|
|
Nowe podłoże - dobrze kombinuję?
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Powitać.
Zamierzam zrobić małą rewolucję w moim 112l akwarium, i pierwszym krokiem będzie wymiana podłoża. Chciał bym od razu zrobić to porządnie żeby za chwilę znowu nie kombinować ;-)
Zakupiłem grys bazaltowy 2-5mm (pozdrowienia dla Biofila :-), i teraz nie wiem czym to wzbogacić. Poczytałem trochę, i wymyśliłem tak:
- na dno garść torfu granulowanego
- na to grys tak z 5cm
- pod korzenie 7 balls JBLa
- co jakiś czas JBL Ferrotabs
Myślicie że tak będzie OK? Czytałem ze niektórzy dodają jakieś jeszcze lateryt, ale jakoś w zadnym e-sklepie tego nie widzę, poza tym wolał bym nie wydać za dużo - czeka mnie wiele zakupów.
Aha, i czy ten torf będzie dobry: http://www.um-um.pl/product_info.php?products_id=4059 ? Wystarczy 100ml na zbiornik 112l? Wolał bym nie zmniejszyć torfem zbytnio pH, bo niemożliwość wyliczenia zawartości CO2 będzie mi psuła humor ;-)
Będę wdzięczny za wszystkie uwagi.
Pozdrawiam
Andrzej 'Dulbeb' Kinastowski
-

Dulbeb
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
IMO:
Kilka miesięcy temu robiłem restart i dodałem do akwarium w którym był żwir 2-4 mm na dno kilka garści torfu granulowanego, aqualit "Hobby", laterit "Hobby"...i co rośliny rosną ale, torfowe kuleczki (prawdopodobnie za sprawą świderków są na wierzchu), ponieważ ciągle coś mi nie pasowało w aranżacji (a to rośliny wyrosły ogromnie, a to brakowało głębi itd.) często coś przesadzałem więc wyjmująć rośliny wyciągałem aqualit (którego pięknie czepiają się korzenie) teraz pewnie 1/3 jest na wierzchu.
Ja z tego co opisąłeś w Twoim przypadku wybrałbym tylko grys + nawozy JBL'a, bez żadnych dodatkowych wynalazków.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Nie dawaj GRYSU, bo bedziesz mial twarda wode 
Pozdrawiam
Grzegorz Guzik- Kraków
-

Grzegorz Guzik
●
- Ranga: Znający temat
-
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Grzegorz Guzik napisał(a):Nie dawaj GRYSU, bo bedziesz mial twarda wode 
Do tej pory wiedziałem że grys bazaltowy jest neutralny dla wody
Jestem ciekaw bo mam cztery paczki z czasów kiedy planowałem małe akwa z neonami i kupiłem ciemne podłoże specjalnie dla nich.
Pozdrawiam
Marcin Pęczek
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Nie dawaj GRYSU, bo bedziesz mial twarda wode Exclamation
Z wątków na tym forum wynika że bazalt nie zmienia parametrów wody.
Pozdrawiam
-

Dulbeb
●
Maran napisał(a):IMO: Kilka miesięcy temu robiłem restart i dodałem do akwarium w którym był żwir 2-4 mm na dno kilka garści torfu granulowanego, aqualit "Hobby", laterit "Hobby"...i co rośliny rosną ale, torfowe kuleczki (prawdopodobnie za sprawą świderków są na wierzchu), ponieważ ciągle coś mi nie pasowało w aranżacji (a to rośliny wyrosły ogromnie, a to brakowało głębi itd.) często coś przesadzałem więc wyjmująć rośliny wyciągałem aqualit (którego pięknie czepiają się korzenie) teraz pewnie 1/3 jest na wierzchu.
Ja z tego co opisąłeś w Twoim przypadku wybrałbym tylko grys + nawozy JBL'a, bez żadnych dodatkowych wynalazków.
zgadzam sie w 100%!u mnie to samo.na moja 450-tke potrzebowalam zawrotnej ilosci zwirku i postanowilam wsypac jakies 6 cm zwyklego zwiru z pobliskiej kopalni piasku a na gore dla efektu ze 3-4 cm grysu bazaltowego ze sklepu i do tego na sam spod zwir przemieszany z nawozem tetry(bo napewno nie zaszkodzi).bylo slicznie i czarno(przy szybach oczywiscie nie bylo widac warstw,byl tylko bazalt),tak jak sobie zamarzylam do pierwszego przesadzania roslin.teraz mam tez sliczna,laciata....krowe.a nawoz tetry efektownie zamula wode przy nawet malym przesadzaniu.wszystko predzej czy pozniej sie wymiesza wiec lepiej za wczasu to przemyslec i nie dawac zbyt wiele warstw...
pozdrawiam
-
marzena9
●
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Chyba faktycznie na razie zostanę przy samym grysie i nawozach JBLa, a o kombinowanym podłożu pomyslimy za jakieś dwa lata, jak wejdę na "wyzszy stopień wtajemniczenia" ;-)
Pozdrawiam
-

Dulbeb
●
Powiązane tematy
Witam wszystkich, marka VIMI wypuściła nowy rodzaj mineralizatorów do wody RO. Są to dwa produkty Remin GH i Remin GH&KH. Oba mineralizatory w porównaniu do poprzedniego mineralizatora nie zawiera...
404622316_1417099819015305_317101251705529617_n.jpg Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grud...
Witam,
Postanowiłem założyć akwarium. Zakupiłem szkło o wymiarach 120x40x40. Do tego dostałem filtr eheim professionel 4, drugi to fluval 206. Zakupiłem również kilka korzeni, kilka kilo czarnej lawy,...
Witam.
Jak w tytule.
Jakie byłoby najlepsze podłoże dla kirysków i otosków ?
Myślałem o takim https://allegro.pl/oferta/zwir-naturalny-czarny-2kg-frakcja-1-3mm-t9-6949752166?utm_source=noti...
Witam drogich akwarystów .
Nurtuje mnie pewna kwestia która dla jednych może być banałem , dla mnie nie koniecznie .
Mam zbiornik 60 litrów , nie chodzi mi o parametry bo raczej mam książkowe , no wła...
Zapraszam do obejrzenia opracowania filmowego.
https://roslinyakwariowe.pl/images/miniaturki/thumb-fp-planta-nowosci-news-54a3c30cd11d1b09df71ea40bfdb4639.jpg
Firma Aquabotanique wypuściła nowe preparaty sygnowane linią Planta Activ. Należy ...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Zapraszam do udziału w ankiecie
|
|