Wybór roślin - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wybór roślin

Liczba wyświetleń: 3604·Odpowiedzi: 7
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok
koplek Pszczyna

10 lis 2004, 10:33 Wybór roślin  (#1)  

Doradźcie mi jakie mam zakupić rośliny do akwarium holenderskiego. Akwarium 200 litrowe, narazie tylko 2X30watt oświetlenia. Wiem że nie da się tak doradzić ale prosze spróbować. To ma być moj pierwszy holender i nie bardzo wiem co z czym pasuje.
"idziemy dalej by być bliżej..."

koplek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Pszczyna

10 lis 2004, 16:54 Re: Wybór roślin  (#2)  

koplek napisał(a):Doradźcie mi jakie mam zakupić rośliny do akwarium holenderskiego. Akwarium 200 litrowe, narazie tylko 2X30watt oświetlenia. Wiem że nie da się tak doradzić ale prosze spróbować. To ma być moj pierwszy holender i nie bardzo wiem co z czym pasuje.

Witam
Tutaj masz bazę gatunkow roślin: https://roslinyakwariowe.pl/baza/
W opisach roślin są podane wymagania co do: swiatła,wody,trudności uprawy.
A więc Koplek do roboty :wink: wybór roslin jest naprawdę duży i coś znajdziesz do swojego akwarium.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

koplek Pszczyna

10 lis 2004, 18:48   (#3)  

hehe, dzięki. Bazę oglądałem ze 100 razy :P , efektem jest to że nadal nie wiem co powybierać. Ale najpierw skompletuję cały sprzęt i zacznę od paru dobrych niewymagających zbyt dużego oświetlenia roślin, jakoś to będzie, tylko jaki mam na początku używać nawóz, taki najprostrzy a dobry??

koplek

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

10 lis 2004, 20:34   (#4)  

koplek napisał(a): Ale najpierw skompletuję cały sprzęt i zacznę od paru dobrych niewymagających zbyt dużego oświetlenia roślin

Dobra decyzja,zwłaszcza przydatne bedzie Co2.
koplek napisał(a): jakoś to będzie, tylko jaki mam na początku używać nawóz, taki najprostrzy a dobry??

Polecam PGC.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

koplek Pszczyna

10 lis 2004, 22:51   (#5)  

hmm. Czym jest dokładnie PGC :?: No tak CO2 to podstawa. Ale póki co to będzie bez, ponieważ akwarium tworzę od podstaw- robię sumpa, szafkę na zamówienie i akwarium więc narazie mnie nie będzie stać na co2 :cry: Następnie chciałem kupić lampę UV bądź filtr RO. Myślę że bardziej przydatny byłby filtr RO chociaż bardziej pasuje mi kupić UV'kę. A tak wogóle to jak najszybciej musiałbym rozbudować moje oświetlenie :) ( na 60 watach przy 200 Litrach chyba długo nie pociągnę:()
Ma Pan jakieś zdanie na temat reduktorów podwójnych OXY TURBO :?:
Już sam nie wiem czy dobrym pomysłem jest robienie SUMPA- ale i tak za późno zamówiłem pompę :evil: plusów jest dużo ja jednak boję się że przy ugięciu szafki dno pęknie :( I te koszty- dużo większe niż dobry kubełek :(

koplek

10 lis 2004, 23:03   (#6)  

Na twoim miejscu kupiłbym filtr RO,ale to zależy od tego co masz w kranie,a co do światełka to przy 120 watach już byś coś tam pohodował , szafkę zawsze można wzmocnić,więc nie ma problemu.
Pozdrawiam :lol:

BEHEMOTH

koplek Pszczyna

10 lis 2004, 23:08   (#7)  

BHEMOTH'cie tylko boję się że jak zamówię tą szafkę to ten gość nie zrobi jej tak jak chcę albo, że wogóle ją źle zaprojektowałem :!: :evil:

koplek

11 lis 2004, 00:35   (#8)  

koplek napisał(a):hmm. Czym jest dokładnie PGC :?:

Jak czym?-nawozem dla roślin. Dokładnie nazywa się Planta Gainer Classic.
Poczytaj sobie tutaj:
http://www.aqua-art.pl/produkty/produkty.html
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

YouTube

Kilka ładnych ujęć roślin (George Farmer)

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1381
Zapraszam do obejrzenia.
1645554671785.jpg

Wabi kusa wybór roślin

nuendo w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6135
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie paluadrium. Jednak , żeby nie rzucać się na głęboką wodę postanowiłem zrobić coś w stylu wabi kusa,ale z konstrukcją że skałami i mini wodospadem. Najwiekszym pro...
YouTube

Tutorial: aranżacja z wykorzystaniem 3 gatunków roślin

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1363
Aranżacja z wykorzystaniem 3 gatunków roślin. Podłoże: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/advanced_search_result.php?keywords=aquarium+soil&search_in_description=0&inc_subcat=0 Skały: https:...

Taśma do mocowania roślin

roslinyakwariowe.pl · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-tasma-2-78b24326593a773a7c45b35505749d2c.jpg Miło nam poinformować iż do oferty dołączyły taśmy i nici do mocowania roślin. Oferujemy kilkuk...

Weekendowa promocja roślin akwariowych

https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-dostawa3-8feebf95a8b5a402de8f6f2090a3d247.jpg Zapraszamy do skorzystania z weekendowego kodu rabatowego -10%  na zakup roślin akwariowych w ...

Weekendowa promocja roślin akwariowych

https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat113-promocja20072018b-e9f439b8b18beac26feec5ecac19a487.jpg Zapraszamy do skorzystania z weekendowej promocji na rośliny akwariowe. Oferta ja...
YouTube

Festiwal roślin owadożernych - wideorelacja

Piotr Baszucki w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2412
Videorelacja z Festiwalu Roślin Owadożernych, który odbył się w dniach 5-6 maja 2018r. w Warszawie. Materiał przygotował Rafał Kozera.

Klejenie roślin w wodzie

arek03 w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4132
Witam czy jest możliwość klejenia mchu w wodzie . Jaki klej możecie polecić mi chciałem przymocować mech na skałach lecz akwarium już zalane jest. Wysłane z Redmi Note 8 Pro przy użyciu aplikacji m...

TerraPlanter - Ceramika do uprawy roślin

Rfck w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4761
Takie podobne do Adowego rulona, fajne ale drogie :) https://www.kickstarter.com/projects/terraplanter/terra-planter-the-inside-out-hydroponic-planter-pot?ref=67qcqa&utm_source=jellop&ja=z2ai...

Przyklejanie roślin w akwarium

młody akwa maniak w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2933
Co sądzicie o przyklejeniu anubiasa klejem kropelką?

Statystyki

Ten temat przegląda 267 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571008
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 267 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.