Witam
Na poczatek podam dane zbiornika ktorymi dysponuje:
-100l
-oswietlenie osram lumilux plus eco 840+fluora+phillips 965(czyli razem 54W-mam zamiar po zuzyciu tych zamienic na same phillipsy 965/950)-bez odblysnikow,pokrywa samorobka z pcv
-ph 7,two 13,tww12
-co2 z bimbrowni podawane przez kostke drewniana(niestety ta JBL daje duze babelki a aquamedic w lodzi cos nie moge dostac)
-nawoznie SZ+k2so4+ferro activ(przepis z forum) +doraznie szczypta kh2po4 szczypta raz na jakis czas...tu mam pierwsza watpliwosc bo rozpuscilem nawoz w wodzie kranowce a nie w destylowanej-czy to ma duze znaczenie?
-podmiany wody nieregularne 10litrow raz na 5-7 dni
-ryb malo bo 2 zbrojniki mieczyk kosiarka kirysnik brzanka-przygarniete od znajomych lus jakies tam pozostalosci-mam zamiar kupic jak bede mial rosliny
-roslin malo po walce z zielona woda,zaciemnianiu...mech(rosnie dobrze)
nurzaniec(stoi w zasadzie) zabienica chyba tropica(niby rosnie ok ale poskrecane liscie a stare zolkna i robi sie sito)
Alternanthera(duzo mlodych lisci ale w kazdym prawie robia sie dziury po pewnym czasie-z tym ze zbroniki dosc intensywnie wcinaja "glony" z lisci)-mam juz zamowione rosliny w ilosci zapewniajacej obsadzenie 3/4 zbiornika...
-podloze niestety dosc grube bo przeceitnie 4-7mm(w zasadzie od 2 do 15mm)
watpliwosci mam takie:
-co z ta woda do rozrabiania SZ
-moze ktos ma zdolnosci parapsychologiczne i na odleglosc wyczul co nie tak z tymi roslinami(aha mam zamiar kupic florenette A)
-czy to nie dziwne ze nie mam prawie zadnych glonow?tylko troche na szybie ale tego sie nie uniknie
-czy zbrojniki moga powaznie uszkodzic rosline
PS
kwarium ma kolo 2 miesiecy i wyglada na dosc stabilne(woda clear,glonow brak,ryby sie smieja choc karmie je raczej ubogo dopoki nie bede mial tych roslin)
wegla w filtrze nie mam
pozdrawiam i dziekuje za sugestie