Żółknięcie cabomba aquatica i limnophila aquatica - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Żółknięcie cabomba aquatica i limnophila aquatica

Liczba wyświetleń: 773·Odpowiedzi: 1
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam koledzy mam pytanie odnośnie żółknięcia dolnych partii cabomba aquatica i większej części limnophila aquatica lisiego ogona.

Mam wrażenie że po posadzeniu 1 miesiąc są obie były mocno zielone a teraz żółkną pomimo silnego swiatla nisko zawieszonego nad akwarium chichirios wrgb2 pro 110 w
Ja świece obecnie 71 %

Czy to kwestia nawożenia czy światła będzie czy poprostu świeżego wsadzenia

Parametry moje to:
Akwarium 184 k brutto
Nawożenie tropica raz w tygodniu CO2 z butli sterowane komputerem

Gh7
Kh3
pH 6.35
No3 ok 6-7
K 0k 4 jak podnoszę do wartości ok 10 pali stożki przy tak miękkiej wodzie

Po4 strasznie znika po zalaniu zbiornika ok 0.5 po 2 dniach już tylko 0.25
Codziennie 2 ml dolewam z qualdrop jest tak ok 0.5 na drugi dzień 0.25
Dodam że roślin posiadam dużo sporo Łodygowcow mikrozorium

Żelazo 0.1- 0.2
Podaje dodatkowo 1ml dziennie
Załączniki
IMG20260518105914.jpg
Widoczne w dolnej partii rosliny

Robcio12
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda
A pokaż nam zdjęcie całego akwarium, może po prostu w te niskie miejsca nie przebija się światło.
Jeśli roślina łodygowa dorośnie blisko powierzchni - chętnie wtedy odrzuca wtedy dolne liście.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

20220705_171117.jpg

Dziury i żółknięcie roślin.

AdrianF1987 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2464
Witam. Mam problem. Posiadam akwarium 112l do tego belka oświetleniowa AQUAEL BELKA OŚWIETLENIOWA LEDDY SLIM 32W SUNNY 80-100CM. Dodaję nawóz jednak w kwiatach robią się dziury miejscami są niebieskie...
IMG_20220517_183349.jpg

Jak ciąć Limnophila sessiliflora?

wachcio w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5059
Witam Jak poprawnie ciąć Limnophila sessiliflora? Ja jak dochodzi do tafli wody ucinam np. w połowie i górną część wsadzam w podłoże. Ta część rośnie dalej bardzo ładnie. Niestety dolna za kilka dni n...
IMG_0231.jpg

Limnophila aquatica jako roślina środkowego planu.

DamianKr w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2876
Witam, Chciałem poradzić czy roślina limnophila aquatica nada się jako roślinka drugiego planu? (oczywiście odpowiednio przycinana). Chciałem stworzyć kontrast dla Ludwigi Repens Red, tzn. czerwona r...
lim1.png

Limnophila aquatica

roslinyakwariowe.pl w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 20510
lim3.jpg Limnophila aquatica pochodzi z Azji. To osiągająca duże rozmiary atrakcyjna roślina łodygowa o jasnozielonych, przepięknie powycinanych liściach przypominających piuropusze nazywana potoczn...
ses3.jpeg

Limnophila sessiliflora

roslinyakwariowe.pl w Rośliny tylnego planu · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 23401
ses3.jpeg Limnophila sessiliflora pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Występuje często pod nazwą Limnophila Ambulia. Jest bardzo dobra alternatywą dla popularnej Cabomby, która wymaga mocnego ośw...

limnophila sessiliflora - karłowate nowe pędy

michal78 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1033
Witam. Ostatnio postanowiłem trochę zmienić w mojej 2-setce i stworzyć warunki bardziej przyjazne roślinom, niestety na razie wychodzi trochę na odwrót. Po kolei. Akwarium 200L, myślę że lekka nadfilt...

Limnophila sp. "Guinea Broad-Leaf"( dwarf anubria)

macek.g w Rośliny środkowego planu · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8408
Ta rosline bylo mi bardzo ciezko zdobyc,dosc znacznie szarpnela mnie po kieszeni i dopiero za drugim razem z jednej lodygi udalo mi sie cos osiagnac. http://farm3.staticflickr.com/2808/1...

Limnophila sessiliflora jak przyciąć

artur1792 w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2842
Dzień dobry Posiadam roślinę Limnophila sessiliflora. Sadzonka z innego akwarium. Na początku po wsadzeniu nie chciała w ogóle rosnąć, stała cały czas w miejscu. Była to część z nr 4 na zdjęciu, gdzi...

Limnophila aromatica podwija liście do dołu

ciabatta w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2973
Oświetlenie 3x ledy 8520 21w, plus 1 plant 19w. Dołożyłem jedną więcej trawnik nie chcial rosnąć. Nie wiem, czy to nie jest przyczyną, że za mocne światło. Zbiornik ma miesiąc, rośliny invitro. NO3 -...

Cabomba aquatica żółknie od dołu

Wristtech w Rośliny · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3139
Jak w temacie żółknie u dołu. Czy powodem może być zbyt gęsto posadzona??? Do góry rośnie bardzo ładnie, roślinke wsadziłem tydzień temu. Akwarium 128l Podłoże ziemia ogrodowa + kulki gliniano torfow...

Statystyki

Ten temat przegląda 453 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 453 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.