Jaki macie przepis na zacier do bimbrowni? Chciałbym osiągnąć jak najdłuższą produkcję
CO2. Najlepiej by było przeliczyć w jakich proporcjach cukier reaguje z drożdżami, żeby wyliczyć optymalną dawkę. Może ktoś z was zna te proporcje?
W internecie krąży przepis 1410 w różnych wersjach. Jedna interpretacja to:
- 1l wody,
- 400g cukru,
- 10g drożdży.
Inna interpretacja i to jest chyba ta właściwa proporcja Grunwaldówki to 1 kg cukru, 4 l wody, 10 dkg drożdży, a więc przeliczając to proporcjonalnie do rozmiarów butli wychodzi:
- 1l wody,
- 250g cukru,
- 25g drożdży.
Jakie stosujecie proporcje i jak długo u was pracuje zacier? U mnie zacier wykonany wg drugiego przepisu pracował około tydzień.