W moim akwarium rośliny mają dziwne kolory. Kryptokoryny zielone wypuszczają brązowe liście, bakopy także nie są zielone tylko tak jakby żółte, końcówki rogatków są brązowe jednak, one ładnie rosną czego nie można powiedzieć o reszcie. Liście u anubiasów są natomiast nazbyt jaskrawych kolorów (jasno zielone). Kontynuując elocharis ma 2,5 cm wysokości i rośnie powoli, a lileaopsis nie rośnie w ogóle. Na domiar złego akwarium zatakowały mi krasnorosty. Rosną na wszystkim (nawet na żwirze) oprócz rogatków sztywnych, kryptokoryn, i nie ma ich na szybach.
Co oznaczają te kolory roślin ?
Jak walczyć z krasnorostami ?
Bardzo proszę o poradę.
Jakich nawozów (w miarę tanich i dostępnych) zawierających żelazo i makroelementy dobrze jest użyć, aby współpracowały ze sobą. W jakich ilościach je podawać ?
Ja podaję tylko Tetrę PlantaMin 2 krople na dzień. A i lepiej jest lać nawóz rano czy wieczorem ?
Zadajesz pytania, na ktore juz padaly odpowiedzi poszukaj troche na tym forum Co do nawozow- zobacz linie Planta Gainer i przesledz dyskusje na jego temat.
Gdy dostałem te kryptokoryny liście były koloru zielonego, jednak po kilku dniach zaczęły wyrastać nowe brązowe. Ale mniejsza o to. Oddałem je już do zoologicznego. Może w moim akwarium brakuje makroelementów. Wnioskuje tak, bo właściwie jest w porządku, jednak wtedy gdy są włączone 2 świetlówki po 15 W każda. Dodam, że nawożę nawozami mikroelementowymi i CO2 (ph ok. 7). Wodę wymieniam 2 razy w tygodniu 25%. W momencie jednak gdy włączy się 3 świetlówkę 15 W po kilku dniach rośliną, a zwłaszcza widać to na roślinach takich jak: rogatek, bakopa i anubias nana, coś zawadza lub czegoś brakuje. A mianowicie: Rogatek sztywny (Ceratophyllum demersum) ma objawy uschnięcia czy zwiędnięcia. Świeże końcówki maja kolor brązowo-biały, zamiast rosnąć do światła wiginają się w dół jakby zwiędły. Bakopa ma liście nie zielone lecz żółto-zielone i przestała rosnąć. Anubias natomiast wypuszcza nowe liście bardzo jasnozielone.
Czy rzeczywiście tak jak powyżej napisał Grzegorz Guzik mam braki makroelementów i żelaza ?
co do żelaza to bardzo prawdopodobne!!! a co do makroelementow tez lecz nie dowiesz sie trego dopuki nie zmierzysz ich zawartosci,
z Ta Cryptocoryna popelniles blad bo to byla najprawdopodobnej Cryptocoryna Wendeti hodowana szklarniowo i po wlozeniu do wody w akwarium zaczela wyksztalcac prawidlowe liscie, przynajmniej u mnie tak z nia bylo
Co do tych kryptokoryn to i tak bym je oddał bo były mi nie potrzebne. Nie lubię kryptokoryn.
Postaram się zatem zacząć nawozić makroskładnikami i więcej żelazem. Zobaczę co z tego wyniknie.
Dziad Borowy
PS Jakie są w miarę tanie i dobre testy do pomiaru żelaza i makroskładników ?
Grzegorz Guzik napisał(a):Z tym mierzeniem zawartosci.... Mozna miec ZERO azotanow i fosforanow, a nie miec ich niedoborow
oczywiscie ze tak!!! zapomnialem tylko o tym wspomniec
ale jezeli mamy objawy niedoborów to przy poziomie zerowym ktoregos z makroelementow to mozna stwierdzic ze z duzym prawdopodobieństwem jest to ten ktorego poziom jest zerowy, i dodajac ostroznie niewielkie dawki mozna potwierdzic lub obalic teze,
inaczej sie to ma znowu w sytuacji gdy oba skladniki NO3 i PO4 sa na poziomie zerowym a rozwoj roslin jest wmiare prawidlowy wtedy raczej nie wystepuja niedobory
Popraw mnie jezeli sie myle bo sam mam teraz niewielkie problemy z niedoborami
Boracz w Nawożenie· Odpowiedzi: 70 · Wyświetlenia: 26809
Czy może mi ktoś pomóc w temacie: dlaczego rośliny w moim akwarium nie bąbelkują, ani jak rosną, ani po przycince? Na początku było ok, ale od jakiegoś czasu nic sie nie dzieje
Link do mojego zbiorni...
NatsuEND w Nawożenie· Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7789
Hej,
Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI
Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63.
Skutk...
vasteq w Nawożenie· Odpowiedzi: 47 · Wyświetlenia: 21870
Czy może ktoś wytłumaczyć jak twardość wody a w szczególności KH ma wpływ na przyswajalność nawozów lub na ilość ich podawania? Przy małej twardości potrzeba chyba mniejszych dawek nawozów zgadza się?...
Anonim 4156 w Nawożenie· Odpowiedzi: 29 · Wyświetlenia: 9712
Akwarium od kilku lat. Oświetlenie led kombinowane. Wg info winno być w granicach 0,5-07W/l. Całość na zwykłym żwirku. Pojemność 120 l. Podmiany wody co tydzień po 20 litrów RO (mineralizowana). CO2 p...
tomto1 w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4593
Cześć, zmagam się z tematem wybarwienia jakiś już czas - bez zadowalającego skutku ;) Oto co próbowałem i efektów niemal nie widać:
- azot = 0, nie podawany przez 3 tygodnie, znaczące spowolnienie wz...
mario w Nawożenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 8340
Cześć,
generalnie miałem nie mieć jakiś super wymagających roślin ale nawet i te mają swoje słabsze dni. Obecnie w zbiorniku 720l brutto na zwirku, zbiornik dojrzały 4mce,nieodmulany:
1) Nurzańce
2)...
Anonim 4156 w Nawożenie· Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 9356
Akwa 120 litrów i CO2 z butli. Co tydzień podmiana 20 l wody RO, co 3 tygodnie - 30 litrów RO.
Od kilku tygodni utrzymuje mi się stały poziom NO3 (10-20 mg/l), K - 15 mg/l. Fosfór w pożądanym zakresie...
brunonatura w Nawożenie· Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 9762
Cześć,
rozpoczynam nowy wątek, aby nie mieszać w innych założonych przeze mnie.
Chciałbym rozpocząć nawożenie w moim Iwagumi. Akwarium ma miesiąc i dojrzało.
Mam dwa gatunki roślin Eleocharis parvula...
Furyan w Nawożenie· Odpowiedzi: 18 · Wyświetlenia: 9960
Witam , od półtorej roku mam baniak 200 litrowy.
Pół roku temu dołożyłem CO2 i miesiąc temu wymieniłem oświetlenie z oryginalnego juwela na dwie belki Superfish 56W suny + aquael plant 32w.
Rośliny po...
Statystyki
Ten temat przegląda 302 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571013
• Liczba wątków: 48810
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 301 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej