400l - proszę o dobór filtra i oświetlenia - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

400l - proszę o dobór filtra i oświetlenia

Liczba wyświetleń: 3524·Odpowiedzi: 8
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam.
Zdecydowałem się na kupno akwa o wymiarach 160x50x50 wraz z szafką w firmie AkwaBoro. Pokrywa hm.. chyba wykonam sam. Proszę o poradę jaka filtracja wody i jakie oswietlenie. Marzy mi sie akwa typu holenderskiego.
Pozdrawiam i oczekuję porad od doświadczonych akwarystów.

garobi

Grzegorz Guzik Kraków

08 gru 2004, 11:50   (#2)  

Odpowiem Ci troche "z boku": procz innych mam akwarium 120x45x60 z oswietleniem 2x150W HQI zbiornik jest otwarty (swoja droga nie wiedziec czemu ludzie boja sie otwartych zbiornikow, a zupelnie nieslusznie) w oprawach Briluxa zakupionych w necie, firma bodaj Aqvalight- wyszlo bardzo tanio i jestem zadowolony z caloksztaltu. Co do filtracji- 2xEheim 2213 Classic z biologicznym wkaldem- bardzo dobre filtry.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

08 gru 2004, 12:48   (#3)  

Grzegorz Guzik napisał(a):Odpowiem Ci troche "z boku": procz innych mam akwarium 120x45x60 z oswietleniem 2x150W HQI.

Grzegorzu jakie sa twoje odczucia estetyczne takiego wysokiego i wąskiego zbiornika?? czy masz jakies problemy z aranzacja w nim?? fajnie by bylo jakbys zamiescil fotke bo mam prawie identyczny zbiornik(120x40x60) i mam z nim sporo problemow jak np. stoji na szafce 90 cm i zeby cos w nim zrobic musze stac na malym stoliku, ciezko mi zrobic jakas sensowna aranzacje, a o oswietleniu to juz nie mowie, ogolnie wizualnie sam zbiornik mi sie nie podoba ze wzgledu na wymiary

plto

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

08 gru 2004, 13:35   (#4)  

Kup pokrywe w akwaboro bez elektryki. Wyjdzie jakies 350-400 zl za ladna (i pasujaca) pokrywe.
Elektryke zrobisz sam. Proponuje T5 4x54. Beda dobrze glony rosly, a koszt wyjdzie jakies (w sumie za calosc) 900 zl.

Jak chcesz miec grzybki na scianach, tropikalna wilgoc w chacie i wyskakujace latajace rybki to proponuje HQI z Plexidasu. Wyjdzie jakies 800 zl za 2x 150 W.

volcano

Marcin Baranowski Białystok

08 gru 2004, 13:42   (#5)  

Szczerze mówiąc to nigdy nie słyszałem żeby ktoś z otwartym zbiornikiem narzekał na grzybki na ścianie. Latające rybki to co innego :wink:

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

09 gru 2004, 08:26   (#6)  

Szczegolnie zimą w blokach z centralnym ogrzewaniem otwarty zbiornik to jest to.

labeo

Grzegorz Guzik Kraków

09 gru 2004, 11:37   (#7)  

Moje HQI wyszlo razem z masztami i zarnikami okolo 600 zlotych! Wiec jest absolutnie bez konkurencji. Rybki mi nie lataja, a co do wilgoci tropikalnej, to... zwykle okna w mieszkaniach sie otwieraja... :twisted:
Co do szafki- ja mam szafke o wysokosci 70 cm, wiec nie ma problemu z grzebaniem we wnetrzu. Co do wymiarow zbiornika- wybralem takie swiadomie- pan Amano, ma wiele takich wlasnie zbiornikow :wink: i swietnie sie prezentuja.
PS. Fotka moze niezadlugo- robie tradycyjnym sprzetem, wiec trzeba wywolywac.........
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

09 gru 2004, 17:03   (#8)  

A jak jest z nagrzewaniem sie lamp? Czy grzeja sie mocno??

chimba

09 gru 2004, 17:17   (#9)  

Witam,
Z tą pokrywą to dobry pomysł - tak zrobię (kupię samą pokrywę i resztę dorobię).
Nie wiem co z filtrem. Im więcej czytam forum nabieram ochoty na sumpa. Niestety, dobry sump to doświadczenie i praktyka a ja jestem początkujący.
Czy do 400 l akwa warto robić sumpa ?

garobi

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Masz starszą (1) wersję filtra OASE - obejrzyj!

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2307
Hej Film jak w prosty sposób 1 wersję filtrów OASE przerobić (tuning), aby działały jak wersja 2. Film po niemiecku. &t=?si=B9Qhdg7q8R1DB2Sn
Screenshot_20241229_201834_Allegro.jpg

Wybór filtra RO

Edea w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1081
Witam, Planuje zakupić filtr RO do akwarium 30l (neocardina blue velvet). Aktualnie z kranu mam 7.8 ph, 9 Kh 14 Gh, NO3 utrzymywane na poziomie 10-15. Krewetki żyją, jednak czasem pojawiają się pojedy...
68319-0706348929.jpg

Rozbudowa filtra RO INVITAL ADVANCED

adasko w Filtracja · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 11494
Witam, Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Invital RO ADVANCED Wszystko jest ok,ale niestety ze względu na dużą ilość krzemianów w wodzie wodociągowej ich nie eliminuje. Według testów JBL woda z akw...

zbiornik do filtra RO3

Bruner w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 128
Mam filtr RO3 100GPD (akwarystyczny, 3 częściowy - wkład węglowy, mechaniczny i membrana), chcę podłączyć do niego zbiornik na wodę (membranowy 6 gal). Chciałbym mieć możliwość pobierania wody przez w...

Wibracje szkła od filtra wewnętrznego

Valeska w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2599
Hej, może wpadam w lekką paranoję XD, ale czy to normalne, że filtry wewnętrzne (tu akurat Pat Mini) zamocowane do szyb na przyssawkach powodują lekkie, ale wyczuwalne drgania szyb w akwarium? Jak prz...

Zatyczka w głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1232
Może ktoś podpowie, po co jest ta zatyczka oraz czy musi być włożona? https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/czesci-zamienne/glowice-pompy-pokrywy/zatyczka-wewntrzna-glowice-eheim-professionel-2...

Wyłączanie drugiego filtra

piotrjaniszek w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3098
Witam, W akwarium mam dwa filtry zewnętrzne. Co by się stało gdybym jeden (mniejszy) podłączył pod zegar czasowy z oświetleniem. Star o 12, stop 21.

Nowy wirnik do filtra

Lejla w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1662
Dzień dobry wiem że to może trochę głupie pytanie ale czy zamawiał ktoś wirnik do filtra tetra ex1000 z strony invital? Pytam ponieważ wirnik na zdjęciu wygląda całkiem inaczej niż naprawdę. Z góry dz...

Brzęczenie głowicy filtra Eheim 2228

GP w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1285
Czy ktoś rozbierał głowicę filtra Eheim 2228. Próbuję rozwikłać problem brzęczenia głowicy. Nie sądzę, że problemem jest wirnik lub ośka. Tu jest wszystko OK. Inny problem jaki zauważyłem to głowica o...

Wybór filtra do akwarium 160l

tomasz bracki w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3622
Witam Szykuje się do zmiany akwarium na 160 l i nie wiem jaki filtr wybrać . Rozważam AQUELA ULTRAMAX 1000. Czy jednak przy tym litrażu skupić się na 1500? A może inna marka ?W akwarium 45 litrów pos...

Statystyki

Ten temat przegląda 293 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 293 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.