Włącznik czasowy - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Włącznik czasowy

Liczba wyświetleń: 2762·Odpowiedzi: 10
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.

23 gru 2004, 10:06 Włącznik czasowy  (#1)  

Jaki najmniejszy przedział czasowy maja takie włączniki, czy da się określić w sekunadach czas włączenia?

labeo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 gru 2004, 10:29   (#2)  

W moim (elektroniczny) jest taka opcja, pod warunkiem ze bedzie to wielokrotnosc 60 sekund ;)
A na powaznie, to nigdy nie widzialem az tak precyzyjnego sterownika.

Andrzej.B

mcflurry klikash?

23 gru 2004, 23:06   (#3)  

Zależy o jaki chodzi. Te tańsze w granicach 20zł, mają minimalne odstępny co 15 minut, elektroniczne zaś (ok 60zł) możesz konfigurowac dowolnie :)
Pozdrawiam Obrazek Mateusz Jędrzejczak

mcflurry
Ranga: Grafik SMRW

Miasto: klikash?

08 lut 2005, 00:51   (#4)  

Samoróba za okolo 40zł - ustawienia jakie tylko chcesz.

Intel

Szymon Kamiński Warszawa

08 lut 2005, 09:21   (#5)  

Jak zrobić taką samoróbkę :?:
Pozdrawiam
Szymon

Szymon Kamiński
Ranga: Początkujący

Miasto: Warszawa

08 lut 2005, 10:34   (#6)  

1. Procesorek 1-2K, troche programu do niego - 4 zł
2. Układa czasu rzeczywistego (zegara) lub można to pominąć ale wtedy trza dać zasilanie awaryjne w postaci jakiegoś małego akumulatorka aby w czasie braku prądu zegar się nie resetował. - 0-10zł
3. Można zastosować wyświetlacz ciekłokrystaliczny lub ledowy w zasadzie jest to obojętne, tylko na ledowym bedzie widać mniej ustawień na raz - 10-30zł
4. Obudowa, części dyskretne - 5-7zł
5. Triak jako element wykonawczy - 3,5zł

Najtrudniejszy jest program, reszta to pikuś

Intel

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Pamietam iż kiedys czytałem na forum, jak ktoś opisywał jak zrobić wyłacznik czasowy ze starego komputera... uzywajac portów drukarki LPT czy portów COM1,2 i aplikacji napisanej w jezyku pascal... i dzieki temu mógł sterowac kilkoma uzadzeniami czasowo... Niestety przeszukałem całe forum i nie potrafie znalezc tego postu, czy ktoś sie orientuje w tym temacie??? Lub wie gdzie mozna znalezc osoby które jzu cos takeigo robiły...?
Z góry Wielkie Dzieki

charry

10 lut 2005, 12:39   (#8)  

Fajne tylko zre z 40 zł na miesiąc :p

Intel

10 lut 2005, 19:25 40 zł.. :)  (#9)  

Intel napisał(a):Fajne tylko zre z 40 zł na miesiąc :p

No co ty wywalasz wszystkie uzadzenia typu dyski twarde i cała reszte diodek nie diodek, program odpalasz z fdd, i co tu am prad ciagnac wentylatorek na procku jedynei chyba... :)

charry

11 lut 2005, 16:54   (#10)  

Hmmm, no moze, nie mierzylem nigdy poboru pradu takiego kompa

Intel

22 lut 2005, 22:53 Tylko jak to zrobic...  (#11)  

Tylk opotrzebne by bylo uzadzenie podlanczane do portu drukarki do ktorego podlancamy napiecie i inne uzadzenia pod rozne porty....
A progrem w raz z komputerem za pomoca portu LPT1 sterowalby dopływem pradu do kazdego uzadzenia osobno...

charry

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Programator czasowy

andrzejkowac w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4816
Mam pytanie do bardziej obeznanych kolegów .Potrzebuje układa na płytce działający jak zwykły programator czasowy taki jak na fotce najlepiej na 230v ewentualnie 24 12v .Do umieszczenia w skrzyneczce ...
YouTube

Programator czasowy do akwarium

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 7340
Zapraszam do kolejnego odcinka AkwaGadki Rafała Kozery. Tym razem omawia on zalety analogowych programatorów czasowych. Zapraszamy do dyskusji.
rev..jpg

Polećcie dobry wyłącznik czasowy...

akwafun w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6991
Witajcie, zwracam się do Was z prośbą o polecenie naprawdę dobrego i sprawdzonego wyłącznika czasowego. Obecnie używam takich wyłączników elektronicznych za ok. 20 zł jak w załączniku. Niestety dziś p...
tablica.JPG

[DIY] Programator czasowy do świetlówek i CO2

qqrq w Oświetlenie · Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 18117
Proszę o wyrozumiałość bo w sprawach konstrukcyjno-majsterkowych jestem cienki bolek :) Mam teraz światło w pokrywie, włącza się je i wyłącza przyciskiem on/off znajdującym się na kablu zasilającym o...

Wlacznik czasowy do akwarium na Arduino

szpilaos w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1902
Witam mam problem z napisaniem programu na wlacznik czasowy. Wlaczanie przekaznika musi byc przez wyswietlacz LCD 2x16 z magistrala i zegarem Ds1307. Pomoze ktos w napisaniu programu??

Programator czasowy, przechodzenie między programami

marlowe w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6733
Programator czasowy taki jak na rysunku poniżej. Ustawiłem w nim 3 programy, całotygodniowe. 1. ON 7:00 OFF 15:00 i tak przez 7 dni w tygodniu 2. ON 9:00 OFF 17:00 i tak przez 7 dni w tygodniu 3. ON ...

Programator czasowy lektroniczny probelm.

Damian92 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 767
Witam mam problem z programatorem czasowym elektronicznym takim - http://sklep.amical.pl/index.php?products=product&prod_id=2202 i mam problem jak go ustawie to zaczyn po jakimś czasie się ...

Programator czasowy (Cyfrowy) na 4 wtyczki (źródła)

spec8320 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4686
Witam. Z góry przepraszam ale nie wiedziałem gdzie ten temat stworzyć a jako, że programatory są często używane do oświetlenia stąd ten wybór. Sprawa jest prosta obecnie posiadam 4 analogowe programa...

Sterownik czasowy trzech urządzeń

piotrek_pajak w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 3107
Znalazłem dziś na Alledrogo ofertę sterownika dla trzech urządzeń za - wydaje mi się - rozsądną cenę. Nie chcę tu uprawiać jakiejkolwiek reklamy, ale wiem, że wielu z nas poszukiwało/poszukuje takieg...

Programator czasowy - jak to działa?

Plut3k w Oświetlenie · Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 11701
Witam Muszę sobie sprawić takie urządzenie jak programator czasowy, bo często jak powinienem zgasić światło to nie ma mnie w domu. Na jakiej zasadzie działa poniższy produkt? https://roslinyakwa...

Statystyki

Ten temat przegląda 353 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 353 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.