Start akwarium - kilka problemów - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Start akwarium - kilka problemów

Liczba wyświetleń: 2290·Odpowiedzi: 11
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,
W tym temacie chciałbym poruszyć temat kilku spraw związanych z moim akwarium.
Start akwarium nie poszedł zgodnie z planem (rośliny z Invital dotarły z opóźnieniem i były zapakowane ok. 4 dni), przez co wszystko robiłem na szybko po pracy.
Na początku chciałbym rozwiązać problem z cyrkulacją wody i/lub rozpuszczaniem CO₂.

Sprzęt i parametry:
Akwarium: 160l (80×45×45)
Filtr: Aquael Ultramax 1500 (pracuje na 100%)
Deszczownica zamontowana z boku, skierowana lekko ku górze
Dyfuzor CO2 po przeciwnej stronie wylotu
Drop checker po przeciwnej stronie dyfuzora (ciemnozielony)
CO2: zazwyczaj 1-2 bąble/s, dla testu próbowałem nawet do ~3 bąbli/s
Woda: 100% RO
Mineralizacja: GH ~8, KH ~1–2
pH: ~6 lub mniej
Podłoże: Controsoil

Problem 1 – cyrkulacja:
Po przeciwnej stronie wylotu filtra na powierzchni tworzy się lekki kożuch, jakby woda tam stała.
Jednocześnie widać ruch wody (na filmie), więc nie jestem pewien, skąd to się bierze.

Problem 2 – CO2:
Mimo że bąble z dyfuzora rozchodzą się po całym akwarium, drop checker pozostaje ciemnozielony.
Nie wiem, czy to kwestia słabego rozpuszczania CO2, czy właśnie cyrkulacji.

Pytanie dodatkowe:
Czy znacie jakiś sensowny zamiennik wlotu do Ultramax 1500?
Oryginalna „łopata” wydaje mi się zbyt duża.

przemx23
Ranga: Poznaje temat

Wartość pH podpowiada, że coś tam tego co2 się rozpuściło. Jakiego płynu używasz? 30mg/l? Co to za dyfuzor? Nowy, używany? Jak go przygotowałeś do pracy?

jacekp1
Ranga: Zainteresowany tematem

jacekp1 napisał(a):Wartość pH podpowiada, że coś tam tego co2 się rozpuściło. Jakiego płynu używasz? 30mg/l? Co to za dyfuzor? Nowy, używany? Jak go przygotowałeś do pracy?

Coś na pewno się rozpuściło, bo płyn niebieski nie jest. PH z tego co czytałem to może być obniżone przez samo podłoże Controsoil. Pytasz o płyn w drop checkerze? To INVITAL CO2 special indicator. Dyfuzor to CO2 Neo Special S - nowy. W zasadzie nie przygotowywałem go do pracy. Podłączyłem wężyk, wsadziłem do akwarium i jakoś po 10-15 minutach włączyłem butle.

przemx23

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BATERIA Poznań
Na błonę białkową, czyli ten kożuch na tafli najlepszym sposobem jest skimmer powierzchniowy. Zarówno świetnie się sprawdza jako osobne urządzenie, lub jako przystawka do wlotu lub wylotu z filtra.
Co do przygotowania spieku do pracy, to zaleca się jego wstępne wymoczenie w wodzie, przez kilka godzin lub nawet dobę. Ale to powoduje równomierne i mniejsze "bąblowanie" a nie rozpuszczalność gazu w wodzie. Cyrkulacja jest też ważna w tym procesie.
Przeczytaj specyfikację płynu, czy producent podaje czy jest skalibrowany na 20ppm czy 30ppm

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Na filmie widać, że cyrkulacja jest dobra. Co do filmu białkowego to skimmer jak radził kolega lub ryby które się nim żywią np. Molinezje. Skąd wiesz, że PH masz 6? Jeśli to poprawne pH, to przy KH 1–2 powinno być CO2 30–60 według tabeli kh/ph. Nie wiem, jakie masz oświetlenie. Jak możesz, to podkręć na maxa na parę minut i zobacz, czy rośliny babluja. Przy braku lub niskim CO2 raczej nie powinny.

marikfox
Ranga: Zaawansowany użytkownik

BATERIA napisał(a):Co do przygotowania spieku do pracy, to zaleca się jego wstępne wymoczenie w wodzie, przez kilka godzin lub nawet dobę. Ale to powoduje równomierne i mniejsze "bąblowanie" a nie rozpuszczalność gazu w wodzie.

