Nagle padające krewetki - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Nagle padające krewetki

Liczba wyświetleń: 3191·Odpowiedzi: 4
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

09 lut 2026, 14:43 Nagle padające krewetki  (#1)  

Dzień dobry,
witam wszystkich na forum, to mój pierwszy post. W akwarystyce również początkujący.

Generalnie mam taka sprawę z krewetkami Red Cherry. A więc kilka tygodni temu ( podajrze początkiem styczynia kupiłem do akwarium 25l krewetki Red Cherry w ilości 6 sztuk. Oprócz jednej wszystkie się przyjęły. Całość wyglądała dobrze przez jakieś 2-3 tygodnie. Potem bez wyraźnej przyczyny padły mi dwie krewetki dzień po dniu. Testy na amoniak wyszły dobrze tzn 0mg/l, pH też bez zmian. Zauważyłem że krewetki padały prawdopodobnie podczas wylinki ponieważ krewetki znajdowały się w cichy miejscach ( pod korzeniem i kamieniem). Idąc tym tropem przypomniałem sobie że część krewetek wogule nie reagowała na podanie jedzenia. Karmię do teraz tropical cardinia nano stick. Generalnie z racji małego akwarium karma lubi sobie "polatać po całym akwarium" bo jest bardzo lekka, czasami nawet nie chce wejść pod wodę. Wracając, pozostałe 3 krewetki jadły i wyglądały na zdrowe tzn wracał im kolor , a także wylinke przechodziły bez problemu ( znalazłem kilka pancerzy). Mimo wszystko stwierdziłem że lepiej będzie przebudować trochę akwarium aby znalazło się w nim więcej roślin, bo dzięki temu krewetki miałyby mieć więcej pokarmu naturalnego. 4- dni temu wymieniłem więc podłoże ze zwykłego żwiru, w dodatku powodującego, że woda w akwarium była twarda, na nowy żwir który nie wpływał na parametry wody, a pod nim 0.5 cm około substratu pod żwirowego JBL Aquabasis plus. Pojawiły się też nowe rośliny ( eleocharis,cryptocoryna, hygrophilia, moczarka, a także mała kępka mchu i 3 galeziatki. Wszystko było git ale znowu dwie krewetki zaczęły pływać po całym akwarium, a następnie się uspokoiły. Na drugi dzień tj. dziś chyba żyje tylko jedna( jedna padła na 100 drugiej, nie widać). Na prawdopodobnie ostatniej żyjącej zobaczyłem taka czarną kreskę w środku krewetki. Nie zauważyłem też aby jakąkolwiek krewetka była zainteresowana podanym jedzeniem. Testy wody też nie wskazują na coś złego z wodą. Co to może być? Choroba, zły pokarm? Co robić dalej?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam.

ZUREK
Ranga: Początkujący

09 lut 2026, 15:50 Re: Nagle padające krewetki  (#2)  

Jak woda w akwarium
Jakie gh,kh
Jakie pH .

No3,no2 ?
Jak temp wody w akwarium ?

Krewetki Red Cherry czyli zwykle neocardiny lubią wodę twarda o pH 7,5 gh 10-25 .

Te krewetki świetnie się czują na wodzie kranowej i doskonale się mnożą . Woda kranowa zapewnia im dostateczną ilość wapnia aby przejść wylinkę .

Krewetki nie potrzebują roślin im wystarczy mech w którym będą siedzieć i żerować .

akwaAmator
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akwaria

09 lut 2026, 17:25 Re: Nagle padające krewetki  (#3)  

akwaAmator napisał(a):Jak woda w akwarium
Jakie gh,kh
Jakie pH .

No3,no2 ?
Jak temp wody w akwarium ?

Krewetki Red Cherry czyli zwykle neocardiny lubią wodę twarda o pH 7,5 gh 10-25 .

Te krewetki świetnie się czują na wodzie kranowej i doskonale się mnożą . Woda kranowa zapewnia im dostateczną ilość wapnia aby przejść wylinkę .

Krewetki nie potrzebują roślin im wystarczy mech w którym będą siedzieć i żerować .

No to generalnie pH około 7.7 , woda kranowa ( z uzdatniaczem oczywiście), niestety nie mam testów na gh i kh. Temperatura zawsze była w zakresie 25st., nigdy więcej niż 26 i nigdy mniej niż 25.
No2 wyszło na 0 a no3 niestety ale równiez nie mam.
Dodam jeszcze że:

-Nie mam CO2

-Filtr mam aqua pat mini, więc powinien dawać radę, dostałem informację że jeśli całą tafla wody się rusza to nie muszę mieć włączonego napowietrzania( tych bąbelków), więc miałem je wyłączone, a przepływ filtra ustawiony na około 30%. Tafla wody faluje całą powierzchnią nawet w tych miejscach najbardziej oddalonych od filtra.

- grzałka to Chińczyk, zastanawiałem się nad wymianą, ale nie spotkałem się z problemami z nią związanymi więc zostawiłem.

- wodę chciałem lekko zakwasić tj obniżyć pH do około 7,2-7,5, robiłem to aquacidem, przed dodaniem krewetek. Wtedy miałem to podłoże które zatwardzalo wodę więc średnio się obniżyło, dopiero z tym nowym będzie się dało coś więcej zdziałać, ale nie chcę nic robić pochopnie.

- Ostatnia krewetka jak mówiłem lata po całym akwarium i ma czarny pasek jakby we wnętrzu. W dodatku zauważyłem wcześniej że jedna k
rewetka ( chyba ta co padła) miała dziwnie podkurczony koniec tułowia, ogonek.

- w akwarium były tylko krewetki i nic innego

Mam nadzieję że to rozjaśni sytuacje. A i jeszcze jedna moja teoria- czy moze to mieć związek z dostaniem się jakiś związków do akwarium które mogłyby zaszkodzić krewetka? Tj. np. mydło lub z końcówki strzykawki która pobierałem wodę do testów jakieś związki do testowania wody.

Z góry dzięki za pomoc

ZUREK

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

09 lut 2026, 23:34 Re: Nagle padające krewetki  (#4)  

No widzisz piszesz ze testy wszystkie OK ,a tu się okazuje ze nie masz podstawowych GH/KH ,NO3

Po co 25C ? masz tam jakieś ryby które wymagają takiej temp? dla krewetek optimum to 20-22C im wyższa temp tym szybszy metabolizm i krótsze życie .

Zakwaszanie wody aquacidem to bardzo słaby pomysł ,raz ze jest to nietrwałe ,dwa trzeba wiedzieć co się robi , trzy trzeba to regularnie robić . A krewetki spokojnie dają radę nawet w ph 8 .

Ten czarny pasek we wnętrzu jak to opisałeś to układ trawienny krewetki a właściwie jelito :) .

PO tym co opisałeś to stawiał bym na problemy z wylinką i szokiem związanym z parametrami wody . Jeśli krewetki były trzymane na aktywnym podłożu i miekkiej wodzie to po wrzuceniu do wody kranowej doznają szoku i różnie reagują . temp 25C też im nie pomaga .
Jest też opcja ze kupiłeś stare osobniki (jeśli były duże )
Zanim kupisz kolejne krewetki poczytaj o Neocardinach i ich wymaganiach .
na yt ShopenShrimps robił poradnik dla początkujących na temat neokardin poszukaj i zobacz

&t=

akwaAmator
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akwaria

11 lut 2026, 11:34 Re: Nagle padające krewetki  (#5)  

akwaAmator napisał(a):No widzisz piszesz ze testy wszystkie OK ,a tu się okazuje ze nie masz podstawowych GH/KH ,NO3

Po co 25C ? masz tam jakieś ryby które wymagają takiej temp? dla krewetek optimum to 20-22C im wyższa temp tym szybszy metabolizm i krótsze życie .

Zakwaszanie wody aquacidem to bardzo słaby pomysł ,raz ze jest to nietrwałe ,dwa trzeba wiedzieć co się robi , trzy trzeba to regularnie robić . A krewetki spokojnie dają radę nawet w ph 8 .

Ten czarny pasek we wnętrzu jak to opisałeś to układ trawienny krewetki a właściwie jelito :) .

PO tym co opisałeś to stawiał bym na problemy z wylinką i szokiem związanym z parametrami wody . Jeśli krewetki były trzymane na aktywnym podłożu i miekkiej wodzie to po wrzuceniu do wody kranowej doznają szoku i różnie reagują . temp 25C też im nie pomaga .
Jest też opcja ze kupiłeś stare osobniki (jeśli były duże )
Zanim kupisz kolejne krewetki poczytaj o Neocardinach i ich wymaganiach .
na yt ShopenShrimps robił poradnik dla początkujących na temat neokardin poszukaj i zobacz

&t=&t=

Okej dzięki wielkie za pomoc.
Mam nadzieję że uda mi się poprawić akwarium.

ZUREK

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

20250331_173830.jpg

Krewetki Amano a atakowanie żywych ryb

Hagar w Zwierzęta · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13250
Witam serdecznie, piszę informacyjnie i równocześnie pytam. Czy ktoś spotkał się z agresją wśród Amano do ryb? Dzisiaj właśnie odłowiłem 5 dorosłych Amano (trzy samice coś koło 4 cm i dwa samce 2,5-3 ...
ebc24ef2-7957-434f-be11-c40249a92ffd.jpeg

Chore krewetki

bluvel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 5311
Cześć, wiecie może co dopadło moją krewetkę? Od wczoraj problem został zauważony - mimo tego, jak martwo wygląda, żyje. Rusza wąsikami i co jakiś czas próbuje zmienić pozycje. Niestety pływać nie pot...
20250129_100202.jpg

Ciąża krewetki

Ali2121 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6817
Cześć jeśli mój wątek się gdzieś dubluje to z góry przepraszam. Mam pytanie moja krewetka neocardina red cherry zaciążyła i ma tak dużą ilość jajeczek pod ogonem że mam wrażenie, iż te wypadną. Czy je...
IMG_1558.jpeg

Krewetki zdychają

AlanK9866 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4975
Witam, od trzech miesiecy mam akwarium 20L i od jakiegos czasu krewetki neocaridiny padają srednio dwie/trzy na dzien NO2 0 NO3 20 KH 6 pH 7,5 Gh 8 cl2 0 Dodam ze krewetki po jakims czasie robia sie...
1000015832.jpg

Zjedzone krewetki

Ania_cs w Zwierzęta · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 11268
Witam. Posiadam akwarium 30l. Obsada to 10 neonow, 7 krewetek yellow, 2 kiryski i 3 slimaki. Wiem już, że w zoologicznym źle mi doradzili odnośnie kirysków w takim litrażu. Od jakiegoś czasu znajduję...

Preis Carley (Coly) a krewetki

bluvel w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5910
Cześć, w moim akwarium prawie na pewno zawitały pasożyty. Póki co u jednej z rybek gupika endlera (samicy) są widoczne objawy - wychudzenie, mimo apetytu, czerwone skrzela i glutowate odchody. Parame...

Litraż dla krewetki filtrującej

Valeska w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4304
Witam wszystkich :) Mam dwa pytania odnośnie krewetek filtrujących (Atyopsis moluccensis), bo w necie znajduję sprzeczne informacje (lub żadne ;). Mianowicie - 1) czy można je trzymać pojedynczo, czy...

Czy krewetki red cherry mogą żyć z rybkami danio

rybykrewetki_i_inne w Zwierzęta · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 10195
Witam, niedawno zakupiłem rybki do mojego akwarium z krewetkami red cherry. Zakupiłem ok. 18 krewetek i dwa dni później 6 neonów, 4 gupiki i 4 danio. Nie jestem pewien, ale czuję że danio mogą podja...

Jakie krewetki na start?

Albinn88 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 14553
Witam wszystkich. Postanowiłem zacząć bawić się w hodowlę krewetek i jestemw tym kompletnie zielony.Na start chciałbym jakieś w miarę łatwe w hodowli krewetki tylko właśnie nie wiem jakie.Moje pH wody...

Krewetki

Dariusz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5680
Witam wczoraj wpuściłem krewetki do swojego nowo założonego zbiornika ,wszystko było ok zachowywały się normalnie zerowany na dnie zapoznawały się z nowym otoczeniem dzis rano wszystkie są u góry tuż ...

Statystyki

Ten temat przegląda 278 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 278 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.