W akwarium 240l przerobilem sobie obudowe zamiast dwoch swietlowek 2x30W wrzucilem 2x40 +1x20. Wymienilem stateczniki dorzucilem dotatkowy do swiatlowki 20W. I jest maly problem poniewaz calkim niezle sie grzeja. Miejsce gdzie je dorzucilem ocieplilem tak ze temp waody w akwarium nie rosnie. Mam problem z doborem do takich swiatlowek statecznikow elektronicznych. Czy mozna do swietlowki 40W zalozyc mniejszy statecznik 36W czy wypadaloby zalozyc 58W. Czy jednak najprostrzym rozwiazaniem jest wyrzucenie stateczników z obudowy do szafki ?
Do swietlowek 36W i 40W stosujemy ten sam dlawik lub statecznik elrktro,
Stateczniki elektro nie nagrzewaja sie tak jak zwykle, ale ja bym wywalil uklad zaplonowy do szafki, dzieki temu bedzie miejsce na 4 rure
Laston w Oświetlenie· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 4098
Witam
Mam pytanie związane z statecznikami w pokrywie. Chciałbym wymienić akwarium z 50l na 112l z zestawem pokrywa i świetlówki 2x 18W jak dla mnie to zbyt mało na ponad 100l. Chciałbym wymienić na ...
strubell w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2688
Witam
Mam statecznik t5 z funkcją ściemniania
Może mi ktoś napisać lub podać linka do sterownika lub układu do samodzielnego montażu ,żeby można było zrobić płynne zapalanie i gaszenia światła tak w...
tomaszek1606 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1307
Jako że nie chcę mieć plątaniny przewodów zastanawiam się czy jest możliwe bezproblemowe podłączenie 3 stateczników elektronicznych (2x39W) do jednego przewodu zasilającego równolegle (takiego jak od ...
wektor w Oświetlenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6923
Witam
W piatek zamontowałem nad baniakiem 200l dwa naświetlacze metalohalogenowe asymetryczne.
http://lh5.ggpht.com/_QQ1NPTvhkA0/TALMheX9Z0I/AAAAAAAAFJY/tD9aakjSVjM/s800/P1070404....
Gość w Oświetlenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 2525
posiadam 4 cale zestawy oświetleniowe i w akwarium mysle zamontowac dwie świetlówki 2x30 czy stateczniki:
do 30 W
takie co maja:
1xtld36W/tl40W
2xtld18/tl20W
philips bta 36l 31 się nadadzą?
...
Sebastian w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1833
Witam. Mam pytanie, czy do stateczników elekronicznych należy również zamontować startery tak jak to ma miejsce przy zwykłych statecznikach, czy juz w tym przypadku jest to zbędne? I czy oprócz nich i...
AdamAGP w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1380
Czytałem posty o pomiarach światła dawanego przez świetlówki na elektronice z żarówek energooszczędnych i nie jest to chyba zbyt dobre rozwiązanie. W takim razie czy lepiej zastosować statecznik 16W d...
mogi w Oświetlenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1119
Witam !
czy kupil ktos z Was tansze stateczniki elektroniczne do T5 niz sa w aqua-light ?
googlowalem troche ale jakos nie moge znalezc innych ofert ...
moze ktos ma dostep do hurtowni elektryczn...
Statystyki
Ten temat przegląda 809 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
• Liczba postów: 571615
• Liczba wątków: 49482
• Użytkownicy: 36915
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 809 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej