Nowy filtr i obawy przed wymianą.
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam wszystkich !
Posiadam akwarium 240L, typowy roślinniak na substracie i delikatnym co2. Obsada gupiki, kirysy, neony.
Od 10 lat używam jako biologa eheima classic 2217 przez którego trafia mnie już szlag. Zaczął bardzo głośno pracować, wymieniałem ośkę i wirnik, nic to nie daje. Dla mnie szrot. Razem z nim pracuje hw 303a jako mechanik, jednak jak załaduje mu węgiel aktywny, to wydajność drastycznie spada.
Rozglądam się za czymś nowym. Chcę mieć jeden filtr który obsłuży mi i biologię i mechanikę. Wpadł mi w oko ultramax 1500. Jednak martwi mnie że hw które posiadam ma podaną podobną wydajność (ok 1400-1500 l/h). Czy to co podają obaj producenci można porównać do siebie, czy jednak hw bardziej przekłamuje na korzyść ultramaxa ?
Czy mógł by mi ktoś poradzić czy ten filtr jest godny uwagi w tej sytuacji ?
Ad. Przy okazji pytania... Chętnie bym przeczytał opinie o głośności pracy ultramaxa. Mam tak zmęczony łeb tym eheimem, że chce kupić coś naprawdę cichego.
Z góry dzięki ! Pozdr.
-
miszelhdr
●
- Ranga: Początkujący
Ultramax moim zdaniem pracuje bardzo kulturalnie, niesłyszalnie wręcz po zamknięciu szafki w normalny dzień. Oczywiście w totalnej nocnej ciszy będzie coś tam słychać, ale do spania moim zdaniem nawet ok. Co do twoich potrzeb, poszedł bym w Ultramaxa2000 lub wersję BT. Ja używałem 1500 do małej kostki, miałem tam jedną gąbkę i reszta to siporax, który prawie nie ogranicza przepływu. Mimo to w mojej kostce 49l ultramax1500 pracował na pełnych obrotach i jak prefiltr się zabrudzał po 4-5dniach to przepływ wyraźnie spadał. Dlatego do twojego zbiornika nie brał bym mniejszego niż 2000, bo ma nieco większy deklarowany przepływ. Nie licząc tego przepływu(choć niekoniecznie musi to być wada, mi to pasowało bo mogłem użyć w małym zbiorniku), to moim zdaniem ultramax to bardzo dobra konstrukcja i wygodna w serwisie, jeśli ma się wystarczająco miejsca w szafce by nie musieć go wyciągać i odpinać węży przy każdym serwisie. Od razu proponuję też wymienić oryginalną gąbkę w prefiltrze na trochę gęstszą :)
Nie mniej jeśli masz miejsce i nic się nie dzieje złego z tym twoim filtrem HW to zostawił bym go i dodatkowo dokupił ultramaxa. Nie wiem jak to u ciebie z obsadą i masą roślinną, bo dwa filtry pomagają w lepszej cyrkulacji.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
@BATERIA HW trochę buczy w normalny dzień, więc idzie na awaryjny do szopy. Właśnie nie wiem w co pójść. Bo um1500 ma wloty 16/22, pasowało by mi świeże orurowanie, grzałka jbla na rurowa, rekator co2 i wlot+wylot szklany. Jak bym brał um2000 czy bt muszę wszystko zmieniać i wchodzić już w większe koszty :( Co do obsady, to trochę w zamiarze tego ma być. Robię kolorową zupkę rybną :D Skalary już mi się znudziły :P Zbiornik zarośnięty do połowy pojemności.
-
miszelhdr
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Z tego co się orientuję, można przełożyć te króćce z 1500 do 2000. Albo jeszcze prościej zastosować redukcję na mniejsze węże. A zawsze to zapas o jeden kosz więcej i nieco mocniejsza pompa w razie przytkania prefiltra.
-

BATERIA
●
Przy stosowaniu redukcji z większego węża na mniejszy, nie będzie problemu z pracą filtra ? Jak kiedyś kombinowałem w eh classic, mniejszym niż ten mam , filtr zaczynał bardzo głośno pracować i z tego zrezygnowałem. Dobra, wypadała decyzja na ultramax bt, do grałki e300 od jbl mam wymienne króćce więc 200 cebulionów w kieszeni :P Musze skończyć z tym druciarstwem bo się kiedyś to źle dla mnie skończy :P Pozostało najtrudniejsze. Oznajmić narzeczonej że kupujemy nowy filtr :D Dobrze że mam zapas stoperów do uszu :lol: :lol:
-
miszelhdr
●
Jeśli jej też się podoba akwarium, to musisz przedstawić sprawę, w taki sposób, by to była "wasza wspólna decyzja".
-

BATERIA
●
Na spokojnie :D Dzięki za rady ! Pozdrrrr!
-
miszelhdr
●
Porównaj ile prądu w skali miesiąca czy roku będzie pobierać jeden i drugi oraz jakie różnice w $ wyjdą po dłuższym czasie użytkowania.
-
TenOdTego
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Też stanąłem przed dylematem zmiany filtra w swoim 270l początkowo myślałem na ultramax 1500 ale bardziej przekonał mnie aquel ultra 1400 wydajność ultramax 1500 a pojemnosc ultramax 2000 jeśli chodzi o kulturę pracy to trzeba go dotknąć żeby się upewnić czy działa
-
andrzejkowac
●
- Miasto: Bydgoszcz
Problem polega na tym, że jeśli to twój jedyny filtr, to nie ma on prefiltra, przez co jeśli masz w jakimś koszu gąbkę, to może spadać z czasem przepływ. Ultramax ma prefiltr i też zauważałem znaczący spadek przepływu, jednak po wyczyszczeniu prefiltra wszystko wracało do normy. Chyba, że by dorzucić jakiś prefiltr zewnętrzny do tego ultra1400. Nie mniej nie namawiam, ale ja uważam, że jak nie wbudowany, to jakiś dodatkowy prefiltr jest konieczny, by ułatwić wygodę serwisu i wydłużyć interwały zaglądania do ceramiki w kuble 
-

BATERIA
●
BATERIA napisał(a):Problem polega na tym, że jeśli to twój jedyny filtr, to nie ma on prefiltra, przez co jeśli masz w jakimś koszu gąbkę, to może spadać z czasem przepływ. Ultramax ma prefiltr i też zauważałem znaczący spadek przepływu, jednak po wyczyszczeniu prefiltra wszystko wracało do normy. Chyba, że by dorzucić jakiś prefiltr zewnętrzny do tego ultra1400. Nie mniej nie namawiam, ale ja uważam, że jak nie wbudowany, to jakiś dodatkowy prefiltr jest konieczny, by ułatwić wygodę serwisu i wydłużyć interwały zaglądania do ceramiki w kuble 
prefiltr jest na zasysie eheim czyszczony co tydzień srednica rurek idealnie pasuje nawet lepiej niż z poprzednim filtrem eheim ecc 300
-
andrzejkowac
●
BATERIA napisał(a):Z tego co się orientuję, można przełożyć te króćce z 1500 do 2000. Albo jeszcze prościej zastosować redukcję na mniejsze węże. A zawsze to zapas o jeden kosz więcej i nieco mocniejsza pompa w razie przytkania prefiltra.
Tak jest to możliwe króćce z 1500 pasują do 2000 ,ale Taka redukcja średnicy powoduje zwiększenie poboru energii przez filtr ,zwiększenie obciążenia silnika ,głośniejsza pracę ,utratę gwarancji . Wiem że ludzie tak robia i działa to unjwdych normalnie i innych pojawiają się awarie Takie jak wycieki z pod głowicy czy samych zaworów ,a nawet awarie silnika /pompy . Sam producent odradza takie rozwiązanie i informuje o utracie gwarancji . Także coś za coś ,ryzyko jakieś jest . A różnica w wydajność między 1500/200 jest żadna . A ten jeden dodatkowy kosz na media nie wiem czy jest wart tych wszystkich zabaw z redukcjami
-
akwaAmator
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Akwaria
Jest jeszcze inna opcja, kupić osobno głowicę z 1500 i kubeł od 2000  Oba elementy się ze sobą łączą bez problemu.
-

BATERIA
●
A Tetra EX 1200 plus Cicha i węże 16/22
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Kupiłem Ultramaxa BT, jestem mega zadowolony. Niesamowicie cicha praca nawet na 100% mocy, jest niemalże niesłyszalny jak jest zamknięty w szafce. Naprawdę trzeba się bardzo skupić żeby cokolwiek usłyszeć. Załadowałem go standardowymi gąbkami i watą, jeden kosz starej i nowej ceramiki wypełniony po brzeg, kolejny kosz węgiel aktywny z purigenem. Przy tak załadowanych koszach, przepływ wartki, ale nie robi pralki (240L baniak), idealnie! Woda kryształ po jednej nocy. Pierwszy minus jaki widzę to praktycznie brak szklanych wlotów i wylotów na wąż 19/25, ale myślę że to kwestia czasu jak się pojawią na polskim rynku. Drugim minusem jest to, że wlot i wylot załączony do zestawu są ze sobą niejako wpinane, jedno w drugie pozycjonerem w mocowaniu, co determinuje na użytkowniku zamontowanie wszystkiego po jednej stronie akwarium. Rozłączony wlot od wylotu (gdybyśmy chcieli mieć po lewej in, po prawej out) mocowane są na jedną śrubkę każde, co powoduje brak stabilnego chwytu za szybę. Jedna śrubka przypada na jedno mocowanie, słabo. Po ponad 10 latach używania eheima classic, który tworzył męczące tło swoim brzęczeniem, jak siedzę w salonie i jest cisza, to pierwsza myśl w głowie jaka się pojawia - " kurde, coś jest nie tak, filtry się wyłączyły , a nie, przecież krzaki się ruszają :D" Przestrzegam wszystkich przed eh classic, miałem na przestrzeni ok 10 lat dwa, i z dwoma nie dało się wytrzymać mimo wymiany wirnika i ośki na nową w obu sztukach. Już nawet HW 303A za 1/3 ceny eheima miał 80% lepszą kulturę pracy. Tak abstrahując, nie wiem kto wymyślił takie ceny za ten szajs. (Oczywiście nie wypowiadam się o linii professionel o której nie mam zielonego pojęcia) Teraz pytanie. Do kompletu um bt mam wlot teleskopowy prosty, bez tego dużego koszyka. Czy ma ktoś jakiś patent który zapewni żeby do filtra nie został wciągnięty żaden narybek albo młode krewetki ? Można też kombinować z wlotem 19/25 do HW 3000 bo też kupiłem "w razie czego" już wcześniej.
-
miszelhdr
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
miszelhdr napisał(a):Kupiłem Ultramaxa BT, jestem mega zadowolony.
Teraz pytanie. Do kompletu um bt mam wlot teleskopowy prosty, bez tego dużego koszyka. Czy ma ktoś jakiś patent który zapewni żeby do filtra nie został wciągnięty żaden narybek albo młode krewetki ? Można też kombinować z wlotem 19/25 do HW 3000 bo też kupiłem "w razie czego" już wcześniej.
Ten problem rozwiązałem prefiltrem eheim w porównaniu z zwykła gąbka na zasysie nie wylatuje tyle brudu przy wyjmowaniu a średnica eheima idealnie pasuje do rurek Aquel Ultra 1400 lepiej niż do poprzedniego eheima
-
andrzejkowac
●
Zgadza się, tylko filtr o którym piszesz ma węże 16/22, a mój ma 19/25. Sam miałem prefiltr eheima i był mega.
-
miszelhdr
●
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Potrzebuję jakiś filtr do akwarium 40l. Od jakiegoś czasu mam problem z glonami z testu wychodzą podwyższone azotyny. Obsada krewetki i bojownik.
Cześć
Mam takie "akwarium" , pojemność 1,7 litra. Pozostałość po "zestawie".
Chciałbym zrobić w nim kotnik. Pytanie takie jak w tytule: czy jest w sprzedaży jakiś mikro/nano filtr...
Panowie. Czy możecie polecić filtr wewnętrzny charakteryzujący się kompaktowym rozmiarem i dużą mocą pompy? Czyli wiecie…mały a wariat ;)
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam,
Jak filtr zewnetrzny polecilibyscie do kostki 50x50x50?
Pozdrawiam,
Robert
Zastanawiam się nad zmianą filtra ro. Budżet do 1500 zł może trochę więcej,jaki filtr ro według was najlepszy i dlaczego.
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
|