Po moim akwarium wedrują maleńkie krewetki... - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Po moim akwarium wedrują maleńkie krewetki...

Liczba wyświetleń: 6596·Odpowiedzi: 12
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Iwona Tabor
Nie wiem jak to się stalo ale ciężarna krewetka, którą kupiłam kilka tygodni temu, rozmnożyła się z powodzeniem. Hhhmm sądząc po opisach o trudnościach w ich hodowli chciałam zapytać czy nie za wcześnie się cieszę :-( Wodę miałam o pH 7,8 i Tw 8 wiec bardzo nieszczęśliwa szukałam powodu. Z pomocą fachowca -wykluczając wszelkie za i przeciw -doszlismy do wniosku, że to zwirek jest felerny. dziś zbieram teń żwirek a tu mi oprócz moich 10 krewetek (w tym 5 ciężarnych :-) ) myk myk miniaturki około 7 mm. Żadne tam larwy ale mini krewetki Amano aż miło. Odłowiłam (trwało to z 3 godziny ;-) ) kilka szuk i na czas restartu baniaka są w słoiku 1l. z ciężarnymi. Zmierzam do tego, że dolałam im wody osolonej i czekam. Co jeszcze zrobić żeby zwiększyć im szanse przeżycia??? Hhhmmm rozpisałam się okropnie ale to jeszcze faza szoku :-) poporodowego. Czekam na życzliwe porady, jak im pomóc przeżyć? Czy wlać je do akwa po restarcie z innymi rybami? Czy lepiej odczekać? Pozdrawiam Iwoneczka

Iwona Tabor

Norbert Sabat Deep In Underground

14 gru 2004, 16:42   (#2)  

Hmm...a pewna jesteś że to są Caridina Japonica? Skoro młode mają po 7mm to znaczy że musiały się wykluć conajmniej 2-3tygodnie temu. W słodkiej wodzie powinny już teoretycznie zginąć (to tak jakby rozmnożyć paletki w jeziorze Malawi :wink: ). Troche to dziwne...może to jakieś mutanty? :)
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

Marcin Baranowski Białystok

14 gru 2004, 16:46   (#3)  

Zdażały się już przypadki rozmnożenia krewetek amano w wodzie słodkiej, więc wygląda na to, że nie jest to niemożliwe. Jeżeli krewetki są już tak duże to nie wymagają już wody słonej, IMHO niepotrzebnie namieszałaś.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

14 gru 2004, 21:50   (#4)  

Duch napisał(a):7mm to znaczy że musiały się wykluć conajmniej 2-3tygodnie temu

Po 8 tygodniach 0,5 - 0,8 cm (np. z http://www.aquatime.de/Caridina-Zucht/c ... -zucht.htm)

Po 2 tygodniach to sa 1-2 mm pionowe larwy - tyle akurat u mnie dozywaly, wiec mialem okazje zmierzyc ;) .

Wszystko to oczywiscie w slonej wodzie. Cos tu nie gra - pewnie chodzi o inne Cardina.

Pzdr Jurek

jurek b.

Marcin Baranowski Białystok

14 gru 2004, 22:05   (#5)  

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Mregal Pruszków (pod stolicą :)

14 gru 2004, 22:06   (#6)  

Też mi sie w to niechce wierzyć.
To tak jak Paletki próbować rozmnożyć w zwykłej wodzie, oczywiście złożą ikre ale ta bez odpowiednich parametrów wody, zżółknie...
Wydaje mi sie iż jest to jakaś inna odmiana niz ammano...
Pozdrawiam
Marcin

Mregal
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Pruszków (pod stolicą :)

Norbert Sabat Deep In Underground

15 gru 2004, 00:05   (#7)  

jurek b. napisał(a):Po 8 tygodniach 0,5 - 0,8 cm (np. z http://www.aquatime.de/Caridina-Zucht/c ... -zucht.htm)

Po 2 tygodniach to sa 1-2 mm pionowe larwy - tyle akurat u mnie dozywaly, wiec mialem okazje zmierzyc ;) .

No troche przesadziłem :) ...zapomniałem o tych larwach skaczących po szybach.

Wracając do głownego tematu i wątku z forum wet thumb..... Podejżewam iż w wyniku naturalnej adaptacji krewetka ta mogła przystosować się częściowo do rozmnażania w wodzie slodkiej. Rozmnażana jest przecież na skalę przemysłową a młode osobniki od lat trzyma się w słodkiej wodzie(mimo, że w początkowym okresie jest to woda słona). Wiem, że to mało czasu na "ewolucję" ale czy nie jest możliwe że przynajmniej 1 osobnik na 1000 uległ modyfikacji genetycznej? Napewno nie wszystkie larwy przeżywają ale może jest to jakiś mały kroczek w ewolucji? :)
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

Aquadam TYCHY,NIIGATA

15 gru 2004, 21:08   (#8)  

Tak... niewątpliwie jest to krok tylko w którą stronę?
Wyobrażcie sobie krewetki wielkości raka i pływające w polskich wodach :)
Albo krewetka żerująca na rybie jak podnawka na rekinie.

Jedno jest pewne ,że krewetka Amano jest mięsożernym nocnym drapieżnikiem..... autopsja

Gratulacje za udane rozmnożenie:)

Pozdrawiam
Adam P.

Aquadam

Miasto: TYCHY,NIIGATA

Wspieram stronę kontem Premium

Marcin Peczek Łódź

15 gru 2004, 21:52   (#9)  

Aquadam napisał(a):Jedno jest pewne ,że krewetka Amano jest mięsożernym nocnym drapieżnikiem..... autopsja

Adam a mógłbyś podać więcej szczegółów ?
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Miasto: Łódź

Aquadam TYCHY,NIIGATA

15 gru 2004, 22:49   (#10)  

Do zbiornika 650l wpuściłem 100szt. Paracheirodon simulans 8mm długości z odłowu. W tym samym zbiorniku 120 krewetki Amano. Przeżyło 15szt. simulansa
Zadnych trupów , śladów, poszlak - focus na krewetki .
W zbiorniku 300l wpuszczono 100szt. 30 krewetek przeżyło 65szt. simulansa.

Oczywiście dodam iż w obu zbiornikach panowały perfekcyjne warunki .

Wniosek: Smiertelność małych rybek jest wprost proporcjonalna do posiadanych krewetek( matematycznie -dedykacja dla G.Guzika)

Pozdrawiam
Adam P.

Aquadam

Miasto: TYCHY,NIIGATA

Wspieram stronę kontem Premium

16 gru 2004, 23:33   (#11)  

zgadzam sie z predmowca. U mnie tez dochodzilo do dziwnych zaginiec neonow, oraz ich okalecznia (mam 2 okalecznone)

radzio222

wik Kalisz

17 gru 2004, 13:09   (#12)  

Potwierdzam mięsożerność C.japonica.
Martwego neona (3,5cm) zjadły w ciągu ok. 12 godzin - mam 21 szt. "Amano". Zaobserowałem również walki krewetek nad padliną.
Natomiast nigdy nie zaobserwowałem ataków krewetek na ryby, ale.......... zastanawiające jest, że wszystkie padnięcia ryb (neony, rodostomusy, otoski- wszystkie ok. 2-3 cm) w moim akwa następowały w nocy.
Mniejsza aktywność ruchowa ryb?, znieruchomienie (sen)? - czyżby to wywoływało u krewetek jakiś impuls i atak na ryby :?:

wik
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kalisz

15 mar 2007, 23:31   (#13)  

istnieje odmiana krewetek niesamowicie podobna do amano, prawdopodobnie nie mają jeszcze swojej nazwy lub też są to kundelki innych gatunków("łączące sie gatunki krewetek "tworzą"przeżroczystą wersje praprzodka :twisted:"- to cytat)coraz więcej się pisze o amano rozmnazającej sie w akwa .... to pomyłka tylko fachowiec stwierdzi czy to amano a oni -fachowcy- twierdzą że najłatwiej rozpoznać je po tym że się nie mnożą w akwarium słodkowodnym to wiadomo na 100% że to Caridina Japonica...

mysia

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198957
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
YouTube

Nagle padające krewetki

ZUREK w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3214
Dzień dobry, witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący. Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem s...
YouTube

Tak wygląda ławica w akwarium

Totik w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1756
Miłego oglądania &t=&t=
20250410_203113.jpg

Identyfikacja: ślimaki w akwarium

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 70413
slimaki.jpg Na zdjęciach: Clea helena (Anentome helena) Apple snail (Pomacea diffuse) Brotia (Brotia pagodula) Blue turbo snail (Celetaia persculpta) Nerite snails (Neritina natalensis sp.) Dusky N...
20250531_094104.jpg

Robaki w akwarium

kubus____123 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1926
Mam problem, w akwarium pojawiły się takie robaki. Są bardzo żarłoczne i z dnia na dzień jest ich coraz więcej. Co to może być? Jak je zwalczyć?
20250331_173830.jpg

Krewetki Amano a atakowanie żywych ryb

Hagar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13302
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
ebc24ef2-7957-434f-be11-c40249a92ffd.jpeg

Chore krewetki

bluvel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5322
Cześć, wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
20250129_100202.jpg

Ciąża krewetki

Ali2121 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6846
Cześć jeśli mój wątek się gdzieś dubluje to z góry przepraszam. Mam pytanie moja krewetka neocardina red cherry zaciążyła i ma tak dużą ilość jajeczek pod ogonem że mam wrażenie, iż te wypadną. Czy je...

Preis Carley (Coly) a krewetki

bluvel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5919
Cześć, w moim akwarium prawie na pewno zawitały pasożyty. Póki co u jednej z rybek gupika endlera (samicy) są widoczne objawy - wychudzenie, mimo apetytu, czerwone skrzela i glutowate odchody. Parame...

Litraż dla krewetki filtrującej

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4324
Witam wszystkich :) Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...

Statystyki

Ten temat przegląda 270 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 270 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.