|
|
jasny nalot na moczarce!! za mało co2????
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
mam pytanie odnosnie jasnego nalotu na moczarce tak jakby odkładający sie kamien czy to moze byc brak co2 w wodzie zasilam swoje akwa co2 przez dzwonjego rozmiary to 6x2cm wysokosc około 15cm napełniam dwa razy dziennie prosze o rady aha moje akwarium to 100l oświetlenie 3x18w niedługo bedzie 4x18 narazie nawoze sera florena około 2ml codziennie niedługo przerzuce sie na pg clasic i pg clasic,ferro,macro
-
apollooo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ostrzeszów (Wielkopolska )
U mnie też przez jakiś czas występowały takie objawy i nie wiem czym były spowodowane. A może to nadmiar jakiegoś pierwiastka ??
-
Tomek8282
●
narazie nie posiadam żadnych testów wiec mogę liczyć jedynie na pomoc bardziej doswiadczonych osób. Jedyne co sam wywnioskowałem (nie wiem czy mam racje) to fakt ze od trzech dni podaje codziennie nawóz wczesniej dawałem tylko przy podmianie wody i starcie zbiornika wiekszą dawke znaczy sie zalecaną a ten nalot dopiero dzisiaj zauważyłem zbiornik mam od 10 dni:)
-
apollooo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tak, odkaladajacy sie kamien na lisciach roslin o szybkim metabolizmie (osobiscie obserwowalem na moczarce, hemiantusie i valisnerii) swiadczy o zbyt malej ilosci CO2 w wodzie- rosliny zaczynaja korzystac z jonow weglanowych. Jedynym (tanim) sposobem zeby sprawdzic zawartosc CO2 jest niestety zakup testow na pH i KH, ale jesli objawy sa jak wyzej, to spokojnie mozesz przyjac, ze CO2 jest za malo. Lepiej zastap ten dzwon przez, chocby, bimbrownie- znacznie skuteczniejsza.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
kupiłem dzisiaj test na ph nio i wyszło gdzies koło 7,5 tw mam 6,5 tak wiec jest za mało co2 zabieram sie za robienie bimbrowni
-
apollooo
●
Powiązane tematy
Witam
Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
bezco2.jpg
In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes.
1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...
Witam
Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. Posiadam filtr ro i właściwie jade w akwarium tylko na samej wodzie ro. Jako że stosuje tylko wode ro więc mineralizuje ją. Dawniej korzystałem z prepara...
Dzień dobry,
Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...
Witam, zakładam akwarium 120L HT.
Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2
Akwarium - 80x35x50
Podłoże - Platinium Soil Normal
Zestaw Co2
Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...
Witam was serdecznie, moja przygoda z akwarystyka jest juz dosc dluga. zaczynalem kiedys od malego akwarium roslinnego gdzie mialem tylko filtr i grzalke. Na dzien dzisiejszy posiadam akwarium 116 L g...
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie.
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8
A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...
|
|