|
|
czy wszystkie świetlówki kompaktowe sie tak grzeją???
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
zamontowałem sobie dwie świetlówki kompaktowe 26 wat niestety po 30 min działania zaczeły mi topoc odbłyśnik zrobiony z rury pcv . Po tym zrobiłem dziury nad świetlówkami aby sie chłodziły po 30 min zaczeła sie pręzyć pokrywa akwarium zrobiona z poliwęglanu niestety musiałem zrezygnowac z tego rozwiązania i wstawic klasyczne świetlówki czy śą kompakty które sie tak nie grzeją ???? mam kompakt 26 wat podłączony do dławika 2*18 WAT wymontowałem to z orginalnej oprawy
-
apollooo
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Ostrzeszów (Wielkopolska )
IMHO standardowe świetlówki są znacznie lepsze od kompaktowych 
-

DarekO
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
DarekO napisał(a):IMHO standardowe świetlówki są znacznie lepsze od kompaktowych 
jasne a najlepsze są zwykłe żarówki 60-tki pewnie... apollooo napisał(a):zamontowałem sobie dwie świetlówki kompaktowe 26 wat niestety po 30 min działania zaczeły mi topoc odbłyśnik zrobiony z rury pcv . Po tym zrobiłem dziury nad świetlówkami aby sie chłodziły po 30 min zaczeła sie pręzyć pokrywa akwarium zrobiona z poliwęglanu niestety musiałem zrezygnowac z tego rozwiązania i wstawic klasyczne świetlówki czy śą kompakty które sie tak nie grzeją ???? mam kompakt 26 wat podłączony do dławika 2*18 WAT wymontowałem to z orginalnej oprawy
jakich dokładnie używałeś świetlówek? ja używam teraz 36W Osram Dulux L 860 i też mam je włożone w przeciętą rure PCV (średnica tej rury to 10cm) i nie zauważyłem aby cokolwiek mi się topiło. zadnej folli ani odbłyśników nie mam. wcześniej miałem Philipsy Master PL-L2x55W i też się nie topiło więc chyba masz jakieś dziwne to PCV.
-
mader
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
miałes je ze zintegrowanym sys. zapłonowym czy bez moje są bez moze to ma jakies znaczenie moze mam kijowe dławiki??
-
apollooo
●
moje to niezintegrowane, do nich potrzebuję zewnętrznego statecznika elektronicznego. napisz jakie dokładnie miałeś te świetlówki.
-
mader
●
moje to osram dulux d 26w/830 i philips master pl-c 26w/840/2p i każda podłączona do dławika 2*18 bta 18l 31 philipsa
-
apollooo
●
Czy mi sie wydaje czy każdy z Was mówi o czym innym. Kolega w pierwszym poście mówi chyba o energooszczędnych kompaktach, czy sie myle ?
-
Intel
●
Apollooo mówi albo o żaówkach energooszczędnych albo o niezintegroeanych PL-L na trzonku 2G11- http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p ... 3cc4abad19
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
chyba jednak o żarówkach bo te PL-L nia ma 26 W tylko najbliższe tej mocy są 24 Watowe
"idziemy dalej by być bliżej..."
-

koplek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Pszczyna
pisałem o swietlówkach master pl-c 26w:)
-
apollooo
●
teraz mam inny problemaktualnie posiadam 3 swietlówki 18W t8 kazda podłączona do zwykłego statecznika stateczniki sa niby na dwie swietlówki wiec dzisiaj chciałem podłączyc jeszcze jedną czwartą swietlówke no i rybka po podłączeniu drugiej swietlówki tylko jedna odpala jak wyjme jeden kabelek od tej co zaswieciła zapala sie druga( a pierwsza gasnie co jest rzeczą oczywistą:) )jednak na stateczniku jest napisanne ( 1xtld18/tl20--2xtld18/tl20) i są dwie pary wejsc druga swietłówke podłączyłem do drugiej pary tak jak pierwszą probowałem na wszystkich trzech statecznikach i działo sie to samo
-
apollooo
●
Powiązane tematy
Hej
Taki krótki poglądowy film . Jakie były i jakie są obecnie dostępne lampy od firmy ADA. &t=?si=3SJP3es5w0MrHKWK
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
Witam forumowiczów po dłuższej przerwie na forum 😀 .Od dwóch lat mam akwarium Juvel rio 125 i półtora tygodnia temu robiąc jego restart naszło mnie aby postawić duże akwarium . Obecnie jestem na takim...
Witam.
Nie znam się na elektronice a bardzo chciałbym zbudować belkę oświetleniową w połączeniu z tc420 (który będzie tylko sterownikiem oświetlenia) do akwa 160l.
Mam radiator , diody power led 1w ...
Cześć.
Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...
Dzień dobry.
Planuje akwarium 90x45x45 i zastanawiam się nad doborem oświetlenia.
Po pierwsze, czy lampa skylight hyperbar 75 cm nie będzie pozostawiać niedoświetlonych miejsc po bokach?
I drugi...
Witam będę zakładał zbiornik o wymiarach 60x40x36 i tutaj pytanie odnośnie oświetlenia chihiros wrgb 2 czy skylight hyperbar akwarium będzie na podłożu aktywnym rośliny średnio wymagające i wymagające...
Witam.
Chcę wymienić świetlówki w mojej pokrywie i zastanawiam się czy lepiej włożyć standardowe świetlówki t8 czy zamienniki LED. Które rozwiązanie jest lepsze dla roślin?
Cześć,
Mam akwarium 112l, roślinne.
Butla CO2, eheim experience 350, nawożenie vimi all in one, woda RO z mineralizatorem vimi.
Gatunki roślin to: eleocharis parvula mini, Alternanthera reineckii Mini...
|
|