Potrzebuje pomocy experta w tych sprawach bo coś idzie nie tak! MAm akwa 325l oświetlone 2xhql 150W Dodaje symfonie k2so4 i ferroactiv tak 40mg symfoni 20mg k2so4 i buteleczka ferro zalewam wodą mineralną niegazowaną do litra i rozbijam na 4 razy co tydzień po 250ml! Mam troszke rybek i dlatego niedodaje azotu i fosforu.Roślinki rosną głownie te szybko rosnące np kabpbmy i echinodorusy ale np! Hygrophila Corymbosa Stricta wypuszcza długie i ładne liście lekko czerwonkawe podobnie jak kabomba ale przy rdzeniu(Środku) blaszki liściowej są spore dziury a na obrzerzach liści starszych niż około tydzień pokazuje sie ciemny nalot (moze glon) i liście lekko marnieją na końcówkach u lej rośliny u odmiany tajlandzkiej tej wąskolistnej tez a takżę u alternathery!DODAJE CO2 Regularnie! Czego moge mieć za dużo lub za mało ze tak sie dzieje (dziury i marniejące lekko ogloniałe obrzeża liści hygrophili)! JAK ktoś to już przeczytał to dzięki! ale wywód z10 wierszY
Za eksperta się nie uważam ale wydaje mi się że objawy które opisałeś wynikają z braku jakiegoś makroelementu. Zakup zbilansowaną mieszankę i zacznij podawać w minimalnych ilościach. IMO powinno pomóc.
no tak wode mam srednio twarda to wegla i wapnia mi niebrakuje napewno mam okolo 35 rybek to fosforany odpadaja na 100% a azotany na 80% symfonia ma duzo magnezu to tez odpada a dodaje jeszcze k2so4 czyli siarka odpada bo nie trza duzo a potas niewiem czy mam dobre k2so4 ?? moze spróbowac zwiekszyc k2so4?
to ze w akwarium jest 35 rybek nie swiadczy o tym ze napewno azotu i foforu niebrakuje, w przypadku twojego akwa gdzie masz bardzo silne oswietlenie mozna stwierdzic wrecz przeciwnie ze najprawdopodobniej tych pierwiastkow moze brakowac, dla upewnienia sie najlepiej zmierzyc ich poziom
Andkoni napisał(a):do tego wszystkiego Liście roślin zaczynają sie robić lekko białawe zieleń przechodzi w biel od brzegów! Ma kto pomysła o co kaman ?
dla przykładu powiem, że kiedyś, kiedy zupełny gamoń byłem, niewiele lipnych roślinek przy sporej obsadzie ryb miałem, poczytałem o cyklu azotowym i dawaj kupować testy. azotany były ponad 150mg.
woda niby czysta, ryby niby ok. i planowe podmiany wody nic nie dawały, bo kolejne wyniki były podobne.
było to do czasu, kiedy zwiększyłem obsadę "szybkich roślin". po pewnym czasie azotany zginęły i pomimo tego, że karmię ryby jak cholera test azotu (NO3) nie wykazuje w ogóle, a rośliny mocno zwolnily przyrost.
dochodzę do wniosku, że nawóz z makroelementami będzie lekiem na moje "nowe" problemy.
fosforu nie mierzyłem (nie posiadam testu), ale sądzę, że będzie podobnie jak z azotem.
teraz latam po mieście w pogoni za PG macro. mam nadzieję, że niedługo będę szczęśliwy...
Dodaje symfonie k2so4 i ferroactiv tak 40mg symfoni 20mg k2so4 i buteleczka ferro zalewam wodą mineralną niegazowaną do litra i rozbijam na 4 razy co tydzień po 250ml!
Jeśli dobrze rozumiem to calość zalewasz wodą wielce zasadową a to moze byc przyczyną rozbicia chelatu ferro. IMO fe ktore podajesz jest w postaci zupelnie nieprzyswajalnej dla rośłin. Zalewaj wodą demineralizowaną bądź wodą z RO.
Mam troszke rybek i dlatego niedodaje azotu i fosforu.
Dla pewności kup test na NO3 i PO4 wtedy sam sie pzrekonasz jaka obsada jest odpowiednia. Przy takim oświetleniu koniecznym jest podawanie kompletnego NPK.
Anonim 4156 w Nawożenie· Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 35456
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu.
I wracam z pytaniem, co robienie ta...
jacekp1 w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3022
Witam,
- Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń.
- 3700lm białe, niebieskie, czerwone.
- co2 ok. 40 (gazowałem nitki)
- filtr u...
Domineo w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2588
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
GilGalad w Nawożenie· Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4983
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Lukkey w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3173
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
pewien_akwarysta w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2846
Witam. Chciałabym podzielić się pewną sytuacją. A więc kupiłam napowietrzacz. Byłam pewna że w domu mam jakiś zaworek przeciwzwrotny, ale się myliłam. Miałam zamiar kupić go w nastąpny dzień i uznałam...
majraf w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3263
Cześć
Miałam taki problem z Ludwigią rubin, czasami z pełzaczem bagiennym a ostatnio z rotalą sunset. Rośliny rosną super do czasu aż je przytnę i na nowo zasadzę. Wtedy destrukcja rośliny zaczyna się...
bast w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3584
Wita, czy ktoś potrafi mi wytłumaczyć czym różnia sie te dwa nawozy firmy zoolek i który wybrac?
Zoolek Aquaflora Basic
wg producenta zawiera: K, Mg, Fe, Cu, Co, Zn, B, V, Mn, F, Se, Ni, Mo.
Zoolek ...
Pawel28061991 w Nawożenie· Odpowiedzi: 59 · Wyświetlenia: 19135
Witam jestem początkującym akwarysta , moje pierwsze akwarium .Mam akwarium 240 litrow proszę o pomoc w nawożeniu i walce z glonami . Akwarium zostało założone 3 miesiące temu . Podłoże aktywne H.E.L....
Statystyki
Ten temat przegląda 309 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 309 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej