jasny nalot na moczarce!! za mało co2???? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

jasny nalot na moczarce!! za mało co2????

Liczba wyświetleń: 1518·Odpowiedzi: 4
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
apollooo Ostrzeszów (Wielkopolska )
mam pytanie odnosnie jasnego nalotu na moczarce tak jakby odkładający sie kamien czy to moze byc brak co2 w wodzie zasilam swoje akwa co2 przez dzwonjego rozmiary to 6x2cm wysokosc około 15cm napełniam dwa razy dziennie prosze o rady aha moje akwarium to 100l oświetlenie 3x18w niedługo bedzie 4x18 narazie nawoze sera florena około 2ml codziennie niedługo przerzuce sie na pg clasic i pg clasic,ferro,macro

apollooo
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ostrzeszów (Wielkopolska )

21 gru 2004, 19:06   (#2)  

U mnie też przez jakiś czas występowały takie objawy i nie wiem czym były spowodowane. A może to nadmiar jakiegoś pierwiastka ??

Tomek8282

21 gru 2004, 20:18   (#3)  

narazie nie posiadam żadnych testów wiec mogę liczyć jedynie na pomoc bardziej doswiadczonych osób. Jedyne co sam wywnioskowałem (nie wiem czy mam racje) to fakt ze od trzech dni podaje codziennie nawóz wczesniej dawałem tylko przy podmianie wody i starcie zbiornika wiekszą dawke znaczy sie zalecaną a ten nalot dopiero dzisiaj zauważyłem zbiornik mam od 10 dni:)

apollooo

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorz Guzik Kraków

22 gru 2004, 12:00   (#4)  

Tak, odkaladajacy sie kamien na lisciach roslin o szybkim metabolizmie (osobiscie obserwowalem na moczarce, hemiantusie i valisnerii) swiadczy o zbyt malej ilosci CO2 w wodzie- rosliny zaczynaja korzystac z jonow weglanowych. Jedynym (tanim) sposobem zeby sprawdzic zawartosc CO2 jest niestety zakup testow na pH i KH, ale jesli objawy sa jak wyzej, to spokojnie mozesz przyjac, ze CO2 jest za malo. Lepiej zastap ten dzwon przez, chocby, bimbrownie- znacznie skuteczniejsza.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

22 gru 2004, 17:59   (#5)  

kupiłem dzisiaj test na ph nio i wyszło gdzies koło 7,5 tw mam 6,5 tak wiec jest za mało co2 zabieram sie za robienie bimbrowni

apollooo

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 15007
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1778
YouTube

Low-tech bez CO2, bez nawozów, bez ogrzewania

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3988
bezco2.jpg In this video I discuss the four most important criteria for success when managing low tech planted aquascapes. 1. Substrate: Aquasoils are the best option and superior to other substra...

Mało minerałow w akwarium i padają ryby

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6458
Witam Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium. Posiadam filtr ro i właściwie jade w akwarium tylko na samej wodzie ro. Jako że stosuje tylko wode ro więc mineralizuje ją. Dawniej korzystałem z prepara...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1566
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie HT z Co2

Dejv33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9803
Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Jak szybko rozpuszcza się Co2 z dzwona?

seb_ik w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4610
Dzień dobry wszystkim! Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...

Czy ktoś zna skład CO2 w płynie?

smugga w Nawożenie · Odpowiedzi: 104 · Wyświetlenia: 55539
Witam, czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek forumowiczów zna i mógłby podać "przepis szwagra" na ten modny ostatnio specyfik jakim jest węgiel w płynie ? Spodziewam się, że tak jak w przypadku in...

Rośliny nie rosną, dziwny nalot na liściach

mikerd w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2443
Witam was serdecznie, moja przygoda z akwarystyka jest juz dosc dluga. zaczynalem kiedys od malego akwarium roslinnego gdzie mialem tylko filtr i grzalke. Na dzien dzisiejszy posiadam akwarium 116 L g...

Tetra CO2 Plus

mmagik123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 17181
Witam, Dzisiaj na stronie sklepu natrafiłem na CO2 w płynie. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tetra-plus-250ml-p-20913.html?osCsid=6df84e45f95e8 A teraz pytanie do was : Jak się sprawdza w waszych...

Statystyki

Ten temat przegląda 261 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570997
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 261 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.