Mam akwarium profilowane 120 l , w którym nie ma ani jednej roślinki ,wszystkie zniszczyły mi zebry, zamierzam je usunąć, jeśli ktoś chce oddam. Nie dawno zakupiłem świetlówki, miałem dylemat , poczytałem troszkę o oświetleniach itp. ,ale i tak nie wiem czy dobre? Zdecydowałem się na ,Hagen Aqua-Glo o temp. widmowej 18000°K niebiesko-fiołkowej oraz Sylvania -,Daylightstar o współczynniku oddawania kolorów i temp. barwnej 5000 K . Proszę podpowiedzcie mi czy dobre, czy ewentualnie zamienić , jakie podłoże będzie odpowiednie .Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 27 mar 2006, 19:24 przez Jerdezz, łącznie edytowano 1 raz
Światełko eleganckie, tylko jaką moc masz na te swoje 120 l?
Bo jeśli jest to standardowa pokrywa to chyba 2x18W=36W. To będzie kiepsko. 0,3W/l mało jaką roślinę zadowoli. Ja sam mam problem z 0,4W/l + odbłyśniki. Bardziej wymagające rośliny kiepsko rosną.
Jerdezz napisał(a):no to lipa bo to są właśnie te standardówki trza bedzie wcisnąc jeszcze cośik ,tylko gdzie
Mysle ze spokojnie wlozysz jeszcze 2szt.
Ja u siebie (100x40) dolozylem 2 rury i gdybym sie uparl to wejdzie jeszcze jedna po wyrzuceniu statecznika na zewnatrz.
Dokladalem oczywiscie z przodu kosztem otworow do karmienia, jednak mozna podawac zarcie pomiedzy swietlowkami, mi to nie przeszkadza, rybom chyba tez.
podaj maila to wyśle fotki (jak znajde nic narazie nie obiecuje) jak ja przerobiłem swoją "standardową" pokrywke z 2x30W ma 4x30W z możliwościa dołożenia jeszcze 18
Jerdezz napisał(a):Zdecydowałem się na ,Hagen Aqua-Glo o temp. widmowej 18000°K niebiesko-fiołkowej oraz Sylvania -,Daylightstar o współczynniku oddawania kolorów i temp. barwnej 5000 K .
Ale o jakim współczynniku? A tak swoją drogą wybrałeś świetlówkę (Aqua-Glo) która chyba nie grzeszy dużą ilością lumenów.
ja pierwsze co bym zrobil to wymienil swietlowki na philipsy TDL840, potem dopiero pomysl o dolozeniu jednej zarowki. Aha i wyklej pokrywe taka srebrna folia - taka "tapete" dostaniesz a sklepach typu Castorama, Obi, Leroy Merlin.
Heh .. Andrzej.B ty wiesz że już o tym też myślałem ,i powiem ci że to najlepsze rozwiązanie, i tak pewnikiem zrobię ...Paweł powiem ci że jeśli chodzi o te świetlówki i o użycie ich w realu, to jestem żółtodziobem ,bo to pierwsza wymiana poprzednio były standardowe ,na których rósł tylko anubias i kilka zwartek ,obecnie kolorki są super ciekawe , zobaczymy jak będą się spisywały kiedy wsadzę jeszcze roślinki , no i jeszcze dwie rury ,tak jak zrobił to Andrzej.B
Hmm..., nie raz już mówiłem że da się utrzymać rośliny w b.dobrej kondycji przy standardowych pokrywach ja mam 2x18W 840 Philips + na każdej odbłyśnik Juwela i nie mam problemów z roślinami nie twierdzę że mam wymagające rośliny bo mam :
ale wszystkie rosną i są zdrowe.
Na Twoim miejscu zmieniłbym świetlówki na 840 lub 865 i kupił statecznik elektroniczny (jeśli jeszcze nie masz).
Powodzenia
Jeśli będziesz dokładał to włóż rure T5 a do tych co masz to jak radził kolega wcześniej statecznik elektroniczny .
Stateczniki wywal poza obudowe ,ja mam na tylnej ściance.Zyskasz na tym miejsce pod pokrywą.na rury.
Jak by miał byc tani koszt to można tez :na allegro sprzedają briluxa 2x36 wat do jarzeniówki T8 połą cz po dwie szeregowo i będziesz miałjeden statecznik na cztery rury.
Ja kupiłem po36 pln taki statecznik.
Zobacz post "moje zdjęcia" i zastanów sie nad tym co mówię.
moje zdjęcia
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 249 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej