jakie wkłady do kaskady w akwa 40 l ??
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
otórz mam nowiótkie akwa 40 l (40*40*25 cm)
jako filtr:
Kaskada AquaEl`a FZN-2 (już taką mam i ją wykorzystam)
przepływ ustawie minimalny (ok 200 l/h)
mam sporo miejsca na wkłady więc jakie zastosować?
standardowo mam gąbki, jednak myślę nad Wata + Keramzyt
czy tak bedzie dobrze?
-
dragann
●
dragann napisał(a):jako filtr: Kaskada AquaEl`a FZN-2 (już taką mam i ją wykorzystam) przepływ ustawie minimalny (ok 200 l/h)
Czemu piszesz "taki mam taki wykorzystam". Grzegorz Guzik na swojej stronie o małycha kwariach holenderskich pisze iż do tego typu zbiorników poleca w szczególności kaskady. Ja sam zbieram się na kupno jakiejś  CO do wkladow to IMHO wata + keramzyt powinny wystarczyć 
Pozdrawiam  Mateusz Jędrzejczak
-

mcflurry
●
- Ranga: Grafik SMRW
- Miasto: klikash?
bo fzn2 jest co najmniej ciut za duży 
-
Unnamed
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jest ciut aż nad to co potzreba jednak jak już wspomniałem taką już posiadam (z poprzedniego akwa) leżała w garażu - teraz nadszedł czas żeby ją ponownie wykorzystać 
-
dragann
●
W malym akwarium im wiekszy filtr tym lepiej- bedzie stabilniejsze jak sie namnozy wiecej bakterii. A co do wypelnien- zostaw gabke blizej wylotu, a w reszcie umiesc jakis bio-wklad: ceramike, lawe, biokule lub tp.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Kraków
-
Powiązane tematy
52-200323.jpeg
Poszerzyliśmy naszą ofertę o nowe wkłady ceramiczne Neo Media. Są one dostępne w trzech odmianach: PURE, SOFT i HARD a ich cechą charakterystyczną jest opcja korekty pH i twardości wo...
Hej,
Jako, że wracam do Hobby mam pytanie bo znalazłem dużo starych rzeczy i stąd moje pytanie czy są przeterminowane, czy nadają się jeszcze do użytku, czy lepiej może nie ryzykować i kupić nowe.
T...
Cześć,
To mój pierwszy post więc na wstępie chciałbym się przywitać :)
Chciałbym zasięgnąć Waszej, drodzy użytkownicy tego forum, wiedzy a mianowicie, otrzymałem od kolegi filtr zewnętrzny HW-302 mark...
Kupiłem Eheima 4+ Professionel 600 sugerując się dobrymi opiniami posiadaczy. Jeszcze go nie uruchomiłem, natomiast jakość wykonania na pierwszy rzut oka dość mocno odbiega od JBL e901, którego kiedyś...
Cześć, jakiej firmy stosujecie ceramikę w filtrach? I czy ktoś stosował Aquaela ta Bioceramax Ultrapro 1600 i jakie ma opinie na jej temat?
Tak jak w temacie, bo te orginalne już nie chcę trzymać 😞
Witam obecnie posiadam fluval 207 ( plus ,,prefiltr,, w którym mam dodatkowe media) jednak po około roku używania nachodzi mnie myśl nad wymianą na coś innego. Zastanawiam się nad Ultramaxem 1000 lub ...
Witam proszę o polecenie filtra kaskadowego do kostki aquaela 30l oczywiście szklana pokrywa z góry pójdzie out. Zależy mi na jak największej ilości miejsca w tej małej kostce dlatego chcę się pozbyć ...
Witam,
Jakie macie temperatury wody w Waszych akwariach i czy zauważacie jakieś problemy, albo może plusy tych temperatur?
Panowie przymierzam się do założenia krewetkarium. Mam już upatrzone prawie wszystkie elementy i stanąłem przed wyborem filtra wewnętrznego.
1. Widziałem w krewetkariach na YT, że spece stosują Pat ...
|