Wielkość bąbelków ma znaczenie. Mniejsze rozpuszczają się zdecydowanie lepiej. Dlatego pytam o stan dyfuzora (czy nie podaje dużych bąbli).

jacekp1
Ranga: Zainteresowany tematem

marikfox napisał(a):Skąd wiesz, że PH masz 6? Jeśli to poprawne pH, to przy KH 1–2 powinno być CO2 30–60 według tabeli kh/ph.

Błagam, nie pisz takich rzeczy, bo chyba nie rozumiesz zależności...
Ilość CO2 rozpuszczonego w wodzie zależy w pierwszym rzędzie od tego, ile go podajesz, a nie jakie masz pH i KH.
Jeśli będziesz mieć niskie KH i niskie pH, a nie będziesz podawać CO2 to jego stężenie będzie wynosiło raptem kilka ppm, a nie jak to wyczytałeś z tabeli 30 ppm.
Dopiero odpowiednie suplementowanie CO2 przy niskim KH będzie zbijać pH.
Zapoznaj się z artykułem, który był już niejednokrotnie wałkowany:
https://aqualook.pl/xiaozhuang-wong-nie ... bel-ph-kh/

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

@przemx23
1. zdemontuj deszczownicę, a "zwykły" wylot skieruj na przednią szybę, tak w odległości 1/3 od brzegu akwarium,
2. ilość bąbelków na sekundę to bardzo orientacyjna miara służąca właściwie tylko regulacji zaworów,
3. kieruj się wskazaniem indykatora, podnieś suplementację CO2,
4. indykator jest za głęboko - umieść go kilka centymetrów pod powierzchnią wody.

FoCuS_PL

FoCuS_PL napisał(a):
marikfox napisał(a):Skąd wiesz, że PH masz 6? Jeśli to poprawne pH, to przy KH 1–2 powinno być CO2 30–60 według tabeli kh/ph.

Błagam, nie pisz takich rzeczy, bo chyba nie rozumiesz zależności...
Ilość CO2 rozpuszczonego w wodzie zależy w pierwszym rzędzie od tego, ile go podajesz, a nie jakie masz pH i KH.

Wybacz moją niewiedzę. Nie wiedziałem, że tabela zależności KH/PH została już obalona. Dzieki za info.
Raczej tu nie pomogę, bo twoja wiedza zdecydowanie przewyższa moją. Nie trzeba błagać, wystarczy poprosić.

marikfox
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Tabelka dzieła tylko wtedy kiedy spadek pH jest tylko od CO2
W innym wypadki badamy testami lub robimy test szklanki
Jeżeli po 24 godzinach nie wzrośnie nam pH to znaczy że co innego zakwasza wodę i niskie pH nie jest od CO2

Wysłane z mojego Pixel 9a przy użyciu Tapatalka

prot

BATERIA napisał(a):Przeczytaj specyfikację płynu, czy producent podaje czy jest skalibrowany na 20ppm czy 30ppm

Jedyna informacja jaka jest to:
W każdym akwarium kolor niebieski oznacza niską zawartość CO2, ciemnozielony 20 mg/l, jasnozielony 30 mg/l, a żółty nadmiar CO2. W akwarium z roślinami, poziom CO2 powinien utrzymywać się w zakresie 20-30 mg/l. [...]Wskaźnik INVITAL CO2 Special jest skalibrowany do 4 dKH, dlatego możesz polegać na jego dokładności.[...] ma jaśniejszy odcień w porównaniu z konkurencyjnymi płynami, dzięki czemu uzyskany kolor jest łatwiejszy do odczytania.

marikfox napisał(a):Skąd wiesz, że PH masz 6? Jeśli to poprawne pH, to przy KH 1–2 powinno być CO2 30–60 według tabeli kh/ph. Nie wiem, jakie masz oświetlenie. Jak możesz, to podkręć na maxa na parę minut i zobacz, czy rośliny babluja. Przy braku lub niskim CO2 raczej nie powinny.

Z testów kropelkowych. Wczoraj robiłem po raz kolejny i coś ruszyło, bo wyszło pH 6,2, a KH 3-4. Oświetlenie to belka LED własnej roboty. Wg obliczeń 100% mocy belki powinno dawać około 47 lm/l bez kanału niebieskiego i czerwonego. Spróbowałem tak jak mówisz, na około 20 min podkręcić światło do około 35lm/l, ale żadnego bąblowania nie dostrzegłem. Aktualnie mam problem z fosforem, który jest na zerowym poziomie i co doleję nawozu to po kilku godzinach znów go brakuje. Prawdopodobnie podłoże go wciąga.

FoCuS_PL napisał(a):@przemx23
1. zdemontuj deszczownicę, a "zwykły" wylot skieruj na przednią szybę, tak w odległości 1/3 od brzegu akwarium,
2. ilość bąbelków na sekundę to bardzo orientacyjna miara służąca właściwie tylko regulacji zaworów,
3. kieruj się wskazaniem indykatora, podnieś suplementację CO2,
4. indykator jest za głęboko - umieść go kilka centymetrów pod powierzchnią wody.

1. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem (pewnie nie), ale jak wylot skieruję na przednią szybę, to woda będzie się 'kręcić' do połowy akwarium, a pozostała część stoi w miejscu. Spróbowałem trochę inaczej (przedstawiam na zdjęciu) i strumień porusza taflą wody przez całą długość. Jutro sprawdzę, czy ten kożuch powstaje, ale czy tak to ma wyglądać?
3. Spróbuję podkręcać stopniowo do poziomu 3-4 bąbli na sekunde i zobaczę czy wgl coś to zmieni.
4. Poprawione, ale zmiana miejsca i tak nic nie zmieniła jeśli chodzi o barwę.
Załączniki
MVIMG_20260511_173728_2.jpg

przemx23

Skimmer zamontowany, więc problem z kożuchem udało się ogarnąć. Niestety pojawił się nowy.

Czy ktoś wie, co to są za małe białe kropki/paskudztwa pływające po całym akwarium i jak się tego pozbyć? Jest tego mnóstwo — pływa w toni, siedzi na szybach i dopiero teraz zauważyłem, że to się rusza. Wcześniej myślałem, że to po prostu drobne bąble CO2.

Od startu akwarium minęło 28 dni. Około 85% roślin było z in-vitro, reszta normalna. Wszystko starałem się dokładnie przepłukiwać przed wsadzeniem.
Od początku stosuję 100% woda RO oraz regularne podmiany około 40% co 3–4 dni.

Czy to mogło przyjść na roślinach nie in-vitro? Ktoś miał podobną sytuację?

Poniżej filmik pokazujący problem:

przemx23

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

1625319620024.jpg

Identyfikacja - robaki w akwarium

Wątek wspólny w Zwierzęta · Odpowiedzi: 114 · Wyświetlenia: 198722
Witam Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1930
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
808443F2-3C74-4115-A3B2-CFB3EB6DFA92.jpeg

Budowa domu z akwarium 1800l+

Mirek81 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20292
Witam szanowne grono tego forum. Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię. Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu. Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
PXL_20260626_103344537.jpg

Akwarium Mid-Tech 240 l

prot w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1293
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
IMG_20260706_193006.jpg

Pęknięte akwarium?

kajnia w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 683
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1886
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...

Filtr do akwarium 60x40x40

OmenLDZ w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 384
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 880
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

Ebook „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek”

TenOdTego w Glony · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1758
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?

Statystyki

Ten temat przegląda 591 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570936
 •  Liczba wątków: 48795
 •  Użytkownicy: 36925

•  Najnowszy użytkownik: Piorunek112

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 591 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.