Tropical Aqua Plant - ocena nawozu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Tropical Aqua Plant - ocena nawozu

Liczba wyświetleń: 8831·Odpowiedzi: 14
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
MaxRipper Białystok
Witam
Jak oceniacie nawóz tej firmy? - wiem że to trudne, poniewaz producent nie napisal praktycznie nic o skladzie nawozu, ale bardzo mnie to ciekawi poniewaz powoli zaczynam go uzywać.

Czy dostarcza potrzebnych mikroelementow?

MaxRipper
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Białystok

Wspieram stronę kontem Premium

MaxRipper napisał(a):Witam
Jak oceniacie nawóz tej firmy? - wiem że to trudne, poniewaz producent nie napisal praktycznie nic o skladzie nawozu, ale bardzo mnie to ciekawi poniewaz powoli zaczynam go uzywać.

Czy dostarcza potrzebnych mikroelementow?

to jest nawóz z założenia kompletny dla akwariów, gdzie rośliny rosną szybko, a obsada ryb nie jest w stanie wyprodukować odpowiedniej ilości azotu, fosforu i potasu. do tego nawozu musisz mieć silne oświetlenie, nawożenie co2 i szybki wzrost dużej ilości roślin, które zjedzą te w/w makroskładniki zanim glony sie rozkręcą. jeżeli roślin masz niewiele i wolno rosną przy średniej ilości światła, to raczej uzywaj Aqua Plant B.

maanba

MaxRipper Białystok

23 lis 2004, 21:42   (#3)  

Dziękuję - jesli chodzi o nadmiar skladników to nie popelniam bledu i nie stosuje ilości nawozu wg podanej instrukcji - dodaję codziennie rano 4 krople na 140 l wody :) - mam slabe oświetlenie ok 0,25 W/l i bimbrownię. Glownie nawoże podkorzennie paleczkami doniczkowymi (ze względu na slabe oswietlenie), dzieki czemu glonow brak a roślinnki o dziwo rosną nieźle :).

MaxRipper
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Białystok

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

23 lis 2004, 22:04   (#4)  

MaxRipper napisał(a):Dziękuję - jesli chodzi o nadmiar skladników to nie popelniam bledu i nie stosuje ilości nawozu wg podanej instrukcji - dodaję codziennie rano 4 krople na 140 l wody :) - mam slabe oświetlenie ok 0,25 W/l i bimbrownię. Glownie nawoże podkorzennie paleczkami doniczkowymi (ze względu na slabe oswietlenie), dzieki czemu glonow brak a roślinnki o dziwo rosną nieźle :).

o ile dobrze pamiętam, to powinno być 10ml na 100l wody na tydzień, więc te 4 krople razy 7 dni dają niecałe 30 kropli na tydzień. wiem, że światła masz mało, ale te dawki to chyba ciut za mało. wydaje mi się, że bimbrownia nie jest potrzebna przy takiej ilości światła.

maanba

24 lis 2004, 14:53   (#5)  

Bimbrownia nie zaszkodzi a jeżeli rośliny rosną dobrze, nie widać niedoborów i glonów to nic nie zmieniaj, bo narobisz sobie kłopotu.

labeo

D4ni3l Gdańsk

13 kwi 2006, 09:23 TROPICAL  (#6)  

Ja mam takze takie pytanie. Uzywam teraz Tropical FERRO-AKTIV wg. zalecen producenta.
Akwarium ma jakis 1,5 miesiaca. Roslinki rosna szybko. Glonow brak. Zastanawiam sie, czy kupic odzywki Aqua Plant i Aqua Plant "B" i nie stosowac wszystkiego na zmiane?
Aqua plant jest z azotem i fosforem, natomiast Aqua plant "B" jest bez azotu i fosforu :) Wiec nie wiem, czy mieszanie wszystkiego bedzie dobrym pomyslem.
Wiem jeszcze, ze przy aqua plant trzeba zasilac akwa CO2.
PS: Co to znaczy:) Ja mam brzęczyk zwykly. Co to znaczy, ze dwutlenkiem wegla mam zasilac? :)
Pozdrawiam!
-D4ni3l-

D4ni3l
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Gdańsk

13 kwi 2006, 15:56   (#7)  

jeżeli masz zamiar dodawać azotu i foforu, to musisz wiedzieć czy jest to potrzebne. sprawdza się testami no3 i po4 ilości tych składników, bo ich nadmiar może być szkodliwy. a niedobory mogą występować przy dużej ilości roślinek, dodatkowym dozowaniu dwutlenku węgla i dużym oświetleniu. teg typu niedobory chyba nie powstają w akwariach obsadzonych rybami z niewielką ilością roślin i średnim oświetleniem, no... z tym wyjątkiem gdzie często jest podmieniana woda w znacznych ilościach...

maanba

16 kwi 2006, 02:29   (#8)  

Na Aqua-Plant producent podaje dawke 10ml/100L/14dni tak samo na Aqua-plant B, Ferro-Activ oraz Multimineral. Dla mojego akwa (110Lnetto) wychodzi okolo 8k/dobe i zastanawiam sie nad takim dozowaniem tych nawozow.
Codziennie 8k Aquaplant do momentu uzyskania NO3>10mg/l w tym momencie zaczne stosowac 8k/dobe Aqua-Plant B do momentu uzyskania NO3<5mg/l i wroce spowrotem do AquaPlan i tak w kolko, a do tego codziennie 8K Multimineral a w przypadku gdyby Fe bylo na niskim poziomie bede je uzupelnial odpowiednimi dawkami Ferro_Aktiv do uzyskania poziomu opkolo 0,1-0,25mg/l.
Co myslicie o tym? Czy dobrze kombinuje
Aha akwa.
110L netto zarosniete w okolo 40-50%, oswietlenie 0,65W/l, CO2 24h 1-3babelkow/s, bardzo mala obsada ryb 1zbrojnik niebieski, 1bojownik (co jakis czas dopuszczam jeszcze 2 samice bojownika z drugiego akwa)

neo_ns

16 kwi 2006, 20:20   (#9)  

Wydaje mi się ,że wyjdzie ci to wyjątkowo drogo i niewygodnie. Napewno jest wiele tańszych i lepszych sposobów. Nie chciało by mi się codziennie robić testów na azotany. Oferta aqua artu pewnie wyszła by taniej. Nawet kupując opakowania 500ml wydaje się droższe.

Gość

Robcio Łódź

17 kwi 2006, 12:18   (#10)  

Neo, a może rozważ zastosowanie Bioflorinu, na uzupełnienie makro. Wbrew pozorom i podanej procentowej zawartości P, w nawozie nie ma go w takiej ilości. Cena, bardziej niż atrakcyjna. Testuję ten nawóz od miesiąca ( z braku NPK Nutrafina) i jestem zadowolony z efektów. Należy tylko dawkować ostrożnie, bez dużych jednorazowych dawek z uwagi na jony amonowe.
Pozdrawiam Świątecznie.
Pokora wobec praw natury.
Robert Ruszczyk
Zapraszam do odwiedzenia bloga, małe formaty

Robcio
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Łódź

17 kwi 2006, 19:56   (#11)  

Robcio napisał(a):...może rozważ zastosowanie Bioflorinu...

zapytam tylko jaki to nawóz ten bioflorin? gdzie go sprzedają? dzięki

maanba

Robcio Łódź

18 kwi 2006, 19:19   (#12)  

To Tropical. Dostępny w ogrodniczych sklepach. Cena banalna, 250ml- 2,50zł. Podczas dawkowania, bez testów się nie obejdzie.
Robert Ruszczyk

Robcio

18 kwi 2006, 21:34   (#13)  

Czyli rozumiem iz jest to nawopz do roslin doniczkowych. W jaki sposob go podajesz i w jakich dawkach?

neo_ns

Robcio Łódź

19 kwi 2006, 19:26   (#14)  

Nie jest to, typowy nawóz do doniczek. Tropical, na etykiecie jako zastosowanie, podaje również rośliny wodne w akwariach. Oczywiście podczas stosowania, należy zachować spory margines rozsądku i nie wlewać do zbiornika 10ml na 100l wody, proponowanych przez producenta (No3 osiągnie gigantyczny poziom). Dawkę najlepiej, indywidualnie dobrać do akwarium i monitorować testami NO 3 i PO 4. Po podmianie wody dozuję, dokładnie 1 ml Bioflorinu na 120 l, każdego kolejnego dnia, po 0,5 ml. Oczywiście nie jest to regułą i kiedy NO 3 osiągnie poziom 20 ppm, przy 1ppm PO4, zaprzestaję dawkowania.
Pozostaje jeszcze obserwacja roślin, chociaż czasami może się to okazać złudne, dlatego testy są nieodzowne. Nie gloryfikuję tutaj właściwości Bioflorinu, bo zwyczajnie na tym mi nie zależy. Chętnie, nadal stosowałbym NPK Nutrafinu , gdyby tylko szanowne :evil: Euro- Zoo, go wreszcie sprowadziło. Bioflorin zawiera jony amonowe 1,8% co powoduje pewne obawy, o zdrowie podopiecznych, ale przy ostrożnym stosowaniu, nie zauważyłem żadnych negatywnych objawów.
Robert Ruszczyk

Robcio

19 kwi 2006, 20:20   (#15)  

NO3 mierze codziennie lecz testu na PO4 nieposiadam i jaki radzisz sposob okreslania dawki?

neo_ns

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

YouTube

PH-BOT Aqua-Trend - dziwne zachowanie sondy pH

NatsuEND w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 7718
Hej, Od kilku dni w akwarium mam kontroler pH: PH-BOT Aqua-Trend zestaw MIDI Odczyt z sondy nie jest stały i zmienia się w ciągu jednej sekundy kilkukrotnie - pH skacze np między 6.60 a 6.63. Skutk...
6-280921.jpg

Nawozy GT AQUA - nowość

roslinyakwariowe.pl w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 6183
6-280921.jpg Do oferty sklepu dołączyły nowe nawozy marki GT Aqua. Są one przeznaczone dla roślin wodnych hodowanych w akwariach dekoracyjnych. Nawozy zawierają kluczowe składniki dla rozwoju zdrowy...
20211207_191012.jpg

Qualdrop micro plant & fe Hybrid ustawienie odpowiednie dawk

muniek23b w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8130
Witam, prosiłbym o pomoc, bo w opisie nie mogę znaleźć, jakie są prawidłowe dawki tych dwóch nawozów aby utrzymać stosunek 10:1? Na przykładzie akwarium 100l

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1574
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Zmiana mineralizatora wody ro na Aqua art hydro mineral

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3247
Witam Posiadam akwarium 112 litrów i co tydzień podmieniam wode w akwarium wodą ro. Dodaje oczywiście do wody ro mineralizator Qualdrop GH+ One plant. Musze stosować mineralizator bo nie rozcieńczam ...

Qualdrop Micro Plant

waldimaszewski w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2493
Cześć. Czy w nawozie Qualdrop Micro Plant jest Fe czy trzeba osobno podawać? Czytam opis i nigdzie nie widzę w składzie żelaza.

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2056
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

AZOO PLANT Hormony roślinne

mykkk w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6661
Witam!!! Czy ktoś już miał przyjemność przetestować te hormony?? jaka jest różnica między AUXINS-GIBBERELLINS-ZEATIN ??? Pozdrawiam

Parametry wody kranowej - ocena

clintoons w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1956
prośba o ocenę pod kątem zawartości microelementów, czy czegoś nie jest za dużo itp. Woda I kw. 22.pdf będę wdzięczny za opinie

Pytanie o tabletki Neo Tabs Plant

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2174
Jest to seria nawozowa mikro i makro. Czy ktoś stosował i jaką ma opinię https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tabs-plant-tabletki-nawozowe-p-33872.html Różnego rodzaju tabletki z ciekawą formułą która n...

Statystyki

Ten temat przegląda 444 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570991
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 443 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.