Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam posiadam sondę i komputer pH invital która steruje co2 ale mam problem z pH w nocy .
W dzień ustawione na 6.40 a po zgaszeniu lampy spada mi do 6.00 nawet trochę niżej czyli 5.90 w nocy przez co co2 się praktycznie wogole nie wlancza dopiero nad ranem
Przez co kolor płynu CO2 jest ciemno zielony tak jakby go brakowało trochę w wodzie.
Stąd moje pytanie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Dodam że Gh 5.5 kh 2.5 Ca 30 Mg 12 Sonda regularnie kalibrowana co 2 tygodnie
-
Robcio12
●
- Ranga: Poznaje temat
Robcio12 napisał(a):Witam posiadam sondę i komputer pH invital która steruje co2 ale mam problem z pH w nocy .
W dzień ustawione na 6.40 a po zgaszeniu lampy spada mi do 6.00 nawet trochę niżej czyli 5.90 w nocy przez co co2 się praktycznie wogole nie wlancza dopiero nad ranem
Przez co kolor płynu CO2 jest ciemno zielony tak jakby go brakowało trochę w wodzie.
Stąd moje pytanie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Dodam że Gh 5.5 kh 2.5 Ca 30 Mg 12 Sonda regularnie kalibrowana co 2 tygodnie
Sorry, ale jak czytam takie posty to się zastanawiam, czy w szkole przestali uczyć biologii i chemii?!?!? Brak światła >>> fotosynteza nie zachodzi >>> rośliny nie pobierają CO2 >>> nie produkują tlenu >>> wydzielają CO2 >>> pH spada. https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/ak ... w%C4%99gla.
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
FoCuS_PL napisał(a):Robcio12 napisał(a):Witam posiadam sondę i komputer pH invital która steruje co2 ale mam problem z pH w nocy .
Sorry, ale jak czytam takie posty to się zastanawiam, czy w szkole przestali uczyć biologii i chemii?!?!? Brak światła >>> fotosynteza nie zachodzi >>> rośliny nie pobierają CO2 >>> nie produkują tlenu >>> wydzielają CO2 >>> pH spada. https://roslinyakwariowe.pl/artykuly/ak ... w%C4%99gla.
Doskonale znam fotosyntezę jak przebiega. Moje pytanie raczej dotyczy tego jak zminimalizować ta różnice 6.40 i 5.90 Żeby się nie okazało że rybki padnx w końcu. A może to być coś związane z nieprawidłowym wskaźniku sondy z jakiejś przyczyny Nie musisz odpowiadac kolego złośliwie.forum jest dla wszystkich nie tylko dla zaawansowanych.
-
Robcio12
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli gatunki jakie trzymasz tolerują podany przez Ciebie zakres, czyli np. wymagają ph dajmy na to: 5,5-7,0 to wahania o jakich mówisz nie wyrządza im żadnej szkody.
-
jacekp1
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Wahania pH w ciągu doby ( dzień /noc) w zakresie 0,5-1,5ph są zupełnie naturalne i nje wyrządzają szkód .
Naprawdę warto czasem użyć google czy tak popularnego teraz AI .Tylko trzeba poprawnie zadać pytanie .
Nie ma czym się przejmować w twoim przypadku .
Wiadomo że w każdym zbiorniku te spadki będą różne każdy akwarium to osobny ekosystem
Ale czemu masz pH ustawione na 6,4? Czemu tak niskie gh i kh ? Jeśli to zbiornik roślinny to takim optimum gh7-8 kh5
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
akwaAmator napisał(a):Wahania pH w ciągu doby ( dzień /noc) w zakresie 0,5-1,5ph są zupełnie naturalne i nje wyrządzają szkód .
Naprawdę warto czasem użyć google czy tak popularnego teraz AI .Tylko trzeba poprawnie zadać pytanie .
Nie ma czym się przejmować w twoim przypadku .
Wiadomo że w każdym zbiorniku te spadki będą różne każdy akwarium to osobny ekosystem
Ale czemu masz pH ustawione na 6,4? Czemu tak niskie gh i kh ? Jeśli to zbiornik roślinny to takim optimum gh7-8 kh5
Tak mineralizowalem myślę że rzeczywiście delikatnie podniosę te wartości poprzez mineralizację większą przy wyższym kh powinno być trochę więcej co2 w wodzie? Tylko czy jak teraz mam Ca 30 mg12 Nie będzie później za wysoko ten wapń ? Mineralizuje aquaforestem
-
Robcio12
●
Większe KH to większą stabilność pH .. nie wiem jakie masz podłoże ,rośliny ile tam ryb więc ci nie powiem rób tak czy tak i będzie malina bo to tak nie działa . Napisałem ci tylko że takim optimum w roślinkami na jałowym podłożu to gh 7-8 pH 5 .
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
akwaAmator napisał(a):Większe KH to większą stabilność pH .. nie wiem jakie masz podłoże ,rośliny ile tam ryb więc ci nie powiem rób tak czy tak i będzie malina bo to tak nie działa .
Napisałem ci tylko że takim optimum w roślinkami na jałowym podłożu to gh 7-8 pH 5 .
Jałowe kolego. Rybki głównie świecik kongolenski neon czerwony rozbora Galaxy. No i krewetki z rodzaju cardinia
-
Robcio12
●
-

mirek5566
●
- Miasto: okolice Lublina
mirek5566 napisał(a):Dużo masz roślin?
dużo kolego
-
Robcio12
●
Powiązane tematy
witam.Niedawno zmontowałem reaktor z filtra na rurowego zgodnie z zaleceniami tego forum.Po podłączeniu go oczywiście na wylocie zauważyłem znaczny tj.ok. 50% spadek przepływu wody przez cały układ.Ma...
duze-bable.jpg
Jak zregenerować dyfuzor CO2 gdy zaczyna puszczać duże bąble?
Czytaj więcej »
Witam, naczytałem się na forum o co2 w nocy jest wiele za i przeciw.
Diana Walstad mówi, że można i bez problemu nic się nie dzieje więc postanowiłem przeprowadzić ankietę.
Bo faktycznie jak tylko w d...
Witam
Jak w temacie posiadam reduktor z dwoma rotametrami, jeden na ten moment jest zamknięty.
Problem polega na tym że uważam że występują spadki ciśnienia.
Nie posiadam licznika bąbelków.
Ilość gazu...
W 6kg butli miałem zwykle 65 barów, dziś zauważyłem ze na butli jest 50 barów i butla lekka, czy to oznacza ze co2 się konczy? Na ile dni moze jeszcze go starczyc?
Kupiłem dziś dyfuzor szklany ze spiekiem ceramicznym aqua-artu, po zainstalowaniu w akwarium, zamiast drobnych pęcherzyków gazu, wydobywają się dosyć spore i to jednym strumieniem (przy 2 - 3 bąblach ...
W związku z tym że jest to mój pierwszy post na forum pragnę powitać całe szanowne grono miłośników akwarystyki:)
Jeśli problem był już kiedyś opisywany a ja go powtarzam to przepraszam za zaśmiecani...
|
|