|
|
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
mam akwa od kilku w nim dużo roslin i coraz wiecej młych takich do 2mm ślimaków czy wie ktoś moze jak sie pozbyc tego cholerstwa???
-
apollooo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ostrzeszów (Wielkopolska )
Mregal
Pruszków (pod stolicą :)
Wybijać codziennie tyle ile się da, jeśli jest na szybce, to przyciskamy paluszkiem i juz po cfaniaczku
Podobno jak się włoży listek sałaty albo marchewke na noc, do akwrium do rano owe ważywko będzie oblepione ślimakami, ja próbowałem. Włożyłem liść sałaty do akwa, pływał po wierzchu, ale żaden ślimak u mnie nie lubi sałaty
I ostatnio sposób, który znam to kupno ślimako-zabójców. Jakieś rybki, które wcinają ślmaczki. Podobno Bocje lubią owe stworzonka.
Pozdrawiam
Marcin
Pozdrawiam
Marcin
-

Mregal
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: Pruszków (pod stolicą :)
dzieki za rade poszukałem troche na forum i cos tam znalazłem narazie nie robie nic akwa mam od 4 dni rybek brak za kilka dni wpuszcze tylkoo kilka kosiarek i otosków wiec ślimaki nie będą miały za duzo jedzenia narazie moze sie tak nie namnożą narazie ich ilość jest znośna zobaczy sie za kilka dni jak sprawa wygląda i wtedy bede myslał co dalej:)
-
apollooo
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
nie licz na to, że otoski pozbawią ślimaki jedzenia  . Przy braku glonów zabiorą się za rośliny, a Ty będziesz tylko słyszał ślimacze mlaskanie. Bierz się za robotę, jak Ci Mregal radzi albo kupuj bocje
-
wirek
●
- Miasto: Wrocław
Mregal
Pruszków (pod stolicą :)
apollooo napisał(a):dzieki za rade poszukałem troche na forum i cos tam znalazłem narazie nie robie nic akwa mam od 4 dni rybek brak za kilka dni wpuszcze tylkoo kilka kosiarek i otosków wiec ślimaki nie będą miały za duzo jedzenia narazie moze sie tak nie namnożą narazie ich ilość jest znośna zobaczy sie za kilka dni jak sprawa wygląda i wtedy bede myslał co dalej:)
He he... Nie jeden tak mówił.
Ja bym zabrał sie za nie "już wczoraj" póki jest ich mało i masz przewage nad nimi, za dwa dni to one będą mieć przewage
A tak poważnie wybijaj je jak najszybciej...
Pozdrawiam
Marcin
-

Mregal
●
- Miasto: Pruszków (pod stolicą :)
Mregal napisał(a):Wybijać codziennie tyle ile się da, jeśli jest na szybce, to przyciskamy paluszkiem i juz po cfaniaczku 
hehehe tak sobie teraz mysle... bo oki... wszyscy wiemy(mam nadzieje) jak sie ryby "humanitarnie" zalatwia i jakie sa problemy z morszczyzna...
ale teraz... taki slimak:P
no w sumie stfor...
tak sobie przypomanialm czytajac art na onecie o uwolnienu karpiow:]
pozdro
-
Gość
●
Z mojego doswiadczenia wynika ze nic nie zwalczy tak slimakow jak bocja wspaniala.
Te rybcie traktuja slimaki tak jak dzieci cukierki 
-
Andrzej.B
●
Nie wiem, czy bedę pomocna ale podzielę sie moim małym spostrzeżeniem.
Jak w pore nie opanowałam wiosennego najazdu ślimaków w moim 126 l, to doszło do tego, że dziemnie wyjmowałam ok 50 sztuk
Potem, stało się coś  (chyba zaczęłam mniej karmic rybki) i ślimaki zaczęły znikać, teraz jest ich tak symboliczna ilość, że jak raz na tydzień zobaczę jakiegoś, to jest to "święto". Natomiast w 22 l mam ich zatrzęsienie. Ryb nie mam tam juz od miesiaca, a ślimaków przybywa i nie nadążam z wyjmowaniem.
Czym sie różnią akwaria, poza litrażem?
126 l - 91 W światła i podłoże: zwykły żwirek, normalna obsada + KREWETKI AMANO
22 l - 24 W swiatła, podłoże: filtus + żwir, brak ryb i krewetek.
Raz widziałam, jak krewetka trzymała w "łapkach" muszelkę i coś przy niej przez kwadrans majstrowała 
-
Aktinidia
●
zrobiłem tak jak radzicie zaczołem je miszczyc i jak narazie jest ich mało mam problem znalezc choc jedną sztuke:) czasami raz na dwa dni jakis sie pojawia a wtedy ja wkraczam do akcji:))
-
apollooo
●
Powiązane tematy
slimaki.jpg
Na zdjęciach:
Clea helena (Anentome helena)
Apple snail (Pomacea diffuse)
Brotia (Brotia pagodula)
Blue turbo snail (Celetaia persculpta)
Nerite snails (Neritina natalensis sp.)
Dusky N...
Borykał się ktoś z plagą ślimaków w akwarium? Helenki dają radę tylko jeśli ślimaki są na dnie, a ślimaki złożyły mnóstwo jajek na roślinach, szybach i na mchu. Wygląda to tak
Neritiny i helmety. Co dwa-trzy dni zaglądam pod biurko i wyciągam oklejone kurzem i brudem. Dziś jedna z neritin pobiła wszelkie rekordy, żona ją znalazła po pracy na środku pokoju, ja ją wrzucałem j...
Czy dokarmiacie ślimaki, a jeśli tak to czym?
Helmeta i Neutriny próbowałam karmić tabletkami zawierającymi glony, pokarmem dla krewetek, gotowaną marchewką sparzoną pokrzywą,sałatą sepią dla ślimakó...
Cześć mam od dłuższego czasu problem ze ślimakami w akwarium. Po aklimatyzacji i wpuszczeniu ich do akwarium padają w maks kilka dni. Ostatnio rekord pobiła Ampularia i padła po kilku minutach. Od cze...
Potrzebuję pomocy mam akwarium 240 l temperatura 23º c pH 7 gh 20
Akwarium ma 120 cm długości 50 cm wysokości i 40 cm szerokość
Mam 20 neonów czerwonych
6 żałowników
3 piskorki
10 ampularii
5 kiryskó...
Cześć.
Mam problem ze ślimakami helmetami. Przez swój "sposób bycia" :lol: (nie wiem jak to nazwać) zdemolowały mi trawniczek z monte carlo. Trzymam je w kostce nano i teraz wygląda to tak, ...
Dzień dobry mam ślimaki zebry i czarne zauważyłem że siedzą non stop na korzeniach i je zjadają po czym na dnie mam pełno resztek czarnych po korzeniach wyglądają jak małe kupki co z tym zaradzić pros...
Wie ktoś czy no-planaria może zaszkodzić ślimakom helmet i ampularii?
Często zdarza się, że otrzymujemy lub kupujemy rośliny od innego akwarysty. Niestety zawsze łączy się z tym ryzyko zawleczenia niechcianych domowników. Stąd sugeruję przeprowadzać każdorazowo tygodnio...
|
|