Równo rok po założeniu mojej 340-tki ze względu na pojawienie się biogruntu jak i innych produktów Aquabotanique postanowiłem zrestartować zbiornik i całkowicie wystartować na Arkowych produktach.
Najpierw trzeba było zbiornik przygotować do restartu-wiązało się to z mozolnym wyławianiem ryb i wyciąganiem roślin oraz pozbycia się całej wody co przy dwóch wiaderkach 10 litrowych nie było takie proste.(węża się jeszcze nie dorobiłem )
Całość roślin nie zmieściła się w wanience,którą na co dzień użytkuje mój synek-potrzebne były również inne pojemniki.
Następnie przyszedł czas na podłoże.Na samym dnie zostawiłem troszeczkę starego podłoża i na to wysypałem grubą warstwę biogruntu.(chyba troszkę za grubą -ale jak to mówią od przybytku głowa nie boli!)
W międzyczasie jeszcze wykleiłem pokrywę folią odblaskową i muszę powiedzieć,że zauważyłem różnicę!Dlatego jeżeli ktoś chce tanim kosztem uzyskać troszeczkę więcej światła to każdemu polecam.
Nadszedł czas na ustawienie korzeni.Następnie zamocowane zostały microzoria.
Po obsadzeniu microzoriami korzenie przyszedł czas na wlaniu wody i sadzeniu reszty roślin.Część wody pozostała ze starego baniaka.Po zalaniu wodą jak i posadzeniu roślin umieściłem w podłożu MineralTabs-nowy produkt-tabletki nawozowe produkcji Aquabotanique.
Po zalaniu zbiornik przedstawiał się tak:
Na zdjęciu tym zaznaczono miejsca,gdzie będzie umieszczony creeping (który w prezencie obiecał mi kolega Zobek)
A oto zdjęcie po 11 dniach od zalania:
Parę słów na koniec:
Cały proces zakładania baniaka trwał od piątku do soboty.Kosztowało mnie to wiele pracy,ale sądzę,że było warto.Wystartowałem na nowym podłożu jak i z nowymi tabletkami nawozowymi.Jak na razie glonów brak,a przyrosty roślin są rzędu 100% Oświetlenie jak na razie pracuje tylko 4-5 godzin.Co2 ustawione na 2b/s.Po tygodniu zrobiłem 50 % podmianę.Stałą i systematyczną podmianę (10% co 2 dni),zacznę za 2 tygodnie.W baniaczku pływają krewetki (amano,babaluti,redcherry),otoski,kosiarki,molinezje i inna drobnica,której w niedługim czasie będę chciał się pozbyć.Ostatnio na forum GSA poruszyłem temat o dużych rybach w zbiorniku Pawła,ponieważ sam mam ochotę wpuścić coś większego.Wiem,na pewno,że altumy odpadają-Koszt 1 szt to 800zł (w hurcie ),zastanawiam się nad paletami,aczkolwiek instalacja grzałki nie wchodzi w grę,a temperatura w baniaku na pewno jest poniżej 25 C.
Na koniec serdecznie chciałem podziękować wszystkim,którzy przyczynili się do powstania tego zbiornika,a w szczególności:
Arkowi-za wszelakie gratisy,jak i chęć niesienia pomocy w kryzysowych sytuacjach ,oraz za to,że wyprodukował biogrunt-który spisuję się rewelacyjnie!!!!!
Tomkowi-Lancerowi-za wszelaką pomoc,a w szczególności za poratowanie w godzinach nocnych żwirem.
Krzyskowi-Zobkowi-za bardzo cenne gratisy! (jedna krewecia już nosi jajka )
Pawłowi-Hydrophilowi i żonie-za gratisy,jak i wiarę we mnie w kryzysowych sytuacjach Wszystkim członkom GSA - za to,że na każde moje pytanie na spotkaniach z chęcią odpowiadaliście i radziliście jak wystartować dobrze z baniakiem
Mojej żonie-że nie wyrzuciła mnie jeszcze z domu po tak totalnej demolce mieszkania
Przepraszam,że zamieszczam jeden post po drugim (co jest nie zgodne z regulaminem pkt:3.11),aczkolwiek moderatorzy usunęli wszystkie poprzednie posty z tego wątku,nie z mojej winy
Aktualizacja:dzień 24 Zbiornik powolutku zostaje nawożony,aczkolwiek jak na razie są to minimalne dawki (około 1/3 zaleceń producenta).W między czasie dotarł do mnie obiecany creeping (Zobek dzięki).W najbliższej przyszłości planuje dosadzić blyxe z prawej strony zbiornika (tam na wzniesieniu).Oświetlenie stopniowo jest zwiększane tygodniowo o godzinę.W tej chwili zbiornik oświetlany jest pełnym widmem przez 7 godzin.Od momentu założenia,aż po teraz w zbiorniku nie stwierdzono glona.Rośliny ładnie bąblują i daje się zauważyć powoli niedobory-dlatego zdecydowałem się zacząć delikatnie nawozić.
