Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Technika CO2


Aquamedic Reactor 1000, SERA FLORE 500 opinie



Nawożenie dwutlenkiem węgla. Dobór zestawu i sposobu rozpuszczania gazu. Pomiar CO. + nowy temat
Hej,
Macie jakieś doświadczenia albo opinie o Aquamedic Reactor 1000 albo SERA FLORE CO2 ACTIVE REACTOR 500 ?
Zastanawiam się nad czymś lepszym, rozwaliłem już 2-gi dyfuzor ze spiekiem cer. ;d

Avatar użytkownika

Qubson
Stały bywalec
 
Posty: 370
Dołączył: 29 mar 2012, 19:55
Miasto: Podhale

10 lis 2012, 19:58   (#2)  

Najlepiej zmajstruj sobie reaktor z filtra narurowego.
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=20353
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek

Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4054
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

10 lis 2012, 20:18   (#3)  

Na temat reaktora Aquamedic sie nie wypowiem bo nie znam natomiast reaktor Sery uzywam i jestem zadowolony. Początkowo troche mnie martwiło lekkie bulgotania wydobywające sie z niego ale po wyregulowaniu iloiści gazu ucichł do tolerowanej wartości. W porównaniu ze spiekiem ceramicznym to niebo i ziemia. Podaje o wiele mniej gazu a i tak optymalny poziom CO2 w akwarium osiągam szybciej.

Avatar użytkownika

rafix
Poznaje temat
 
Posty: 62
Dołączył: 22 lis 2011, 21:54
Miasto: Łódź

10 lis 2012, 22:00   (#4)  

rafix napisał(a):W porównaniu ze spiekiem ceramicznym to niebo i ziemia.

Po spieku ceramicznym się krew polała, dzieło piekielne :D
mirek5566 napisał(a):Najlepiej zmajstruj sobie reaktor z filtra narurowego.

Najlepsze, najprostsze rozwiązania jak zawsze. Może nie koniecznie "termo" ale tak zrobię, jak to zawsze bywa, człowiek szuka sobie niepotrzebnie :)

Avatar użytkownika

Qubson
Stały bywalec
 
Posty: 370
Dołączył: 29 mar 2012, 19:55
Miasto: Podhale

12 sty 2013, 18:08   (#5)  

Szukam opinii użytkowników Sera Reactor 1000
Mam reaktory własnej roboty ale nie jestem zadowolony.

Czy przy bardzo dużym przepływie wody ( 2000L/h ) nierozpuszczone jeszcze bąbelki gazu będzie zasysać do akwarium?
Przy obecnych reaktorach tak właśnie się dzieje co mi przeszkadza.

Avatar użytkownika

Jano68
Poznaje temat
 
Posty: 68
Dołączył: 25 paź 2004, 20:34
Miasto: Brzesko

12 sty 2013, 18:44   (#6)  

Hej mam AM 1000 z 3 lata do akwa 182 l(45x45x90) dla mnie rewelacje nigdzie nie uzyskałem takiej rozpuszczalności zero problemów z urządzeniem, wiem że kosztuje trochę ale jak ktoś sie zajmuję akwarystyką i chce to robić to warto zainwestować, dodam jeszcze że działa z eheim 2228.
"Jeśli obserwując wasze akwarium robicie się senni do tego stopnia,że zasypiacie to znak,że macie piękne akwarium, a jeśli nie to znaczy,że trzeba jeszcze sporo popracować!"

autor: Takashi Amano



andrzej123
Zainteresowany tematem
 
Posty: 185
Dołączył: 08 kwi 2008, 12:41
Miasto: Rzeszów

12 sty 2013, 19:35   (#7)  

Nie chciałem spamować już w tym temacie, kupiłem AM 1000 :)
I opłacało się, bdb rozpuszcza.
Ostatnio edytowano 12 sty 2013, 19:38 przez Qubson, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

Qubson
Stały bywalec
 
Posty: 370
Dołączył: 29 mar 2012, 19:55
Miasto: Podhale

12 sty 2013, 19:38   (#8)  

Dla potomnych :D używam reaktora sery i ze wszystkich mi znanych metod rozpuszczania (było ich wiele) ten uważam za najlepszy więc jeśli ktoś planuje zakup to szczerze polecam.


Avatar użytkownika

nyq20
Początkujący
 
Posty: 40
Dołączył: 30 mar 2010, 23:06
Miasto: Wielkopolska

30 mar 2013, 21:58   (#9)  

czesc przeprazam ze sie wcinam ale ja zakupiler reaktor sera 1000 a wczsesniej stosowalem szklany dyfuzor srednicy 5 cm i trzymal ph na poziomie 6,8 w 850 lakwarium a ten reaktor no niewiem jutro zobacze



falco1
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 01 cze 2010, 23:18

Hej, mam 500-tkę i po kilku godzinach górna cześć mi się wypełnia co2 w efekcie wirnik jest nie zanurzony i przestaje się kręcić co równa się słabszej efektywności pracy.
Czy u Was też tak jest? Czy mam za słaby przepływ wody?
Mam filtr JBL 700



Corker
Początkujący
 
Posty: 2
Dołączył: 04 sie 2013, 15:29

Corker napisał(a):Hej, mam 500-tkę i po kilku godzinach górna cześć mi się wypełnia co2 w efekcie wirnik jest nie zanurzony i przestaje się kręcić co równa się słabszej efektywności pracy.
Czy u Was też tak jest? Czy mam za słaby przepływ wody?
Mam filtr JBL 700


Wydaje mi się to niemozliwe. Nawet jeśli reaktor jest cały zapowietrzony to woda wpadajac z boku musi poruszyć wirnik. Chyba że zrobiłeś wejście z filtra od góry.

Moje spostrzeżenie co do reaktora sery
- prosty i skuteczy;
- do węży fluvala nie pasuje;\
- delikatny - w czasie mocowania ułamałem dolot co2 i musiałem sztukować :(.

W sumie warto bo mogłem wyp... ze szkiełka dodatkowy filtr wewnętrzny pełniacy funkcję miksera (razem z wezykami, licznikami bąbelków itp badziewiem) a wydajnośc mam znacznie lepszą. Ale plasticzek ze tę stówę mogli dać lepszy...



astasz
Poznaje temat
 
Posty: 56
Dołączył: 19 gru 2012, 14:35
Miasto: okolice Bydgoszczy

Podpięty był dobrze.Zmieniłem filtr na 1501 i to samo co u Ciebie się stało ,ułamał się uchwyt do co2. :evil:

Od początku wiedziałem,że się to ułamie.Co oni ślepi są w tej serze ,aby takie g.... do produkcji puścić :evil:
Mogliby też pomyśleć o regulowanym uchwycie.Tak aby można było instalować w dowolnym miejscu w szafce.
Jak dla mnie kicha to urządzenie.Drugi raz bym nie kupił.Chodzi głównie o jakość.



Corker
Początkujący
 
Posty: 2
Dołączył: 04 sie 2013, 15:29

No swoje wady ma, jak wszystko ale za to jakie skuteczne chodź muszę powiedzieć, że duże cisnienie wody "zabija" ten reakor a objawia się to kiepskim rozpuszczaniem CO2 w wodzie. Gdy tylko ograniczamy strumień wody to zaraz poprawia się rozpuszczalność gazu.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Używam go od 5 lat. Znacznie spowalnia przepływ ale i też idealnie rozpuszcza Co2. Można go bez problemu odpowietrzyć i wyczyścić, jest też solidnie wykonany. No i drogi.



adamski 1234
Poznaje temat
 
Posty: 67
Dołączył: 20 lut 2014, 21:06

Najlepszy to z filtra narurowego :D
finito ;p

Avatar użytkownika

paydy
Zainteresowany tematem
 
Posty: 228
Dołączył: 21 maja 2013, 12:19

Śmiało polecam reaktor Aquamedic 1000 używam go od kilku lat i praktycznie nic z nim nierobie gaz rozpuszcza znakomicie ,dodam jeszcze opinie na temat reaktora zrobionego z filtra narurowego którego też używam kilka lat i niczym nie odbiega w wydajności rozpuszczania gazu od reaktora Aquamedic.
Plusem Reaktora Aquamedic jest to że nie niema potrzeby zakładania licznika bąbelków na instalacji co2.

Avatar użytkownika

Piotras200
Stały bywalec
 
Posty: 494
Dołączył: 13 maja 2010, 20:25
Miasto: Grodzisk Wielkopolski

Osobiście ja nie mam tego Aquamedic Reactor, 1000 ale mam mój kolega i wygląda szpanersko ;) jak komuś nie zależy na wyglądzie to te same parametry może uzyskać stosując reaktor z filtra na rurowego DIY a co do sery to zbyt delikatny plastik potrafi się połamać chodź tez wygląda estetycznie

Avatar użytkownika

hate
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 935
Dołączył: 14 sty 2007, 04:14
Miasto: Edinburgh

Reaktor Sery mam od prawie 2 lat i nawet jak miałem go podłączonego Eheima 2028 (teraz "napędza go" Eheim 2080) nie zauważyłem żadnych problemów z rozpuszczaniem. Jedyną jego wadą jest,że mocno "zbija" ciśnienie wody, przez co pogarsza cyrkulację wody.



kubal
Początkujący
 
Posty: 49
Dołączył: 04 kwi 2012, 19:34

kubal napisał(a):Reaktor Sery mam od prawie 2 lat i nawet jak miałem go podłączonego Eheima 2028 (teraz "napędza go" Eheim 2080) nie zauważyłem żadnych problemów z rozpuszczaniem. Jedyną jego wadą jest,że mocno "zbija" ciśnienie wody, przez co pogarsza cyrkulację wody.


Hmm, ciekawe. U mnie ten reaktor Sery z 2080 działa tak sobie. Muszę podawać dużo więcej CO2 aby to wszystko miało ręce i nogi. Wygląda na to, że przez tak duże cieśninie wody paradoksalnie spadła rozpuszczalność CO2 chodź po wyłączeniu mała poduszka, która się tworzy w reaktorze ginie w kilka minut. Hydrozagadaka prawda? Gdzieś ten gaz po prostu znika.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Rozpuszcza się w wodzie.



Kansol
Aktywny użytkownik
 
Posty: 570
Dołączył: 21 wrz 2004, 17:52
Miasto: Bydgoszcz

Kansol napisał(a):Rozpuszcza się w wodzie.


Jasne, że rozpuszcza :lol: tyle, że znika ze zbiornika w postępie geometrycznym.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Przed reaktorem Sery używałem atomizera na wężu wylotowym z filtra i faktycznie musiałem zwiększyć ilość podawanego CO2 aby kolor indykatora był taki sam jak przy atomizerze. Uważam, że jest to związane z tym, że atomizer rozpylając gaz który przedostawał się do indykatora w postaci bąbelków przekłamywał wskazania indykatora.



Kansol
Aktywny użytkownik
 
Posty: 570
Dołączył: 21 wrz 2004, 17:52
Miasto: Bydgoszcz

Witam
Ja zakupiłem sobie Aquamedic Reactor 1000 ze wzgledu na to ze jest cichy.
Jeszcze go nie podłączałem ale ze wstępnych oględzin tego reaktora stwierdzam ze cena za ten sprzęt jest mega wysoka :shock:
Myślę ze eksperci od DIY zrobią taki reactor za 50zl i wcale nie będzie odbiegał od firmowego

Avatar użytkownika

zeciak87
Stały bywalec
 
Posty: 318
Dołączył: 24 paź 2008, 20:57
Miasto: Rogowo (kuj-pom)

Oj ! Nie jest on taki cichy. Przy dużym przepływie wody, kule w nim się obracają. Jedna trze o drugą i wówczas trochę jest głośno. U mnie jest podłączony do Eheima 2228 i tak właśnie się dzieje. Mimo to uważam go za najlepszy jaki miałem, no i najdroższy :D



adamski 1234
Poznaje temat
 
Posty: 67
Dołączył: 20 lut 2014, 21:06

Witam
Jeśli ktoś jest zainteresowany kupnem SERA FLORE 500 to mam do sprzedania na tej aukcji http://allegro.pl/sera-flore-co2-reactor-500-reaktor-500-do-600l-i4051509744.html
Praktycznie nowy na jeden dzień podłączony.



bzykupl1
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył: 02 mar 2011, 14:58








Powiązane tematy
  • Nowy atomizer przepływowy CO2 - opinie

    Chciałbym zapytać, czy ma ktoś doświadczenia z poniższym atomizerem co2 ??

    Wyświetlenia: 6370 | Odpowiedzi: 10 czytaj więcej...

  • Sera 1000 - zapowietrza się

    Witam Zakupiłem ostatnio do akwarium 300L reaktor Co2 Sera 1000. Wszystko fajnie podłączone jest wirniki się kręcą ale po pewnym czasie tzn ok 6 godz podawania Co2 reaktor się zapowietrza. Ubywa z nie...

    Wyświetlenia: 9529 | Odpowiedzi: 52 czytaj więcej...

  • Zestaw co2 i reaktor sera 500

    Witam. Mam pewien problem z którym nie umiem sobie sam poradzić a może ktoś z Was sie spotkał z podobna sytuacją. Posiadam baniak 250l, pod który podłączony jest kubełek eheim 2274 i zestaw co2 z komp...

    Wyświetlenia: 1129 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Reaktor Sera 500

    Pytanie swe kieruje do użytkowników tegoż wynalazku. Chciałam kupić am ale nie mieli, wiec wzięłam serę. Wcześniej miałam założony dyfuzor na wylocie z kubła, przepływ na kuble 1500l i wiadomo akwariu...

    Wyświetlenia: 7516 | Odpowiedzi: 39 czytaj więcej...

  • Reduktor aquamedic

    Cześć, Mam dylemat. Czy warto kupić używany (sprawny) reduktor aquamedic za połowę ceny? Zastanawia mnie wytrzymałość membrany.

    Wyświetlenia: 1542 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 86 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.