Ile ryb do holendra 375l??????czy jak mało to tez żle? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ile ryb do holendra 375l??????czy jak mało to tez żle?

Liczba wyświetleń: 5800·Odpowiedzi: 9
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Obecnie oddałam swoje rybcie i mam prawie pusty zbiornik.......w obsadzie jest tylko 9 neonów i 7 kosiarek...i jakos strasznie pusto się zrobiło :roll:
wczesniej miałam dosyc duze ryby
i moje pytanie
ile ryb wpuscic i jakie gatunki polecacie ( nieukrywam ze zalezy mi tez na ich atrakcyjnosci)....zeby nie zagescic i zeby nie brudziły mocno bo pózniej problem z azotanami itp
i jeszcze jedno pytanie czy rozmnozenie neona czerwonego jest trudne????
pozdrawiam :wink:

kicia
Ranga: Zainteresowany tematem

Grzegorz Guzik Kraków

23 lis 2004, 18:23   (#2)  

Zaczne od tylu: niegdys czerwony neon nalezal do ryb problemowych, obecnie da sie go wytrzec ponoc nawet vw sredniotwardej wodzie.
Co do obsady 300-litrowego zbiornika, to masz cala plejade ryb kasaczowatych, drobnoustki, razbory, kiryski, pielegniczki........ wedle gustu- wez stosowna ksiazke i poprzegladaj, jest tyle pieknych ryb, ze z pewnaoscia cos znajdziesz. Co do ilosci, to wydaje mi sie, ze przy stalych podmianach wody i dobrym filtrze biologicznym zjawisko przerybienia nie jest az tak grozne jak sie ludziom wydaje. Dam przyklad: w moim zbiorniku 320 litrow plywa aktualnie ok 25 zwinnikow jarzencow, tak z 15 cesarskich tetr, 3 pielegniczki Ramireza, kosiarek chyba 5, oraz pewna ilosc krewetek Amano. Ale zamierzam jeszcze dolozyc 25 Hyphesobrycon erythrostigma, na ktore aktualnie oczekuje i jeszcze jakies pielegniczki np. Apistogramma borelli lub agassisi.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

23 lis 2004, 19:14   (#3)  

Jeśli masz już neony to dokup ich większą ilość. Takie stadko wygląda bardzo efektownie. Sam trzymam w 300L ponad 50 zwinników jarzeńców. Przy takiej ilości dość często się rozmnażają co jest dodatkową atrakcją.
Pamiętaj że przy zakupie większej ilości ryb zawsze można się potargować :wink:

RedBaron

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 lis 2004, 23:06   (#4)  

a czy wasze kosiarki interesuja się neonami?......bo moje strasznie je ganiaja ...moze dlatego ze neonków jest tak mało?

kicia

Grzegorz Guzik Kraków

23 lis 2004, 23:10   (#5)  

Moje sie interesuja glownie platkami i niestety mchem jawajskim, ale tylko w tej trzysetce w innym akwarium zupelnie sie go nie czepiaja. Ryb nie tykaja.
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków

Grzegorz Guzik

Miasto: Kraków

rybal Olsztyn

24 lis 2004, 12:54   (#6)  

kicia napisał(a):a czy wasze kosiarki interesuja się neonami?......bo moje strasznie je ganiaja ...moze dlatego ze neonków jest tak mało?

Jeśli to są właściwe kosiarki, to raczej nie męczą innych towarzyszy niedoli, jeśli jednak masz kosiarke fałszywą, to ta jest bardzo wredna. Moje pierwsze kosiarki były "fałszywe", wiec szybko się ich pozbyłem....
Na stronie akwafoto jest opis obu gatunków
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00360
http://www.akwafoto.pl/baza.php?view3=gatunek&gat=00091
pozdr
Tomek

rybal

Miasto: Olsztyn

24 lis 2004, 14:42   (#7)  

Moje kosiarki nie męczą innych ryb ale za to bardzo dobrze skubią Rotale wallichii i mini mech co bardzo mnie denerwuje :x. Co prawda gdy je nabyłem szybko pozbyłem sie glonów i byłem z nich bardzo zadowolony jednak gdy urosły a glony juz nie sa takim problemem jak kiedyś troszeczke mnie denerwują. Dodam że ryby u mnie nie są głodzone :wink: .

Sylwek P.

24 lis 2004, 14:43   (#8)  

wiesz co Tomek?
chyba masz racje mam 9 kosiarek ....kupowane w tym samym sklepie i w tym samym czasie i 3 wygladaja mi na fałszywe :twisted:
czyzby sprzedawcy az tak oszukiwali mieszając 2 gatunki?
te niby fałszywe wogóle nie interesuja się podłozem (glony) tylko lataja jak nakręcone po całym baniaczku....
tylko jak te stworzenia poruszajace sie szybciej niz człowieka mysli wyciągnąc?
hehehe udało się to komus? :lol:

kicia

Norbert Sabat Deep In Underground

24 lis 2004, 15:18   (#9)  

kicia napisał(a):tylko jak te stworzenia poruszajace sie szybciej niz człowieka mysli wyciągnąc?
hehehe udało się to komus? :lol:

Jest to możliwe aczkolwiek trudne. Ostatnio udało mi się wyłowić kosiarkę+3neony (przypadkiem) posługując się pułapką butelkową:
http://www.reef-aquarium.net/resources/ ... etrap.html
Użyłem butelki po Arcticu 1.5l tylko że u mnie było więcej wolnej przestrzeni niż w wersji z linka. Przynętę stanowiła tabletka roślinna Sera Plankton Tabs :wink: ......kosiarka zajżała do butli po 25-30minutach ale już z niej nie wypłynęła.
Można próbować siatką ale wiem z autopsji że ma się marne szanse :lol: i trzeba liczyć na szczęście.
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat

Miasto: Deep In Underground

25 lis 2004, 22:34   (#10)  

ja jak akwa przenosiłem wyłapywałem rybcie m.im 2 kosiarki, 2 glonojady syjamskie i labeo z którymi było najwięcej problemów
IMO są 2 wyjścia, które znam i stosowałem:
-ogromna siatka
-zlanie całej wody z akwa (to poskutkowało)

:wink: :wink: :wink:

dragann

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

uploadfromtaptalk1418059585185.jpg

Choroby ryb - identyfikacja i leczenie

Identyfikacja w Zwierzęta · Odpowiedzi: 530 · Wyświetlenia: 432977
W tym wątku wklejamy zdjęcia przedstawiające choroby ryb np: nicienie, posocznica, otłuszczenie, ospa - pomagamy w identyfikacji i leczeniu.
IMG_3092.jpg

Czy to są wiciowce?

DamianKr w Zwierzęta · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2476
Hej, Obserwuje u skalarów takie dziwne odchody i zastanawiam się czy to może być spowodowane jakimiś pasożytami np. wyciowcami? Normalnie to bym na 100% stawiał na wiciowce ale karmię praktycznie w 8...
IMG_20251205_192533.jpg

Czy to jakaś choroba ryby?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2330
Hej Ryba ma część ogona jakby w białej farbie umazany.Czy ktoś się spotkał z takimi objawami? Ja nie mam pojęcia co to może być.
YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5785
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
IMG_20251122_092949.jpg

Zbrojniki, efekt walki czy choroba?

paka747 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2039
Cześć, Od tygodnia w akwarium trwa spór o teren przy grocie do składania ikry dla zbrojników. Zmienił się dominujący samiec. Wczoraj zauważyłem zmiany na skórze zbrojników w okolicach pyska, płetwy b...
YouTube

Film - 10 gatunków ryb stadnych

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1590
Hej Film o 10 gatunkach ryb stadnych ( pływających w ławicy w zbiorniku) wg Liquid nature. Film po niemiecku. &t=?si=0Ve8tzflwxICillB
unnamed.jpg

Larwy ważki czy jętki? Ubić czy zostawić, oto jest pytanie.

Amanita w Zwierzęta · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2983
Cześć! Zauważyłam w moim akwarium takie oto żyjątko. (zdjęcie w zał. Zdjęcie, nie moje, podkradnięte z innego forum, podobny wątek, niech autor wybaczy, ale sama nie miałam jak zrobić w tej jakosci) ...
YouTube

Czy Szczupieńczyk złoty może być z guppikami?

aureum w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 5387
Witam, Czy Szczupieńczyk złoty ( jeden lub para) mogą sobie żyć z guppikami? Wyczytałem, że nie jedzą małych rybek ake jednak to drapieżnik. Guppikow mam 6. 3 mniejsze samce i 3 samice. Akwarium 72l....
20250331_173830.jpg

Krewetki Amano a atakowanie żywych ryb

Hagar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13305
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4409
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Statystyki

Ten temat przegląda 257 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570991
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 256 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.