Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Podejrzewam u siebie w akwarium niedobor fosforu, ale nie jestem tego pewien dlatego prosze Was o pomoc w identyfikacji niedoboru.
Akwa ma 83l (30x37x75 szer.xwys.xdł.), Co2 z bimbrowni, swiatlo 2x18W dayliht+ odblysniki. Nawozenie: PGC przy podmianach ( 3 x 10l /tydzien), K2So4 7ppm/tydzien, Ferro-Aktiv Tropicala 3ml\tydzien.
Objawy:
Heteranthera- czernienie i gnicie dolnych lisci, zmniejszona blaszka lisciowa.
Hygrophila polysperma 'Rosanervig' - dolne liscie robia sie dziurawe gnija i odpadaja.
Bacopa Caroliniana- gorne liscie oraz lodyga robi sie czerwono- bordowa
Vallisneria- Liscie robia sie czerwono-rozowe puzniej gnija i odpadaja.
Do tego mam atak zielenic i troszku sinic 
-
klaki
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam,
Dołączam się do pytania. U mnie z w/w roślin bakopa zachowuje się identycznie. Proszę o pomoc !
Dziad Borowy
-
Dziad Borowy
●
Czy Wasze Bacopy wyglądają tak b.caroliniana jeśli tak to IMO to normalny dla niej wygląd u mnie też tak wyglądała a przy żyworódkach raczej nie może być mowy o braku fosforu.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Faktycznie moja wyglada nawet podobnie tylko co z rozowa Vallisneria 
-
klaki
●
To niekoniecznie musi być niedobór fosforu opisane przez ciebie objawy pasują również do niedoboru azotu. IMHO w wypadku gdy nie podaje się NO3 i PO4 w pierwszej kolejności wystąpią niedobory azotu. Radziłbym Ci więc zacząć od podania KNO3, kup sobie test na azotany Zooleka i najpierw sprawdź.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Moja bakopa wyglądała ładnie- podobnie jak na zdjęciu, jednakże od pewnego czasu nie rośnie wcale i nadaje się do kosza. Coż... z tym nawożeniem to jednak nie łatwa sprawa...
Dziad Borowy
-
Dziad Borowy
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak bede musial kupic ten test  Ale mysle, ze przy mojej obsadzie nie powinny wystapic braki azotanow, i do tego te glony  Myslalem, ze przy niedoborze azotu lub fosforu glony sie nierozwijaja.
-
klaki
●
Nie wierze, zeby przy takim oswietleniu wystapily niedobory makroelementow. Po co dajesz az 7ppm K2SO4 skoro w PGC jest potas  Proponuje bys z tego zrezygnowal, a przeszedl na dzienne dawkowanie PGC- zacznij od duzych podmian i jakiegokolwiek zwiekszenia oswietlenia.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Po co dajesz az 7ppm K2SO4 skoro w PGC jest potas
Wczesniej nie dawalem go tyle, ale na poczatku problemu z roslinami myslalem, ze brakuje wlasnie potasu  ...a przeszedl na dzienne dawkowanie PGC
jakie dawki proponujesz 
-
klaki
●
Podziel dawki proponowane do podmian na dzienne i kropka, ale przy silniejszym swietle mozna je zwiekszyc nawet 3x
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Powiązane tematy
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna?
Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu
Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense
Oświetlenie 80w LED RGB
Czas świeceni...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Dzień dobry
Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem.
Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...
w połowie roku przeszedłem z kranówki na RO w ramach walki z wysokim Si, którego nijak nie szło zbić do jakiegoś akceptowalnego poziomu (okrzemki pokrywały wszystko).
Okrzemki zwalczyłem, ale padają m...
Witam szanownych kolegów ;)
Tydzień temu we wtorek przeszedłem z linii AA (najpierw rhizoclonium, później oedogonium, zielenice itd. ;) na pełną linię Ferki. Do końca tygodnia byłem zadowolony ze sta...
Szukając w internetach z asortymentu nawozów ogólnych bez N i P znalazłem następujące:
Tropica Premium Nutrition
Microbe-Lift Plants Green
Easy-Life ProFito
Aqua Art Planta Gainer Classic
Azotu mam ...
Cześć
Mam pytanie jak prawidłowo wykonać pomiar fosforu z podłoża? Pobrać wodę do testów wpychając strzykawkę w podłoże, jak głęboko, używać igły czy nie ma takiej potrzeby?
Prośba o porady....
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy.
Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w.
Rośliny po...
Witam
załączam fotkę i jeśli ktoś miał podobny problem to proszę o jakiekolwiek informacje
Żelazo (Fe)
Objawy nadmiarów:- na liściach pojawiają się żółte i żółto-brązowe plamki przechodzące w dziur...
|
|