Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy filtracja zależy od sposobu prowadzenia zbiornika?

Liczba wyświetleń: 1568·Odpowiedzi: 5
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez filtracji i w sumie źle nie wyglądały... To ostatnie oczywiście jest względne, bo co akwarysta, to inne oczekiwania.
Tak na chłopski rozum - w high tech i low tech zupełnie inaczej wygląda gospodarka CO2 (wybijanie poprzez taflę może mieć inny ogólny wpływ gdy masz 20-30 ppm CO2 a inny gdy oscylujesz w okolicach 1-2 ppm CO2) i np. gospodarka azotem (nie wiem, czy bakterie z naprawdę dużego filtra nie będą zabierać roślinom łatwiej dostępnych form azotu). Chciałem skonsultować, jak się na to zapatrujecie.

pk77
Ranga: Zainteresowany tematem

BATERIA Poznań
Ja miałem w kostce 49l Ultramaxa 1500 CO2 podawane całą dobę, nawozy podawane normalnie i korygowane w razie czego po testach raz na dwa tygodnie przynajmniej. Nie martw się o za duży filtr. Skoro to H-tech to i tak lejesz nawozów więcej niż w Low więc nie martw się, że czegoś zabraknie roślinom. A o wybijanie CO2 przez za silny ruch tafli się nie masz też co martwić. Ważniejsze jest zapewnienie dobrej równomiernej cyrkulacji w całym baniaku. Bo to często pomijana sprawa i niby mamy CO2 nawalone bo indykator aż żółty, a do polowy roślin on nie dociera tak jak powinien bo gęsto i woda stoi wokół nich. Cyrkulacja moim zdaniem jest równie ważna jak nie ważniejsza niż to ile nam pokazuje indykator. Poza tym, nawet jak zwiększysz trochę podawanie to będzie to wzrost pewnie o jakieś 10-20%, co przy butli wysokociśnieniowej nadal nie sprawi, że będziesz co tydzień latał nabijać butlę, więc tym problemem się nie przejmuj. Im większy filtr tym więcej możliwości na "póżniej" w razie czego, jak będzie trzeba coś na szybko dołożyć do filtra, czy to węgiel czy jakiś absorbent, zawsze znajdziesz na coś takiego miejsce w większym filtrze.

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

18 maja 2026, 12:19   (#3)  

Tak, tak, źle się wyraziłem - high tech - tu kubełek jest dość oczywistym wyborem. Pytanie bardziej czy przy low tech on raczej pomaga czy przeszkadza...

pk77

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BATERIA Poznań
Przy low tech moim zdaniem tym bardziej ważny jest porządny filtr. Bo akwarium typu Low-Tech ma cechować się bezproblemowym utrzymaniem i jak najmniejszym nakładem pracy przy nim. Więc większy filtr jest tu jak najbardziej na plus, bo pozwala do niego rzadziej zaglądać jeśli posiada jakiś prefiltr, nieważne czy wbudowany czy jako opcję zewnętrzną. Bakterie nie zjedzą ci niczego, na spokojnie. To że one też potrzebują azotu fosforu itp. do życia, nie znaczy, że będą objadały rosliny z tych substancji. O te kwestie kolego się w ogóle nie martw. Fajnie, że masz pojęcie o tym, że takie procesy zachodzą, to jak najbardziej na plus. Ale spokojnie, nic złego się tu nie stanie z powodu zbyt dużego filtra. Poza tym, duży filtr ma bardziej pomagać nam go utrzymać w dobrej kondycji. To, że filtr jest duży, i nie pracuje w duzym zbiorniku mocno obciążonym, to oczywiste jest, że nie będzie w nim tyle kolonii bakteryjnych, więc wszystko dostosuje się do obciążenia zbiornika. W przypadku za małego filtra jak obciążenie wzrośnie, to magicznie miejsca dla bakterii nagle się nie znajdzie więcej. Dlatego też większy filtr ma zawsze sens jeśli mamy wybór, między mniejszym, a większym i to nie miejsce w szafce, czy pieniądze są czynnikiem limitujacym, to zawsze doradzam większy.

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Jesli mówimy o takim prawdziwym LT to tam nie ma żadnego filtra , a cały proces wymiany gazowej i transportu składników odbywa się naturalnie .

akwaAmator
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akwaria

24 maja 2026, 18:39   (#6)  

No tak, ale do takiego prawdziwego LT używasz ziemi ogrodowej. Jest jeszcze sfera pomiędzy tymi dwoma światami, np. proste akwaria na samym żwirku, bez CO2.

pk77

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11287
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
IMG_20250212_165745710.jpg

Czy wymienić grzałkę

kuba120000 w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3614
Czy grzałkę pokrytą "rosą" od środka, tak jak na zdjęciu wymienić jak najszybciej czy może zostać? Zauważyłem to w czasie prac porządkowych w akwarium, więc nie wiem od kiedy jest ta "r...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8101
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

450l filtracja

bantu w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2580
Witam, Po 10.latach przyszedł czas na upgrade mojego 240l zbiornika. Padlo na 450 l. Obecnie posiadam ehaim 2275 i ten filtr bedzie przenośony do nowego zbiornika. Szukam 2 filtra i zastanawiam sie n...

Czy SUNSUN HW-704A jest cichy?

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3852
Cześć Zastanawiam się nad drugim filtrem do moich 300 litrów jako biolog i znalazłem takie coś SUNSUN HW-704A ,z oczywistych względów zainteresowała mnie wersja bez UV i ogólnie nie najgorzej one wyg...

Czy wymienić starą ceramikę?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4729
Filtr Aquael Unimax 250 od 14 miesięcy nie czyszczony, zauważalny znaczny spadek przepływu. Jest w nim ceramika: - 8 letnia Aquael Biocermax 600, jeszcze przerzucona z wcześniejszegi Unimax'a 150 - 3 ...

Drugi filtr zewnetrzny do zbiornika 240l

pening270 w Filtracja · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4933
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?

Czy wymienić wkład filtracyjny w trakcie dojrzewania?

bleiddze w Filtracja · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 3816
Cześć wszystkim. Zacznę od tego że lekko ponad dwa tygodnie założyłem akwarium 72l. Akwarium jest na etapie dojrzewania i niestety swoje już przeżyło - mocny atak glonów w tym ciemnych, nitkowatych i...

~900L - Filtracja kubełkowa czy SUMP

zygfryd1708 w Filtracja · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 6122
Witam, po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...

Ikola 600 Maxx czy 400 Maxx

ribidi w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2294
Czy ma ktoś doświadczenie z wyżej wymienionymi filtrami? Chciałabym zrezygnować z filtrów wewnętrznych na rzecz jednego filtra zewnętrznego. Filtr do akwarium 200l, obsada to kiryski i molinezje (do...

Statystyki

Ten temat przegląda 275 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570958
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 275 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.