Witam, Czy jest możliwe żeby tak wysuszyć gałąź z wierzby mandżurskiej żeby w ogóle nie barwiła wody jak olcha? Zakładam drugiego freshwatera i się zastanawiam czy nie wyjdą czarne wody. Dziękuję
A co ma suszenie do garbników ? Możesz na pieprz wysuszyć ,a w sadzisz do wody i będzie barwić . Jak chcesz się pozbyć garbników to tylko moczenie i częste zmienianie wody , drzewo odda co ma oddać i koniec .
Zawsze możesz zastosować żywicę typu purigen która wyklaruje wodę z zabarwienia
akwaAmator napisał(a):A co ma suszenie do garbników ? Możesz na pieprz wysuszyć ,a w sadzisz do wody i będzie barwić . Jak chcesz się pozbyć garbników to tylko moczenie i częste zmienianie wody , drzewo odda co ma oddać i koniec .
No właśnie słyszałem o moczeniu ale jeśli to długo zajmie no to ile już gotowe drewno wytrzyma w akwarium
Nie wiem jak w przypadku wierzby, ale drewno akwariowe potrafi z powodzeniem utrzymać się w akwarium przez lata. Oddawać niektóre gatunki kolorek potrafią przez większość swojej egzystencji w akwarium. Ale są gatunki które da się "wypłukąc" namaczając poza akwarium i wymieniając wodę. Ile czasu konkretnie zajmie to w przypadku twojego, ciężko stwierdzić. Na miesiąc czy dwa bym się szykował żeby potem nie panikować po 2 tygodniach. Można przyspieszyć ten proces mocząc w wodzie RO, która chętniej rozpuszcza w sobie substancje uwalniane przez drzewo i dodał bym jakiś cyrkulator, żeby zachować ruch wody który będzie obmywał korzeń. W ten sposób przyspieszysz ten proces, ale tak czy inaczej to musi potrwać. Możesz też zejść do akceptowalnego poziomu barwienia wody i posiłkować się żywicami jonowymiennymi jak kolega wyżej zasugerował. Ale od początku w żywicę bym nie szedł, bo zwyczajnie jest to nieekonomiczne. Chyba, że kolegę stać, to jak najbardziej można iść na skróty i ładować do baniaka od razu
akwaAmator napisał(a):A co ma suszenie do garbników ? Możesz na pieprz wysuszyć ,a w sadzisz do wody i będzie barwić . Jak chcesz się pozbyć garbników to tylko moczenie i częste zmienianie wody , drzewo odda co ma oddać i koniec .
No właśnie słyszałem o moczeniu ale jeśli to długo zajmie no to ile już gotowe drewno wytrzyma w akwarium
Im twardsze drewno tym dłużej wytrzyma ... wierzba do twardych nie należy . Ale taki grab, dąb ,cis kilka lat spokojnie ... z egzotycznych to mopane , mangrowiec ....
Rozwiązaniem jest purigen wkładasz do filtra i nie masz zabarwienia wody
BATERIA napisał(a):Ale od początku w żywicę bym nie szedł, bo zwyczajnie jest to nieekonomiczne. Chyba, że kolegę stać, to jak najbardziej można iść na skróty i ładować do baniaka od razu :)
Nie rozumiem o co chodzi ? 100g purigenu to ok 60zł można to regenerować kilkadziesiąt razy ,a robi robotę z zabarwieniem wody w zbiornikach do 450l Używam żywic jonowymiennych w każdym zbiorniku jaki zakładam od 1 dnia i nie widzę tu minusów
Niewysuszona wierzba potrafi puścić pędy w akwarium. Gałęzie musisz mieć suche tak czy inaczej. Nie wiem o jakich grubościach drewna mówisz. U siebie gałązki wierzby typowe dla aranżacji SA, czyli o przekroju 0,5-2 cm moczyłem 4 tygodnie i po takim okresie już zupełnie nie barwiły. Zresztą, na samych gałęziach wierzby mandżurskiej, choćbyś nie wiem jak się starał, nie zrobisz BW Ona nie barwi tak intensywnie.
Tydzień temu wyrzucałem z akwawium wierzbę mandżurską z akwarium. Rok wcześniej byłem nią zachwycony. Miałem sporo gałęzi suchych jak wiór, po latach suszenia. Kompiel w chemii (ługowanie, sylifikacja). Gałęzie oddały kolor przy ługowaniu. W akwarium był już spokój. Tylko, że wierzba to słaby materiał. Kilka miesięcy jest OK, a po 8 miesiącach u mnie zaczęła się rozpuszczać. Zrobiło się bagno, bo nie miałem czasu na zmianę aranżacji. Piękne gałęzie, nietypowy kolor, niebywała możliwości aranżacyjne... trwałość 1 (w skali do 10). Miałem fanaberię to się nią bawiłem i liczyłem się z tym, że może wymknąć się spod kontroli.
Jest taka odmiana wierzby z poskrecanymi galeziami, wystarczy poobrywac suchych kilka, zamoczyc na pare tygodni i po sprawie. Sprawdzone
można wiedzieć o jaką odmianę lub gatunek chodzi ? czy jest t...
Statystyki
Ten temat przegląda 207 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571027
• Liczba wątków: 48816
• Użytkownicy: 36939
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 207 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej