Kilka pytan i watpliwosci... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Kilka pytan i watpliwosci...

Liczba wyświetleń: 2033·Odpowiedzi: 7
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
MichałG Łódź

19 lis 2004, 23:00 Kilka pytan i watpliwosci...  (#1)  

Witam
Na poczatek podam dane zbiornika ktorymi dysponuje:
-100l
-oswietlenie osram lumilux plus eco 840+fluora+phillips 965(czyli razem 54W-mam zamiar po zuzyciu tych zamienic na same phillipsy 965/950)-bez odblysnikow,pokrywa samorobka z pcv
-ph 7,two 13,tww12
-co2 z bimbrowni podawane przez kostke drewniana(niestety ta JBL daje duze babelki a aquamedic w lodzi cos nie moge dostac)
-nawoznie SZ+k2so4+ferro activ(przepis z forum) +doraznie szczypta kh2po4 szczypta raz na jakis czas...tu mam pierwsza watpliwosc bo rozpuscilem nawoz w wodzie kranowce a nie w destylowanej-czy to ma duze znaczenie?
-podmiany wody nieregularne 10litrow raz na 5-7 dni
-ryb malo bo 2 zbrojniki mieczyk kosiarka kirysnik brzanka-przygarniete od znajomych lus jakies tam pozostalosci-mam zamiar kupic jak bede mial rosliny
-roslin malo po walce z zielona woda,zaciemnianiu...mech(rosnie dobrze) nurzaniec(stoi w zasadzie) zabienica chyba tropica(niby rosnie ok ale poskrecane liscie a stare zolkna i robi sie sito) Alternanthera(duzo mlodych lisci ale w kazdym prawie robia sie dziury po pewnym czasie-z tym ze zbroniki dosc intensywnie wcinaja "glony" z lisci)-mam juz zamowione rosliny w ilosci zapewniajacej obsadzenie 3/4 zbiornika...
-podloze niestety dosc grube bo przeceitnie 4-7mm(w zasadzie od 2 do 15mm)

watpliwosci mam takie:
-co z ta woda do rozrabiania SZ
-moze ktos ma zdolnosci parapsychologiczne i na odleglosc wyczul co nie tak z tymi roslinami(aha mam zamiar kupic florenette A)
-czy to nie dziwne ze nie mam prawie zadnych glonow?tylko troche na szybie ale tego sie nie uniknie
-czy zbrojniki moga powaznie uszkodzic rosline
PS
kwarium ma kolo 2 miesiecy i wyglada na dosc stabilne(woda clear,glonow brak,ryby sie smieja choc karmie je raczej ubogo dopoki nie bede mial tych roslin)
wegla w filtrze nie mam

pozdrawiam i dziekuje za sugestie

MichałG
Ranga: Początkujący

Miasto: Łódź

Marcin Peczek Łódź
Pozdrawiam kolejnego łodzianina na forum :D

stinkfist26 napisał(a):-podmiany wody nieregularne 10litrow raz na 5-7 dni

Zwiększyłbym podmiany do 20l co tydzień i spróbował w miarę możliwośći robić to regularnie;

-co z ta woda do rozrabiania SZ

Powinna być destylowana by mieć pewność co się podaje, ale jeśli nie to od takiej ryby nie zdechną tylko że chealty mogą się rozbić ale cóż w wodzie akwariowej też to się dzieje jednak jeśli możesz to następną porcję zrób z destylowaną;

-moze ktos ma zdolnosci parapsychologiczne i na odleglosc wyczul co nie tak z tymi roslinami(aha mam zamiar kupic florenette A)

Ja niestety nie mam, trudno mi coś powiedzieć bez parametrów wody a najlepiej by było je obejżeć, nie masz fotki ?

-czy to nie dziwne ze nie mam prawie zadnych glonow?tylko troche na szybie ale tego sie nie uniknie

Przecież pisałeś że były tylko je zwalczałeś zacienianiem itp.

-czy zbrojniki moga powaznie uszkodzic rosline

A jakie to zbrojniki chodzi o wiek i wielkość ?
Generalnie jednak lubią zwłaszcza jak są już duuuuże (czyli dorosłe) wcinać roślinki :)
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

MichałG Łódź

20 lis 2004, 00:00 s  (#3)  

Witam
Zbrojniki raczej duze kolo 10 cm
Glonow nigdy nie mialem za bardzo a ten zakwit to bylo tak:)...podmiana wody byla i lekkie przeczyszczenie gabki w wodzie z akwa-i to by nie stanowilo problemu...ale wyjechalem na 2 dni i siostra wrzucila dla tych paru rybek porcje 20x pokarmu...wrocilem to byla mgla...
Fotki wrzuce tylko zrobie je w dzien aby rodzina nie wpadla z haslem "czys ty juz zupelnie powariowal?jest 12 w nocy"

pzdr

MichałG

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
MichałG Łódź

20 lis 2004, 12:14 a  (#4)  

oto i obiecane fotki:

MichałG

Piotr Baszucki

20 lis 2004, 12:48   (#5)  

No to powitać kolejnego Łodzianiana.
Już myślałem że tylko Wrocław i Trójmiasto są tak liczni a tu masz Łódź też niczego sobie !

Teraz przejdźmy do konkretów !

Zgadzam się z Maranem że parametry wody przydały by się do podjęcia kroków dalszych.
Przynajmniej NO3,dobrze byłoby znać PO4 bo dodajesz jak piszesz od czasu do czasu KH2PO4.
Kojena sprawa to światło.
Ja mam także 54Waty + odbłyśniki, ale zrezygnowałem z folory bo ona ma zdecydowanie za mało jak dla mnie lumenów(18wat jakieś 500).Normalna jażeniówka akwa ma około 1000 lm.Przy zasadzie około 30 do 50lm na litr wychodzi że przy 100l powinno świecić około 3000 do 5000 lm.Na twoim miejscu pomyślałbym chociaż o odbłyśnikach.
Stan alternatei na to wskazuje .Tropica jak widać jest ok!
Co2 -ok!

Piotr Baszucki

enigma Wrocław

20 lis 2004, 13:06   (#6)  

Piotr napisał(a):No to powitać kolejnego Łodzianiana.
Już myślałem że tylko Wrocław i Trójmiasto są tak liczni a tu masz Łódź też niczego sobie !

Wrocław-Dolny Śląsk- tutaj znajdziejsz skały, żwir itp. :D
Trójmiasto-Wybrzeże- tutaj znajdziej tak jak RedBaron korzenie itp. :D

Oto tajemnica akwarystów z tych okolic :D
Pozdrawiam, Mariusz

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Piotr Baszucki

20 lis 2004, 13:40   (#7)  

Pozdrowienia dla wszystkich !
Z racji mojej pracy (handlowiec) mam znajomych i na górze i na dole i z lewej i z prawej strony Polski i wszyscy są "git chłopaki" dlatego jeszcze raz pozdrowionka !!!!!!

Cóż można znaleźć w Łodzi ?........................

Piotr Baszucki

Marcin Peczek Łódź

20 lis 2004, 14:21   (#8)  

Ok, koledzy już się trochę wypowiedzieli ja dorzucę od siebie że u mnie jak jeszcze miałem E.parviflorus 'Tropica' też tak rosła, kiedyś ktoś (kogo dawno już nie widziałem na forum) zasugerował że mam z dużo "kationów" ale jakoś nie dogadaliśmy się i tyle. Ja uważam że rośnie normalnie. Alternanthery nie miałem nigdy ale tak jak sugerował Piotr wymienił bym świetlowki na takie które daja więcej światła nie raz już było pisane na forum że świetlowki awkarystyczne są przereklamowane i ja sie pod tym się podpisuję, ja akurat mam akwa ~100l (80x35x40) i w niej tylko 2X18W na elektronicznym stateczniku ale są to 840-tki Philipsa każda po 1350lm i nad każdą odbłyśnik i wszystko rośnie ok.czyli:
Hemianthus micranthemoides
Micranthemum umbrosum
Sagittaria subulata
Echinodorus tenellus
Zosterella dubia
Microsorum pteropus 'Windelov'
Hydrocotyle leucocephala
Najas sp. (prawdop. Najas quadelupensis)
Echinodorus quadricostatus
odpukać ... :lol:

Oczywiśćie im więcej światła tym więcej rośłiny muszą jeść czyli większe dawki nawozów,
nie byłbym sobą gdybym nie zaproponował Ci przejścia na produktu Aqua-Artu gdyż, ja właśnie nim nawoże (PGC, PG Macro, PG Ferro+), SZ miałem ale tak krótko że nawet nie podejmę się proponować dawek (sparządziłem tylko jeden roztwór ~250ml oczywiście na destylowanej wodzie, który nawet do końca nie zużyłem bo pojawił się PGC na który odrazu przeszedłem)

Zbrojniki chyba są to "niebieskie" czarne w białe kropki (samce maja "wąsy" z przod) tak myślę ale i tak wszystkie zbrojkowate (a przynajmnie j te które znam) wcinają rośliny.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek

Marcin Peczek
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

128l.jpg

Wynik testow, i kilka pytan

Wristtech w Nawożenie · Odpowiedzi: 185 · Wyświetlenia: 48472
Witam Wczoraj pierwszy raz zrobiłem testy w swoim akwarium. W sumie nie wiem jakie powinny być parametry i czy dobrze odczytałem no ale może od poczatku. Zbiornik po restarcie ( kupiłem większy) 80x40...
YouTube

Proszę o kilka porad.

thiego w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4331
Posiadam akwarium na ziemi ogrodowej 160 brutto. Światło jakie posiadam to 2x39w z filtrem jbl 1501. Chciałbym uzyskać pare porad jak wyciągnąć z roślin ładne żywe kolory. Moje rośliny rosną nawet ład...
nr1.jpg

Nawozy Ferka - kilka pytań

pitur w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 7474
Witam Mam do was kilka pytań odnośnie nawożenia, nawozami ferka. Nieco ponad miesiąc temu zrobiłem restart akwarium .Wczoraj zrobiłem testy wody niestety poziom PO4 wynosi w granicach 0.2-0.3 pytanie ...

Nawozy rozrabiane - parę pytań

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6365
1. Czy Mikro Intermagu + Fe powinno się konserwować E300 i sorbinianem potasu? Pytam ponieważ rozrobiłem najpierw Micro w wodzie RO oraz Fe a później dodałem kwas askorbinowy i Sorbinian. No i ściemni...

Nawożenie i glony - lista kluczowych pytań akwarystycznych

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4919
Witam, prowadzę zbiornik 25l, a w nim zmagam się z szeregiem problemów: glony nitki, "futerko" na liściach Ludwigii, żółknące stare liście, gnicie starych liści od brzegów, odpadanie liści,...

Filtr Osmotyczny parę pytań

mariusz1986 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2041
Witam kochani mam pytanie, ile wytrzymają wkłady fitra RO, otóż ma już rok czasu i nie wykazuje żądnego spadku filtracji oraz jakości KH i GH po roku 0, a Wodę mam twardą na poziomie 16 stopni....

3 tygodniowy LT kilka problemow

BANZAJ w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 6610
Zbiornik 112l na ziemi ogrodniczej Oswietlenie 0.32w na 1l Obsada: Anubias Rogatek Mech,chyba erect moss Elocharis Blaxa Valisneria Niby wszystko rosnie w jakims tam znosnym te m pie,ale pojawily sie...

ADA, Ferka, Suche Sole - Kilka wątpliwości

michal6700 w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 5091
Witam Na dniach mam zamiar skończyć kompletować sprzęt do założenia kolejnego 65l Iwagumi i niestety zatrzymałem się w temacie nawożenia, znowu... Mam problem z wybraniem linii nawozów której będę ...

Znikanie fosforu z akwarium, EI i kilka innych pytań

korba6 w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 2862
Witam Forumowiczów. Wystartowałem z nowym akwa ok 6 tygodni temu i wszystko rozwijało się bez problemów- stopniowo wydłużałem światło, zbiornik dojrzewał w swoim tempie. Kilka dni temu zaczęły się jed...

Parę pytań o magnez i potas

Spawciu w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2307
akwarium 63l 2x15w co2 z butli nawozenie sole podłoże jałowe i teraz mam pare pytań: 1.Jeśli nie znam parametrów kranówki to ile lac magnezu 5ppm , 10ppm wiecej mniej ? 2.Magnez lac po po...

Statystyki

Ten temat przegląda 409 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570990
 •  Liczba wątków: 48802
 •  Użytkownicy: 36933

•  Najnowszy użytkownik: alek_bin

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 409 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.