Wierzba mandżurska - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wierzba mandżurska

Liczba wyświetleń: 3299·Odpowiedzi: 7
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Zaloguj się, aby zmienić widok

20 mar 2026, 14:02 Wierzba mandżurska  (#1)  

Witam,
Czy jest możliwe żeby tak wysuszyć gałąź z wierzby mandżurskiej żeby w ogóle nie barwiła wody jak olcha? Zakładam drugiego freshwatera i się zastanawiam czy nie wyjdą czarne wody. Dziękuję

Diego228
Ranga: Początkujący

20 mar 2026, 18:59 Re: Wierzba mandżurska  (#2)  

A co ma suszenie do garbników ?
Możesz na pieprz wysuszyć ,a w sadzisz do wody i będzie barwić .
Jak chcesz się pozbyć garbników to tylko moczenie i częste zmienianie wody , drzewo odda co ma oddać i koniec .

Zawsze możesz zastosować żywicę typu purigen która wyklaruje wodę z zabarwienia

akwaAmator
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akwaria

20 mar 2026, 21:21 Re: Wierzba mandżurska  (#3)  

akwaAmator napisał(a):A co ma suszenie do garbników ?
Jak chcesz się pozbyć garbników to tylko moczenie i częste zmienianie wody , drzewo odda co ma oddać i koniec .

No właśnie słyszałem o moczeniu ale jeśli to długo zajmie no to ile już gotowe drewno wytrzyma w akwarium

Diego228

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BATERIA Poznań

20 mar 2026, 22:13 Re: Wierzba mandżurska  (#4)  

Nie wiem jak w przypadku wierzby, ale drewno akwariowe potrafi z powodzeniem utrzymać się w akwarium przez lata. Oddawać niektóre gatunki kolorek potrafią przez większość swojej egzystencji w akwarium. Ale są gatunki które da się "wypłukąc" namaczając poza akwarium i wymieniając wodę. Ile czasu konkretnie zajmie to w przypadku twojego, ciężko stwierdzić. Na miesiąc czy dwa bym się szykował żeby potem nie panikować po 2 tygodniach. Można przyspieszyć ten proces mocząc w wodzie RO, która chętniej rozpuszcza w sobie substancje uwalniane przez drzewo i dodał bym jakiś cyrkulator, żeby zachować ruch wody który będzie obmywał korzeń. W ten sposób przyspieszysz ten proces, ale tak czy inaczej to musi potrwać. Możesz też zejść do akceptowalnego poziomu barwienia wody i posiłkować się żywicami jonowymiennymi jak kolega wyżej zasugerował. Ale od początku w żywicę bym nie szedł, bo zwyczajnie jest to nieekonomiczne. Chyba, że kolegę stać, to jak najbardziej można iść na skróty i ładować do baniaka od razu :)

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

20 mar 2026, 23:09 Re: Wierzba mandżurska  (#5)  

Diego228 napisał(a):
akwaAmator napisał(a):A co ma suszenie do garbników ?

No właśnie słyszałem o moczeniu ale jeśli to długo zajmie no to ile już gotowe drewno wytrzyma w akwarium

Im twardsze drewno tym dłużej wytrzyma ... wierzba do twardych nie należy .
Ale taki grab, dąb ,cis kilka lat spokojnie ... z egzotycznych to mopane , mangrowiec ....

Rozwiązaniem jest purigen wkładasz do filtra i nie masz zabarwienia wody

akwaAmator

Akwaria

20 mar 2026, 23:14 Re: Wierzba mandżurska  (#6)  

BATERIA napisał(a):Ale od początku w żywicę bym nie szedł, bo zwyczajnie jest to nieekonomiczne. Chyba, że kolegę stać, to jak najbardziej można iść na skróty i ładować do baniaka od razu :)

Nie rozumiem o co chodzi ? 100g purigenu to ok 60zł można to regenerować kilkadziesiąt razy ,a robi robotę z zabarwieniem wody w zbiornikach do 450l
Używam żywic jonowymiennych w każdym zbiorniku jaki zakładam od 1 dnia i nie widzę tu minusów

akwaAmator

Akwaria

21 mar 2026, 07:42 Re: Wierzba mandżurska  (#7)  

Niewysuszona wierzba potrafi puścić pędy w akwarium. Gałęzie musisz mieć suche tak czy inaczej. Nie wiem o jakich grubościach drewna mówisz. U siebie gałązki wierzby typowe dla aranżacji SA, czyli o przekroju 0,5-2 cm moczyłem 4 tygodnie i po takim okresie już zupełnie nie barwiły. Zresztą, na samych gałęziach wierzby mandżurskiej, choćbyś nie wiem jak się starał, nie zrobisz BW ;) Ona nie barwi tak intensywnie.

jacekp1
Ranga: Zainteresowany tematem

22 mar 2026, 22:48 Re: Wierzba mandżurska  (#8)  

Tydzień temu wyrzucałem z akwawium wierzbę mandżurską z akwarium. Rok wcześniej byłem nią zachwycony. Miałem sporo gałęzi suchych jak wiór, po latach suszenia. Kompiel w chemii (ługowanie, sylifikacja). Gałęzie oddały kolor przy ługowaniu. W akwarium był już spokój.
Tylko, że wierzba to słaby materiał. Kilka miesięcy jest OK, a po 8 miesiącach u mnie zaczęła się rozpuszczać. Zrobiło się bagno, bo nie miałem czasu na zmianę aranżacji.
Piękne gałęzie, nietypowy kolor, niebywała możliwości aranżacyjne... trwałość 1 (w skali do 10). Miałem fanaberię to się nią bawiłem i liczyłem się z tym, że może wymknąć się spod kontroli.

piotrek_pm

Powrót do Aranżacja akwarium - aquascaping

Powiązane tematy

Wierzba do akwa

Silver w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6936
Jest taka odmiana wierzby z poskrecanymi galeziami, wystarczy poobrywac suchych kilka, zamoczyc na pare tygodni i po sprawie. Sprawdzone można wiedzieć o jaką odmianę lub gatunek chodzi ? czy jest t...

Statystyki

Ten temat przegląda 207 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571027
 •  Liczba wątków: 48816
 •  Użytkownicy: 36939

•  Najnowszy użytkownik: meoowu77

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 207 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.