WIgLeS napisał(a):Przepraszam,że zamieszczam jeden post po drugim (co jest nie zgodne z regulaminem pkt:3.11),aczkolwiek moderatorzy usunęli wszystkie poprzednie posty z tego wątku,nie z mojej winy
Nic nie usunęli, baza danych zaliczyła pad. Posty z 3 dni zostały utracone. A żaden moderator ręki do tego nie przyłożył.
diki napisał(a):Nic nie usunęli, baza danych zaliczyła pad. Posty z 3 dni zostały utracone. A żaden moderator ręki do tego nie przyłożył.
Wszystko jasne Jednak wolałem na wszelki wypadek napisać taką informacje,aby nie dostać ostrzeżenia za łamanie regulaminu Nie wiedziałem,że baza padła.
Tabletki nawozowe są nowym produktem firmy AquaBotanique.
Mam taki zwyczaj że,przez pierwsze 2-3 tygodnie,nie używam nawozów płynnych.
Tabletki przydają się przy starcie zbiornika gdyż są dostarczycielem potasu i żelaza.
Jako,że już za chwileczkę,termin nadsyłania prac na ADA2007 dobiegnie końca,a finalnej fotki nie można pokazać,z mojej strony kilka fragmentów zbiorniczka.
Zbiorniczek przeszedł dużą metamorfozę,pod kontem konkursu.W aranżacji zastosowane zostały dodatkowo kamulce,a i ziele zostało odpowiednio przycięte.
Babaulti na korzeniu,w tle umbrosium Kosiarki patrolują teren Ludwigia-młode pędy Otosek i babaulti-popołudniowa siesta Amano buszuje w kępie blyxy Mayaca i arcuata Kępy eleocharisa-za nimi mieszkanko mojego słonia Rotala Sp.Green-przedsionek do alei alternather
Z biogruntem "ciut" przegiąłem i dałem dość sporą warstwę (około 10-12cm).Na to żwir kwarcowy (7-10cm).W sumie daje to około 20cm.Zbiornik ma tylko 50 cm wysokości.Z perspektywy czasu zmniejszył bym ilość biogruntu do 5 cm.
Oczywiście,taka ilość podłoża ma swoje plusy,jak i niestety pewne minusy
Jest to mój pierwszy post na tym forum.
Nie mogłem sie powstrzymać od skomentowania tego akwarium.
Jest to najładniejsza praca na tym forum, gratulacje.
Aktualizacja Dzień 100 istnienia zbiornika. Nastąpiły pewne zmiany:
Pojawiła się pelia.Glossostigma wyleciała.Na jej miejsce posadziłem lileopsisa nowozelandzkiego.Alternathera powędrowała na prawą stronę w miejsce,gdzie jest więcej światła.
W obsadzie również małe zmiany,mianowicie zagościła u mnie parka A.Panduro (Dzięki GAN).
Wczoraj urodziło się również około 40 black molly.Wiem,że rozmnożenie molinezji to nic wielkiego,aczkolwiek jest to już czwarte kolejne pokolenie i barwa tych egzemplarzy jest już całkowicie czarna (żadnych żółtych plamek itd... )
Niedawno wymieniałem fizelinę w filtrze i po wyciągnięciu wszystkich wkładów filtracyjnych moim oczom ukazał się widok kilkudziesięciu krewetek babaulti i red cherry.Oczywiście wszystkie trafiły do zbiornika,także teraz ich ilość w baniaku jest naprawdę spora.Ostatnie zdjęcie pokazuję zrzucony pancerz krewetki amano.Każdy,kto ma okazje obejrzeć mój zbiornik na żywo i widzi moje amano,twierdzi że większych nie widział.Obecnie posiadam 4 sztuki tych gigantów.Są one moim oczkiem w głowie i atrakcją w tym baniaku.
Fota całości Jeden z wczorajszych maluchów Zrzucony pancerz Amano
Sergiusz gratuluje przepiękniego baniaczka,oczów nie mogę nacieszyć takim widokiem.
Super. A ta kondycja roślin mówi sama za siebie.
Jakie dawki dajesz makro i mikro?
McOmega napisał(a):Jakie dawki dajesz makro i mikro?
Całe nawożenie rozbiłem sobie na dawki dzienne.I tak makro dawkuje 6 ml dziennie nie zależnie od podmiany wody,mikro 3 ml w dzień bez podmiany,oraz 6 ml w dzień podmiany.Muszę zaznaczyć,że wodę podmieniam co 2-gi dzień w ilości 20 litrów.
Ostatnio edytowano 01 sie 2007, 16:00 przez Gość, łącznie edytowano 1 raz
Witam. Bardzo ładny baniaczek i świetna kondycja roślin, tylko pozazdrościć takiej aromatici
WIgLeS napisał(a):Całe nawożenie rozbiłem sobie na dawki dzienne.I tak makro dawkuje 6 ppm dziennie nie zależnie od podmiany wody,mikro 3ppm w dzień bez podmiany,oraz 6 ppm w dzień podmiany.Muszę zaznaczyć,że wodę podmieniam co 2-gi dzień w ilości 20 litrów.
Chyba miałeś na myśli ml a nie ppm'y? Tak mi się rzuciło w oczy
Rom_27 w Akwaria· Odpowiedzi: 28 · Wyświetlenia: 12156
Akwarium zalane w tłusty czwartek ;) Woda użyta - to woda taka zwykła od picia z marketu.
Akwarium ma wymiary 50x30x30
Filtr Aquael FNZ 700 PRO
Oświetlenie: Jeneca Belka Akwariowa 20W 50cm SZ-50D
Co2 ...
marur_marur w Akwaria· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3904
Cześć,
przedstawiam moje akwarium, które wystartowało 15 styczna 2026. r. Jest to mój pierwszy — wg mnie w miarę udany — zbiornik pod kątem roślinności. Mam na myśli to, że w końcu udało mi się w miar...
strix w Akwaria· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4658
Nie mając ciągle czasu na aranżację 2 szkieł 60cm postawiłem sobie 20L malucha na biurku.
Nigdy nie bawiłem się jakieś wymyślne konstrukcje/hardscaping - wolałem gąszcze roślin w stylu holenderskim, a...
THEND w Akwaria· Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 43163
Witam, chciałem przedstawić swoje pierwsze akwarium roślinne, które wystartowało 01.08.2009 i przechodziło wiele przemian. A z uwagi na fakt, że lubię zmiany, myślę że na tym nie koniec.
Akwarium: ...
manxxxx w Akwaria· Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 18636
Wymiary akwarium 36 x 22 x 26 Opti White
Oswielenie ADA Aquasky
Nawozenie na razie brak tylko potas
CO2 porzez dyfuzor UP z butli sterowany komputerem weipro
Podłoze ADA aquasoil amazonia powder i pow...
farmer73 w Akwaria· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4539
Witam serdecznie wszystkich.
Po zeszłorocznym starcie większego baniaka (450 litrów-amatorka) postanowiłem postawić coś mniejszego.
Akwarium powstało 27-09-2013 r.
Oto opis:
Baniak : 27.5 l. (brutto)...
piotka w Akwaria· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6047
generalnie jestem ciekaw opinii co do oswietlenia led u mnie daje radę
parametry akwa
ph 6,7
gh 5-7
kh 5-6
no2 0
no3 25-30
reszty nie mierzę
temperatura 29 c
filtracja eheim 2080 całkowicie wypełniona...
Zafira w Akwaria· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 7367
Dopiero zalane, dopiero zarys, bo wszystko jest wrzucone jeszcze luzem, mikrozoria nie przyczepione, trawniczek nie posadzony, ale już wstawiam fotkę :-).
Dane zbiornika:
Data zalania: 27 września 20...
Statystyki
Ten temat przegląda 598 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571162
• Liczba wątków: 48851
• Użytkownicy: 36967
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 598 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej