Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam prośbę, czy znacie jakiś sposób aby sprawdzić czy test NO3 daje prawidłowe wyniki? Kupiłem test Nutrafin i w trzech akwariach pokazuje wyniki bliskie zeru. Po podmianie wody i po kilkunastu dniach przed kolejną podmianą - prawie zero ! Nie mam niestety znajomych, którzy dysponowaliby takim testem aby je porównać.
-
gruber
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Skawina
jak masz w domu KNO3 to mozesz wyliczyc z kalkulatora dostepnego na serwisie, o ile podniesie ci sie wartosc w 100ml wody destylowanej, potem mierzysz testem ta wode i porownujesz jaka jest roznica miedzy wartoscia z kalkulatora a z testu
ps.
napierw musisz zrobic osobny roztwor KNO3 wg kalkulatora i wyjdzie ci o ile podniesie Ci sie wartosc NO3 w 100ml po dodaniu 1ml
-
plto
●
Dzięki za odpowiedź. Niestety nie posiadam w domu KNO3. Mógłbym go kupić ale jak przeglądałem posty w temacie "kalkulator" to rozbiłem się na tych chemicznych wywodach. Niestety nic z tego nie rozumiem - rzucało się kamieniami w szkołę 
-
gruber
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Skawina
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
Cześć wszystkim,
zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody.
Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą:
PH 7,5
KH 4
GH 6-7
No2 0
Woda w kranie:
PH 8,5
KH 3
GH...
Witam.
Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :)
Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
Hej
Bardzo prosto pokazane i łatwo wytłumaczone. Niestety po niemiecku , ale warto zobaczyć. &t=?si=mNlh1Rr8MVou5lP7
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Witam.
Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.?
Wywolac to może jakiś konkretny glon?
Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.
Witam,
zalecane jest w akwarium towarzyskim z roślinami i rybami utrzymywanie wody na poziomie KH 4-5, GH 8-9.
Teraz pytanie...
Czym zmineralizować wodę RO, żeby uzyskać powyższe poziomy KH/GH, a ni...
Cześć,
mam problem z określeniem PH na podstawie dwóch testów od firmy Zoolek.
Test pH w zakresie: 4,5-9,0 pokazuje wynik 7.5 - tu jestem pewny
Test pH w zakresie: 6,0-8,0 pokazuje wynik 8< - tutaj...
|
|