbędniku. To menu w górnym pasku. Pierwsza kolumna to kalkulatory, druga przydatne linki, trzecia pomoc w identyfikacji roślin i zwierząt.
W sklepie można przeglądać same opinie ze zdjęciami. Na stronie recenzji jest filtr "ze zdjęciami". Świetny sposób, żeby zobaczyć, jak rośliny wyglądają realnie po przyjściu do klienta, a nie na zdjęciu katalogowym.
Nie znaleźliście produktu? Zjedźcie pod wyniki wyszukiwania. Jest tam sekcja z zamiennikami dostępnymi od ręki.
Jedno konto, dwa serwisy. Logowanie przez Google lub Facebooka działa tak samo na forum i w sklepie.
Stare konto na forum nie przepadło. Jeśli zakładaliście je lata temu na ten sam adres e-mail, zalogowanie się przez Google albo Facebooka podepnie je z powrotem, z całą historią postów.
Jeśli coś nie działa tak, jak opisałem, albo macie pomysł, co poprawić w następnej kolejności, piszcie w tym wątku. Sporo z powyższych zmian powstało właśnie z Waszych uwag.
Pozdrawiam i do zobaczenia na forum!
Totik napisał(a):Sporo zmian, forum coraz lepsze, brawo. Jedna rzecz się popsuła - linki w powiadomieniach mailowych. jest ładna wiadomość, tylko linki prowadzą do "404 - Artykułu nie znaleziono". Przykładowy link z maila: post/676030.html#p676030 a powinno być np.: https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/ak ... 50#p676030
Ten błąd był poprawiany w nocy. Na nowych będzie ok.
Masz podobny problem albo chcesz coś dodać?Załóż konto w minutę i odpowiedz w tym wątku. Zalogowani mogą też obserwować wątki i dostawać powiadomienia o nowych odpowiedziach.
AquaMolitor w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4886
Cześć wszystkim. Właśnie obejrzałem nowy film z jednego z ulubionych kanałów tego forum :)
Tamas mówi dziwne rzeczy na temat KH, PH i mineralizacji.
Jest bzdurą, że rośliny topią się przy niskim ph...
Po co powstał ten dział?
Dział powstał jako odpowiedź na oczekiwania forumowiczów, którzy chcieli omawiać wyniki konkursu ADA i prezentowane akwaria w jednym wydzielonym miejscu z łatwym dostępem do...
Odpaliłem stronę i w oczy rzucił mi się taki oto wynalazek:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/filtry-zewnetrzne/filtry-zewn-150l/kruger-meier-fluxion-elite-1200-1000l/h-filtr-zewnetrzny-lam...
dadu w Rośliny· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6184
Witam ,ostatnio kupiłem nową roślinkę ..schismatoglottis prietoi ,nawet nie wiem czy ma polską nazwę ,można ją odszukać bez problemu w internecie ( zdjęcia )..,przypomina z wyglądu skrzyżowanie anubia...
DarekSlim w Nawożenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1997
Witam. mam pytanie. Kupilem Aqua Rebell Eisenvolldunger (Mikro Basic), na stronie producenta napisane jest że 10 ml/100l wody podniesie steżenie K - 0,06 mg/l, a Mg - 0,40 mg/l, a na polskich stronach...
aviator7 w Zwierzęta· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2432
Witam, pytam bardziej doświadczonych ludzi w temacie czy takie babki kopia, jak z trawnikami np: Monte Carlo, czy nie wyrywa ich?
Czy nadaje się do akwarium roślinnego?
Co powinienem wiedzieć o niej j...
Witam
Chciałbym się podzielić informacjami o filtrze kubełkowym tzw. chinczyku
HW-602b
Pojemność wkładów 2l
Oryginalne wkłady : 3 x gąbka o zmniejszającej sie gradacji + 1x wata filtracyjna
Podawany p...
Wristtech w Zwierzęta· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1442
Witam, co mogło się stać że danio taki spuchnięty z jednej strony????
Zdjęcia słabej jakości ale rybka cały czas w ruchu także ciężko ustrzelić foto. 20180211_140605.jpg 20180211_140411.jpg 20180211_1...
Tomasz_T w Technika CO2· Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 11610
Witam Kolegów i Koleżanki,
Ponieważ nie stać mnie (jeszcze) na profesjonalny zestaw CO2, postanowiłem zrobić bimbrownię. Pozornie proste przedsięwzięcie dostarczyło mi wielu pytań, dlatego zanim przy...
QUEST w Zwierzęta· Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6333
Witam was,
chciałbym zasięgnąć porady od osób które posiadają w/w rybkę w swoich zbiornikach. Czytałem o niej troszkę w internecie, lecz nigdzie nie znalazłem odpowiedzi, czy można i w jakiej ilo...
Statystyki
Ten temat przegląda 705 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571163
• Liczba wątków: 48851
• Użytkownicy: 36967
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 705 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej