Fluval & Jbl ??? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Fluval & Jbl ???

Liczba wyświetleń: 1284·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

31 gru 2004, 02:06 Fluval & Jbl ???  (#1)  

Witam

Nosze sie z zamiarem kupna filtra i nie moge sie zdecydowac ktory model wybrac czy fluval 404 czy Jbl Cristal Profi 500 bo cenowo stoja tak samo tylko ze : u fluvala podoba mi sie system prefiltracji ktory daje mozliwosc prostego czyszczenia tej warstwy ktora brudzi sie najszybciej nie ruszajac pozostalych , jego pojemnosc to 8,5l wiec pod tym wzgledem leprzy okazuje sie jbl ktory ma pojemnosc 12l .

Jak widac problem jest spory i licze na wasze wypowiedzi.

Dzieki z gory i pozdrowka

Tyman
Ranga: Zainteresowany tematem

eretmodus Warszawa
Cześć.
Na liście dyskusyjnej jestem od niedawna i żałuję bo wiele tu ciekawych, pożytecznych i pomocnych informacji.Akwarystą jestem od lat , chociaż z przerwami. Mam zbiornik około 400 l i jako jeden z filtrów kubełkowych , pracuje tam od 4,5 roku FLUVAL404.Pracuje ale z przerwami bo przez ten czas zdążył zepsuć się 2 razy. Dokładnie chodzi o wirnik. Dla tego nie polecam tej firmy, przynajmniej jeśli chodzi o modele z tego roku bo nowe Fluvale, podobno problemy techniczne mają za sobą.Na temat JBL natomiast tylko słyszałem , ale za to , dobre opinie. Jednak nie ma to jak EHEIM- choć drogi w zakupie to zwraca się w bezawaryjnej pracy i w spokoju o naszych podopiecznych.
Ps.
Jeśli mogę coś poradzić , to jeżeli kubła będziesz używał tylko jako biologicznego to na wlot załóż gąbkę którą można bez problemu wypłukać a sam kubeł w takiej konfiguracji można zostawić w spokoju nawet na kilka lat. Mój EHEIM pracuje tak od pięciu lat i jeszcze nie zaglądałem do niego.

eretmodus
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Warszawa

Paweł Warszawa

05 sty 2005, 00:03   (#3)  

Bez dwóch zdań bierz JBL'a. Sam używam Fluvala (jeśli chodzi 4 lata to po co wymieniać?), jednak JBL to zupełnie co innnego. Lepiej spasowane części, lepsze rozwiązania mocowania węży, więcej różnych wkładów mechanicznych.

PS. Każdy filtr moze się zepsuć jeśli będzie nieodpowiednio użytkowany. Sam kiedyś jeździłem z zepsutym Eheimem do Badisa, bo się klientowi nie chciało go dokładnie czyścić.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

DSC_0199.JPG

Fluval 307. Wymiary.

woronov w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 8318
Cześć. Chciałem zapytać się wszystkich posiadaczy filtra o to czy wymiar podawany przez producenta jest taki sam dla całej wysokości filtra? Fluval podaje że filtr ma szerokość 18 centymetrów. Ale z t...
IMG20231125215827.jpg

Fluval FX6 zabił mi ryby

Virulent w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3404
Witam W grudniu po powrocie do domu z wizyty w szpitalu, odkryłem że filtr Fluval FX6 się zepsuł. Silnik działał pulsacyjnie czyli sekundę działał po czym wyłączał się na 2 sekundy. Całe akwarium szl...
63414-1211529714.jpg

Fluval 207 a prefiltr

TheMixer w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 4974
Witam ostatnio zastanawiam się nad zainstalowaniem prefiltra z dodatkową biologia i chemią do baniaka. Mam filtr fluval 207 oraz akwarium 84l czy ktoś próbował już bawić się w prefiltry z tym filtrem ...

Fluval 307

lamdre w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4581
Cześć, może komuś się przyda. Mam obecnie Fluvala 307, trochę głośno pracował. Mam tendencję do wypełniania koszyków na maxa, mediami. Dzisiaj je odchudziłem i jakie było moje zdziwienie, zrobił się b...

Fluval FX 6?

kubal w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2102
Czy ktoś posiada i może miałby ochotę podzielić się opinią na temat tego filtra?

JBL e901

Rafallo26 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2435
Cześć! Mam możliwość zakupu filtra JBL e901. Chciałbym w nim wymienić prefiltr na ten z e902. Chciałbym zapytać czy warto kupić ten filtr. Słyszałem że biorą lewą wodę. Jak rozpoznać model który bier...

Fluval vs JBL? Priming

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1755
Cześć. Przyszedł czas, gdy ponownie zdecydowalem się na zakup kubełka do mojego akwarium 72L. Wstepnie chciałem kupić jakiegoś solidnego Eheima, ale niestety mam bardzo mało miejsca wokół akwarium i p...

Fluval

Niko79 w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 865
Witam mam problem z starterem w filtrze fluval bo tamtędy przecieka mi woda już nie wiem co mam robić i jaka może być tego przyczyn. Prosiłbym o podpowiedź dodam że uszczelki nowe nasmarowane i starte...

Fluval 306 a Fluval 307

szarlej w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3154
Ponieważ stary filtr (Tetra 800plus) zaczął mi cieknąć spod klamer a wymiany uszczelek, smarowanie i gruntowne czyszczenie nic nie dały zastanawiam się nad kupnem nowego filtra. Już prawie zdecydowałe...

Wybór filtra dylematy Tetra ex700+ vs Fluval 207

JJakubczyk w Filtracja · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 9551
Cześć potrzebuje pomocy. Mam akwarium 60 litrów ib postanowiłem przejść na kubelek. Wstępnie postawiłem na Tyle ex 700 plus i taki zamówiłem i stoi i się kurzy. W międzyczasie część osób poleciła mi F...

Statystyki

Ten temat przegląda 199 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 199 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.